Myślę, że powinien wypowiedzieć się RE, on jest najbliżej Jego Wysokości OLY PLZamieszczone przez k0marus
Myślę, że powinien wypowiedzieć się RE, on jest najbliżej Jego Wysokości OLY PLZamieszczone przez k0marus
JPEG - ulubiony format gospodyń domowych
wszystko jest zryczałtowane do tej kwoty, np. zalany 5050 - tak sama kwota co pękniety wyświetlacz.
było sobie życie
czas odświeżyć wątek
Wczoraj pół dnia siedziałem w czatowni fotografując ptaki no i po powrocie do domu złapałem doła bo jakoś mi się ostrość nie podoba. Znajomy który użyczył mi swoją czatownie też się chwile bawił Olympusem no i parę fotek zwykłych przy 200mm zrobił no i wczoraj na moja prośbę dokładnie przyjrzał się tym zdjęciom.... stwierdził że chyba mam front focus.
Właśnie jestem w trakcie robienia testów na front focus w moim nowym E-3 i ZD 50-200mm.
I.
* Jak zrobić skuteczny test na FF/BF z teleobiektywem. Trudno trafić w kąt 45stopni no a o testach przy 50mm i białej testowej kartce nie wspominam...
* czy włączenie stabilizacji obrazu może mocno zniekształcić wyniki całego testu?
(z uwagi na to ze mam kiepski statyw to uzywam samowyzwalacza 12s, no a pod koniec testów skrocilem mocno czas i błyskałem wbudowana lampa).
* kurde jakieś dziwne wyniki mi wychodzą... Czy można mieć np. front focus przy 50mm a przy 200mm jest spoko? Czy takie coś też można dostroić na serwisie?
II.
Jeśli mam FF/BF to jak wygląda z "naprawą". Czy dobrze rozumiem ze będę zmuszony wysłać swoje wszystkie obiektywy z body? i mi to w ramach gwarancji na serwisie ustawią?
No a jeśli ustawią wszystko pod E3 to jak to sie będzie miało to E300 który jeszcze mam i jest na chodzie?![]()
Ostatnio edytowane przez Jeronimo ; 6.04.08 o 13:53
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
1. Może zamiast samowyzwalacza użyj wczesnego podnoszenia lustra?
2. wg mnie test z kartką pod kątem 45st. powinien być powtórzony z aparatem odwróconym o 180st..
Jesli są jakieś rozbieżności między tym co widać w wizjerze a faktycznym położeniem czujnika AF to taki test powinien to wyeliminować.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
A ja tez mam pytanie ponieważ wydaje mi się, że mam problem z AF w moim E-500. Mam 4 szkła uzywam 3chz nich; sigmy30, Zd14-54 i ZD 40-150. Do niedawan AF z ZD chodził idealnie a z sigmą był ogromny problem. Na chwilę obecną AF z sigmą jest idealny z ZD 40-150 również tylko z ZD 14-54 daje po *****ostatnia robota i spaprane z 20 ważnych fotek przez olbrzymi FF) wcześniej z ZD jakim kolwiek mylił się bardzo rzadko a teraz zoonk
Zaraz po zakupie tata mówił, że mu AF nie pasuje bo spaprał wtedy też sporo fotek ze spacerku ale nie przejeliśmy się tym bo puzniej chodziło OK... Myslicie, ze serwis pomoze czy też dac sobie siana naarzie? Mam jedno body więc jak odeślę i nie będe go miał przez miesiąc i znów nie naprawią;/ to tylko zmarnuje czas, niby serwis mu się należy bo guma się odkleja jakieś paproszki ostatnio na matówce sie znalazły itd... Co o tym myslicie?
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
chcialbym zeby to bylo prawda to co napisałes....
Narazie szukam https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10849 zeby sprawdzić czy na tych normalnych fotkach jest punkt AF tam gdzie myślę. Grunt zeby na zwykłych zdjęciach nie bylo widać tego typu jazd bo fotki testowe mnie wala (na ta chwile wyszło mi ze w najlepszym przypadku zamieniły mi sie proporcje z głębia a głębia hiperfokalną)
Robiłem też testy na 3 bateria z tym ze kładłem jedna ostrzyłem i robiłem fotke 12s no a w międzyczasie dokładałem pozostałe baterie (po to żeby wykluczyć błedy w mierzeniu AF pomimo ze to niby ten super E3).
Później wrzucę jakieś fotki.
pomijając to co mi wyjdzie z testów niech mi ktos odpowie na pytanie II.
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Jezeli to wystepuje tylko z jednym szklem [z tego, co piszesz, to tak], to kalibruja Ci szklo pod puszke, czyli slesz tylko body i szklo.
// a czy bedzie dzialalo z innym body dobrze, to nie wiem
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ja po zakupie każdego szkiełka robię mały teścik na obecność BF/FF z użyciem LV. Najpierw ostrzę używając AF na coś kontrastowego z dużą ilością szczegółów po czym włączam LV i na powiększeniu oceniam czy jest ostro czy też nie. Dodatkowo manualnym ostrzeniem sprawdzam czy da się osiągnąć jeszcze większą ostrość czy też nie. Jeśli się da to drążę temat, a jak nie to robię się szczęśliwszy. Wiadomo, że w innych systemach prawdopodobieństwo trafienia BF/FF jest zdecydowanie większe więc taki teścik może chwilowo odebrać oddechI nie piszę tego ironicznie, ale zgodnie z przekonaniem.
Jeronimo:
po mojemu powinieneś obiektyw przestrzelić na obu aparatach. w żadnym wypadku nie chciej "kalibracji" obiektywu pod body, tylko raczej odwrotnie.
no chyba, że trafiłeś lewy 50-200.
z drugiej strony, gdzieś tam czytałem że w E-3 punkty AF nie do końca pokrywają się z oznaczeniami na matówce. może ktoś pisał głupoty a może to akurat to?