Ostatnio edytowane przez Jeronimo ; 19.04.08 o 23:39
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Widać niedokładnie czytałem, to jak?
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Podejrzałem punkty ramki AF w programie PhotoME.
Wziąłem to samo ujęcie zrobione E-3 i D300, wynik na zdjęciach każdy może sobie porównać. Ciekawe czy faktycznie czujnik w E-3 zajmuje taką duża powierzchnię czy to tylko tak przedstawia błędnie PhotoME
edit: zdjęcia robiłem własnoręcznie moim D300 i E-3 Jeronimo i też zauważyłem minimalny FF
![]()
Ostatnio edytowane przez sławekb ; 19.04.08 o 23:55
Witamy w naszym dużym klubie FF.
A co myślicie o teori silniczków stosowanych w obiektywach? Gdzieś o tym czytałem.
Podobno nie zliczają jak trzeba impulsów z AF (czy jak tam to się odbywa). Ktoś też zauważył poprawę w ostrzeniu przy naładowanej baterii. Ja bym się pod tym podpisał zwłaszcza, że czasami jednak coś tam się dobrze ostrzy. I nie koniecznie to musi być wina sprzętu ale softu. U mnie po upgradzie z 1.0 do 1.1 kita 14-42 straciłem możliwość ustawiania ostrości w punkt na obiektywie 70-300. Odbywało się to tak, że pstrykając przez wizjer miałem FF ale wystarczyło zrobić jedną fotkę w trybie LifeView (AF) i potem już normalnie przez wizjer nie miałem FF nawet gdy zmieniałem ogniskową i punkt ostrości.
Na E-510.
Zdublowane czujniki krzyżowe mogą być dosyć duże (zwłaszcza biorąc pod uwagę mniejszy obszar matrycy), ale chyba nie aż tak ogromne.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
A ja se cykam, ostro i nie marudzę. Nigdy by mi do głowy nie przyszło robić takich testów, jak Jeronimo, ale ja się nie znam. Mam wrażenie, że doszukujemy się czegoś, czego nie ma. Owszem zdarza mi się przestrzelić i nie uzyskuję ostrości tam gdzie chcę, ale, to moja, jak sądzę wina. No coż, Jeronimo, mam nadzieję, że już niedługo potestujemy sobie sprzęt w Pile! A Piła, jak z samej nazwy wynika, ostra musi być![]()
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Piotr Grześ ja zazwyczaj test robie i olewam sprawę. Jako że u mnie na zwykłych zdjęciach były problemy to zrobiłem większe testy. Trzymam Ciebie za słowo i już się nie mogę doczekać na testowanie w Pile.
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Obiecuję, a słowo u mnie droższe pieniędzy!
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R