Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 8080 vel 7070 ?

Awatar ghost4
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

8080 vel 7070 ?

Tym razem, ja proszę użytkowników o porade. Mój znajomy chce kupić Olka i od tygodnia jest "kłótnia" ten czy ten. Na pewno ma to być kompakt i na pewni jeden z tych dwoch. Ja jestem zadowolony z 8080, na temat 7070 nic nie potrafię powiedzieć, nawet opini w necie nie ma, jedynie co może mnie w nim ciekawić to system AF, i jak sobie radzi w słabym oświetleniu, gdyż 8080 troszkę kiepsko. Bedę wdzięczny za każdą sugestie.
    Pozdrawiem
    Andrzej

Mieszka w
    Kusowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    od niedawna jestem użytkownikiem 7070 po przesiadce z zenitha. Pierwsze odczucia są takie że AF w niedoświetlonych planach nawet po podświetleniu nie zawsze działa tak jak można by oczekiwać - przede wszystkim długo ustawia ostrość (i nie zawsze mu się udaje)nie żebym był wymagający (po zenicie) ale w porównaniu z jasnymi i kontrastowymi planami. Biorąc pod uwagę że mam ciężki palec na spuście to długo musiałem się przyzwyczajać do tego że trzeba poczekać na ustawienie ostrości. Jednak po długich eksperymentach znalazłem sposób na tę dolegliwość niwelując ją do postaci niezauważalnej, mianowicie 7070 posiada funkcję przewidywania położenia obiektu. Po włączeniu tej funkcji AF działa znacznie szybciej a odsetek nieostrych zdjęć w tej konfguracji to około 10% (to niewiele w porównaniu z moimi początkami bez włączanie tej funkcji około 50% niudanych zdjęć).
    Reasumują jestem bardzo zadowolony z tego modelu - i na początku jeżeli było coś co mi nie pasowało to właśnie AF w ciemnych planach - ale dzisiaj to już nie jest problem.
    Pozdrawiam
    Jan Bekier
    Słupsk

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bekierj
    Jednak po długich eksperymentach znalazłem sposób na tę dolegliwość niwelując ją do postaci niezauważalnej, mianowicie 7070 posiada funkcję przewidywania położenia obiektu. Po włączeniu tej funkcji AF działa znacznie szybciej a odsetek nieostrych zdjęć w tej konfguracji to około 10% (to niewiele w porównaniu z moimi początkami bez włączanie tej funkcji około 50% niudanych zdjęć).
    A możesz napisać jak się nazywa ta funkcja? Chętnie poszukałabym jej w C-8080, może i on ją ma, bo właśnie AF najbardziej mnie w nim drażni
    Z góry dzięki
    Pozdrawiam
    Ania

Mieszka w
    Kusowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nie pamiętam dokładnie oznaczenia w aparacie - a ze specyfikacji wydaje mi się że jest to chyba - Predictive AF (dobiegaczka).

W podanym niżej linku znajdziesz test tego modelu który jest chyba jednym z obiektywniejszych (znajdziesz tam również test 8080)
    http://www.fotopolis.pl/index.php?go...=1&nrarch=2629
    Pozdrawiam
    Jan Bekier
    Słupsk