Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 111

Wątek: system 4/3 a FF/BF

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeronimo:

Nie wygląda to dobrze, ale:
    - bateryjki testuj ostrząc na krawędzie dużych liter (pojemność aku) bo na tym drobnym druku test może nie być miarodajny
    - focus chart test rób w ten sposób, że w punkcie zerowym połóż jakiś przedmiot - patyczek do uszu, zapałkę albo coś (coby było 3d a nie płaskie i w dodatku nachylone pod kątem)

Prawdopodobnie trochę osób ma mniejsze/większe problemy z FF/BF, ale z racji większego mnożnika i ciemniejszej optyki niewiele wad tego typu zostaje zauważonych. Coś tam można obadać przy 2.8/3.5... ale gdyby OLEK puściłby stałki 1.4 i 1.8 nadeszłaby chwila prawdy.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    No coś jest nie tak z tym AF-em.
    Jeronimo spróbuj zmniejszyć czujnik w ramce AF.
    no przy okazji pomęczę instrukcje....
    Zreszta chyba nie chodzi o to żeby przy zwykłym foceniu przestawiać jakieś zaawansowane funkcje w body :/
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    I sprawdzić co się dzieje w normalnym użytkowaniu.
    to tez wrzucilem normalne fotki! zreszta porobie jeszcze i sie okaże... narazie jest źle.

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Prawdopodobnie trochę osób ma mniejsze/większe problemy z FF/BF, ale z racji większego mnożnika i ciemniejszej optyki niewiele wad tego typu zostaje zauważonych. Coś tam można obadać przy 2.8/3.5... ale gdyby OLEK puściłby stałki 1.4 i 1.8 nadeszłaby chwila prawdy.
    no to nic nowego... to normalka w każdym systemie. Tak na dobra sprawe to dopiero można testować FF i BF na jasnych szkłach.

Ja mam nadzieje że to jakieś błędy AF o których w paru miejscach czytałem (zreszta pisałem o moich modlitwach wcześniej :P). O serwisie nie myślę bo dla mnie każdy serwis nie naprawia tylko coś psuje...

no nic poczekam aż inni użytkownicy E-3 coś napiszą.... a może sami porobią jakieś testy pod kątem sprawdzenia AF'a.

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    E to jest z tego co kojarzę opcja wyboru między którymi punktami AF ma skakać, a nie zawęzanie konkretnego punktu... chociaż człowiek uczy się całe życie
    To ja już nic nie jarzę jak to jest z tym pojedynczym AF. Niby jest pojedynczy a aparat może ustawiać ostrość innym polem niż wybrane?
    A jak się ustawi na small to wtedy działa tylko te jedno pole???
    Coś to tak dziwnie napisali w tej instrukcji. Czy ktoś to może sprawdzić albo mi przełożyć "na nasze" bo to może być przyczyna zamieszania w E-3 Jeronimo

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Przyczyna zamieszania J. to moim zdaniem używanie S-AF tam, gdzie jest miejsce na C-AF. Część zdjęć jest OK (mamy przykłady w galerii), więc stawiam na ułomność fotografa, nie materii.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Przyczyna zamieszania J. to moim zdaniem używanie S-AF tam, gdzie jest miejsce na C-AF. Część zdjęć jest OK (mamy przykłady w galerii), więc stawiam na ułomność fotografa, nie materii.

Pozdrawiam
    Chyba raczej nie bo te bateryjki i wykresiki mu się nie ruszały

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Rozumiem, zdania nie zmieniłem.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Rozumiem, zdania nie zmieniłem.

Pozdrawiam
    Jeżeli ktoś wyjaśni ten dziwny small AF i okaże się że to nie jest przyczyna to i ja będę myślał podobnie co do tej materii

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Jeronimo, ja nie stwierdzam u siebie takich problemów. Ale być może nie jestem aż tak analityczny. Ale myślę, że w przypadku zarabiania na zdjęciach, trzeba być dla firmy bezlitosnym. Nie na darmo wydaje się tyle kasy.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    hehe ułomność fotografa ... moje tablice testowe, baterie, kamyki, płytki chodnikowe, instrukcje na podłodze, kafelki, mury, rośliny, kwiaty, komórki na parapetach i od groma i trochę innych fotek jakie robiłem (których nie publikowałem) się ruszały dlatego miałem używać C-AF :P

Czy moja ułomność polega na tym ze źle pisze o e-systemie? (bo takie odniosłem wrażenie) Czemu mnie nazywasz ułomnym? to nie ja porównuje fotki z galerii (które starannie przebrane) z przesłoną f/5.6 do fotek z f/3.5 czy f/2.8. No chyba ze przesłona nie ma nic tu do rzeczy... w takim razie przepraszam jestem ułomny.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Robiłeś te zdjęcia ze statywu?
    Powiewa mi, jak piszesz o E-systemie. Nudzi mnie zaś FF/BF, który zazwyczaj znajduje się między oparciem krzesła i monitorem.

Mój kolega kupił sobie kiedyś jasne stałki i Canona, po czym przyjechał do mnie sprawdzać sprzęt bo jak fotografował w kuchni żonę, to mu firanki wychodziły nieostre.

Dodam, że każdy twój aparat jak sięgam pamięcią miał FF/BF, a przynajmniej doszukiwałeś się tych wad. Żaden mój aparat, ani żaden aparat mojej żony nie miał FF/BF, bo nigdy go na tę przypadłość nie sprawdzałem. No dobra, kiedyś sprawdziłem Tamrona z D70 przy okazji pisania o głębi ostrości.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 19.04.08 o 23:36