Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 111

Wątek: system 4/3 a FF/BF

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Robiłeś te zdjęcia ze statywu?
    Powiewa mi, jak piszesz o E-systemie. Nudzi mnie zaś FF/BF, który zazwyczaj znajduje się między oparciem krzesła i monitorem.

Mój kolega kupił sobie kiedyś jasne stałki i Canona, po czym przyjechał do mnie sprawdzać sprzęt bo jak fotografował w kuchni żonę, to mu firanki wychodziły nieostre.

Dodam, że każdy twój aparat jak sięgam pamięcią miał FF/BF, a przynajmniej doszukiwałeś się tych wad. Żaden mój aparat, ani żaden aparat mojej żony nie miał FF/BF, bo nigdy go na tę przypadłość nie sprawdzałem. No dobra, kiedyś sprawdziłem Tamrona z D70 przy okazji pisania o głębi ostrości.

Pozdrawiam
    nie wiem po co to pytanie o statyw! przeciez pisałem o tym

/EDIT
    świetnie działa funkcja edytowania.... chciałem zacytować całośc no a on juz zacytował ten zmieniony tekst LOL
    Ostatnio edytowane przez Jeronimo ; 19.04.08 o 23:39
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Widać niedokładnie czytałem, to jak?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Widać niedokładnie czytałem, to jak?
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    Specjalnie na te testy pożyczyłem porządny ciężki statyw Manfrotto
    .
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Podejrzałem punkty ramki AF w programie PhotoME.
    Wziąłem to samo ujęcie zrobione E-3 i D300, wynik na zdjęciach każdy może sobie porównać. Ciekawe czy faktycznie czujnik w E-3 zajmuje taką duża powierzchnię czy to tylko tak przedstawia błędnie PhotoME

edit: zdjęcia robiłem własnoręcznie moim D300 i E-3 Jeronimo i też zauważyłem minimalny FF

Ostatnio edytowane przez sławekb ; 19.04.08 o 23:55

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witamy w naszym dużym klubie FF.
    A co myślicie o teori silniczków stosowanych w obiektywach? Gdzieś o tym czytałem.
    Podobno nie zliczają jak trzeba impulsów z AF (czy jak tam to się odbywa). Ktoś też zauważył poprawę w ostrzeniu przy naładowanej baterii. Ja bym się pod tym podpisał zwłaszcza, że czasami jednak coś tam się dobrze ostrzy. I nie koniecznie to musi być wina sprzętu ale softu. U mnie po upgradzie z 1.0 do 1.1 kita 14-42 straciłem możliwość ustawiania ostrości w punkt na obiektywie 70-300. Odbywało się to tak, że pstrykając przez wizjer miałem FF ale wystarczyło zrobić jedną fotkę w trybie LifeView (AF) i potem już normalnie przez wizjer nie miałem FF nawet gdy zmieniałem ogniskową i punkt ostrości.
    Na E-510.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Zdublowane czujniki krzyżowe mogą być dosyć duże (zwłaszcza biorąc pod uwagę mniejszy obszar matrycy), ale chyba nie aż tak ogromne.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    A ja se cykam, ostro i nie marudzę. Nigdy by mi do głowy nie przyszło robić takich testów, jak Jeronimo, ale ja się nie znam. Mam wrażenie, że doszukujemy się czegoś, czego nie ma. Owszem zdarza mi się przestrzelić i nie uzyskuję ostrości tam gdzie chcę, ale, to moja, jak sądzę wina. No coż, Jeronimo, mam nadzieję, że już niedługo potestujemy sobie sprzęt w Pile! A Piła, jak z samej nazwy wynika, ostra musi być
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Zdublowane czujniki krzyżowe mogą być dosyć duże (zwłaszcza biorąc pod uwagę mniejszy obszar matrycy), ale chyba nie aż tak ogromne.
    Dlatego właśnie chciałbym żeby ktoś sprawdził ten nieszczęsny small AF bo tak niezrozumiale napisali w instrukcji że już sam nie wiem o co biega. Może można zmniejszyć powierzchnię czujnika, to by było coś.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

niech zyja ułomni :D

Piotr Grześ ja zazwyczaj test robie i olewam sprawę. Jako że u mnie na zwykłych zdjęciach były problemy to zrobiłem większe testy. Trzymam Ciebie za słowo i już się nie mogę doczekać na testowanie w Pile.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Obiecuję, a słowo u mnie droższe pieniędzy!
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R