Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: C-725 Ultra Zoom

Awatar mateusz004
    Mieszka w
    Z Polski
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

C-725 Ultra Zoom

Co oznacza tryb P/A/S/M i poszczególne literki w nim : P, A, S, M i do czego służą (prosiłbym o dokładne opisanie)

I czy mógłby mi posiadacz tego modelu aparatu podać swój nr GG, bo mam kilka pytań odnośnie użytkowania

Z góry THX za odpowiedzi
    Nareszcie wakacje

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak w większości aparatów, tak i tu literki te oznaczają poszczególne tryby fotografowania.
    I tak:

- P - tryb automatyczny, wszystkie parametry ekspozycji aparat ustawia automatycznie, w przeciwieństwie do trybu AUTO można jednak zmieniać inne parametry np. czułość ISO, balans bieli, itp.

- A - tryb półautomatyczny z preselekcją otwarcia przesłony (aperture). Ustawia się tutaj wartość przesłony (jaki ma być otwór w obiektywie) a aparat dobiera odpowiedni czas naświetlania.

- S - tryb półautomatyczny z preselekcją czasu otwarcia migawki (shutter). W tym przypadku ustawia się ręcznie czas przez jaki ma być otwarta migawka, a aparat dobiera sam wartość przesłony.

- M - tryb w pełni manualny. Samemu ustawia się wszystkie parametry ekspozycji, natomiast aparat wspomaga nas przy tym jedynie informacją ze światłomierza (parametr EV) czy zdjecie wyjdzie niedoświetlone czy prześwietlone.

To tak bardzo szybko i pobieżnie, radzę zaznajomić się z jakąś książką nt. podstaw fotografii, albo przeczytać bardzo dobrą instrukcję do C-4000 napisaną przez pana Tadeusza Jankowskiego, gdzie wszystko jest ładnie opisane http://olympus.hat.pl/index.php?s=news&id=76dzial=3

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

dolby
    Gość
    jestem userem C-725, GG# 3968050