Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Początki z C720

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dlaczego ciemne? Co Gosiu zrobilas?

Profilaktycznie zresetuj wszystkie ustawienia...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Walcze i walcze z tym moim olkiem i teraz go w czasie długiego weekendu wykorzystałam na maxa, Wszystko cudnie - pięknie ...ALE ... wyczerpały mi sie baterie które były w komplecie i straszna kicha, bo okazało sie, że mimo wepchnięcia alkalicznych paluszków to aparat sie buntuje i miga, ze ma SŁABE BATERIE. Chyba trzaba sie szarpnąć na litowe, albo na akumulatorki. A CZY SĄ LITOWE AKUMULATORKI
    C720 UZ i chyba jest OK! no, będziej jak opanuje o co w nim chodzi

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    To normalny objaw, Olki na zwyklych paluszkach nie daja rady Za duze obciazenie energetyczne dla bateryjki Musisz uzywac akumulatorkow, albo 'specjalnych' baterii jednorazowych do cyfrowek [chociaz ja takich nie uzywalem, wiec nie wiem jak sie spisuja, ale napewno sa, bo widzialem ]

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam.
    Też jestem początkujacym c720-man'em( 2 tygodnie) i mam pytanie, czy można coś pokombinować z ostrością? bardzo źle wychodzą mi zdjęcia przy ognisku z lampą ( nie ostre).
    PZDR Jarek

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Hej Gosiu! Jest jedno ekonomiczne rozwiązanie, na które i ja się z czasem szarnąłem, a mianowicie akumlatorki. Na allegro kupiłem 4 szt. aku 2000 mAh za 39 zł, więc nie jest to drogo. A z moich doświadczeń wynika że można na naładowanych akumlatorach zrobić ok 300 zdjęć (większość bez lampy) a czasami i więcej. Chyba że robisz w trybie sq lub tiff to pewnie wyjdzie mniej. Ładowarkę sam sobie zrobiłem a kosztowała mnie jedyne 3 zł (tak tak, to nie pomyłka), tak że moje aku po kilkumiesięcznej mordędze z moim aparatem mają się jak najbardziej przyzwoicie. I doceniłem rozkosz "nie kupowania" baterii. A baterie dostarczone z aparatem używam do dziś jako "zasilania awaryjnego" gdy akumlatory padną całkiem, a trzeba jeszcze coś pstryknąć. I jeszcze działają!

A co do nowego użytkownika z postu wyżej... odsyłam na link:

http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=464

gdy dojdziesz do wprawy znikną twoje kłopoty z ostrością. Sprawa druga polega na tym, że w ciemnościach (ognisko w nocy itp.) focus aparatu ma problem z ustawieniem ostrości, to fakt. I nasi zagraniczni koledzy wpadli na pomysł wykorzystania wskaźnika laserowego do ustawienia focusa (włączasz wskaźnik, ustawiasz ostrość na czerwonej kropce, pstrykasz zdjęcie) - sprawdzałem, nawet to daje rezultaty. Zaletą tego jest to że możesz dokładnie określić wskaźnikiem obiekt na który ma być ustawiona ostrość nawet przy ciemnościach egipskich. A czytałem też że co "mądrzejsi" mocują wskaźnik do aparatu na stałe..... Są jeszcze podobno wskaźniki ze wzorkami (np.gwiazdki) , przy użyciu których podobno nie ma problemów z ostrością w ciemnościach już prawie wcale....
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Czy w C-740 też ten "laser" jest? Jeśli tak to gdzie to się ustawia?
    Z góry dzieki za pomoc.
    "Po co mi rozum, skoro mam dresik"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Sorrki za poprzedni post, dopiero teraz przeczytałem dokładnie. Oczywiście chodzi o dokupienie takiego wskaźnika - zabawki i dopiero ustawianie ostrości.
    No ale moje hasło pod tekstem przecież do czegoś zobowiązuje .
    "Po co mi rozum, skoro mam dresik"

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tak, a w prawym gornym rogu posta masz button'a "Zmień" I zamiast klepac posta pod postem, to sie wlasnie uzywa tej opcji...

Laser Pointer kupisz tanio na kazdym bazarze

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wielkie dzięki Arras,

z laserem spróbuję i nie nie omieszkam podzielić sie uwagami,
    natomiast co do odnośnika, pracuję już na ustawieniu A i staram się podciągnąć głębię ile się da, natomiast nie wiem jak zrobić hyperzoom, tamta podpowiedź nie dotyczy chyba c720?

PZDR Jarek

| OlyJedi
    Mieszka w
    szczecin
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    kg