ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Witam
Mam małe probelmy z ustawieniem ostrości w mojej E-500. Sciągnałem ten test, ustawiłem aparat pod kątem 45 stopni i zrobiłem zdjęcia dwoam obiektywami. Aparat ustawiony na tryb AUTO z użyciem lampy błyskowej wbudowanej. Na obu są problemy z ustawieniem focusa w oznaczonym miejscu. Czy to da się skorygować czy trzeba do serwisu aparat słać?
Ta karta jest do niczego...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Przyszła mi do głowy pewna myśl: a jak byś na środku tej grubej krechy postawił krechę pionową. Niezbyt długą, tak około 2x grubość poziomej kreski. Może czujnik ostrości kiepsko reaguje na poziome linie, tak jak klin na matówce ?
Pewnie androny opowiadam, ale zawszeć warto sprawdzić?
Pozdr.
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Ja też mam z każdym szkiełkiem problem na tej karcieZapewne przez moją nie dokładnośc
![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
grizz: w jakim sensie do niczego? sama karta czy wykonane zdjęcie? jeżeli cos nie tak to podpowiedzcie jak sprawdzic?
A jest jakas inna karta?
Karta...
Po pierwsze jestes pewien, ze aparat ostrzył dokładnie 45 stopni?, Że nic nie ruszyłeś? Ze AF nie przestrzelił z powodu dziwnego kąta?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zerknij co napisałem kilka stron wcześniej: https://forum.olympusclub.pl/showpos...0&postcount=50
Ostatnio edytowane przez grizz ; 24.04.08 o 19:31 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Grizz: te 45 stopni nie ma znaczenia, ono jest tylko potrzebne by na skali odległości nie było różnić. do ostrzenia nic nie ma
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
grizz: kąt mam z statywu. AF ustwil sie na napis "focus here". Potwierdził, i nacisnąłem migawke. Nie wiem, ale jeżeli to mozna skopać to jedyna możliwość. Fakt jest taki, ze robiłem fotki i wszytskie wyszły nieostre. Nie wiem jak to sprawdzić i co jest z tym