Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 111

Wątek: system 4/3 a FF/BF

| OlyJedi Awatar dulak
    Mieszka w
    Londyn/Lublin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    ... Na chwilę obecną AF z sigmą jest idealny z ZD 40-150 również tylko z ZD 14-54 daje po *****...
    w ostatnim tescie 14-54 na Optyczne zauwazono ten problem przy tym szkle, ja rowniez potwierdzam spory odsetek nieostrych zdjec wlasnie z tego szkla i pewnie naraze sie kolejny raz szanownemu gronum forumowiczow, ale nie jestem specjalnym milosnikiem tego szkla, kiepska ostrosc na szerokim kacie jak i gubienie w ogole ostrosci jest zdecydowanie zbyt czeste. Fotografuje juz niemal 20 lat i mialem doczynienia z wieloma szklami, a z tym uwazam, ze choc jest to bardzo mocne i fajne szklo jego potezna wada jest wlasnie problem ostrosci, mam wrazenie, ze ustawia jak chce.
    Moze mam trefny egzemplarz, nie wiem.
    S5Pro, D200, D3000, F50D, S8 3.5 FishEye, T 17-50 2.8, S105 2.8, 2 x Metz 48AF1, S 24-60 2.8

Fotografia Ślubna Lublin

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dulak:

mam drugiego z kolei 14-54 i z żadnym nie miałem problemów. pierwszy śmigał z E-1 i E-330, drugi tylko z E-330. w obu przypadkach jestem zadowolony z ostrości (pierwszym zrobiłem ok. 20000 zdjęć, drugim ok. 5000).

pokaż jakieś przykłady obrazujące Twój problem bo tak to możemy sobie gdybać.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    no czekalem az sie odezwiesz

a co do tematu posta FF/BF - sprawdzales swoje obiektywy na wystepowanie tego "zjawiska"? moze masz jakis przepis jak szybko i sprawnie sprawdzic nowo zakupiona lustrzanke czy wszystko jest OKI?
    W Media Markt bierzesz zestaw i robisz zdjecie aparacikom na wystawce ustawiajac sie do nich pod katem tak zeby byly w roznej odleglosci od ciebie celujac AF w konkretny a potem patrzysz na ktory wyostrzylo. Najwiecej problemow z FF/BF jest na krotkich ogniskowych i jest to przewaznie FF.

... nie zauwazylem ze to stary watek. Witam w klubie frontfokusowcow. Pozostaje pstrykac w trybie AF+MF i cwiczyc dolny ruch kciukiem...do firmware 1.4

Problemy rozwijaja, wygoda zwija.
    Ostatnio edytowane przez puchan ; 7.04.08 o 13:15

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    a postanowiłem sie z wami podzielić paroma fotkami z ZD 50-200mm + 50-200mm

na początek fotki ptaków od których się zaczęło podejrzenie front focusa:

1) 2.32MB | f/3.5 | 200mm

2) 2.35MB | f/3.5 | 200mm

3) 2.65MB | f/5.0 !!! | 200mm

Niech ktoś mi powie gdzie na 1) 2) 3) jest ostrość

no i bardziej testowe zdjęcia...

4) zwykła tablica (nie umiem tego ocenić)
    3.01MB | f/3.5 | 200mm

5) bateryjki.. chyba wygląda dobrze (chociaż mam wrażenie ze ta prawa zamiast być z przodu to na zdjęciu jest do tyłu - eh dawno robiłem ten test)
    3.23MB | f/3.5 | 200mm

6) jednak przy 50mm nie jest już tak dobrze
    2.58MB f/3.5 | 50mm

6b) 2.90MB | f/3.5 (nawet nie f/2.8 !!!) | 50mm: ---> inna fotka
    6c) 2.65MB | f/3.5 (nawet nie f/2.8 !!!) | 50mm ----> inna fotka
    6d) 2.87MB | f/3.5 (nawet nie f/2.8 !!!) | 50mm ----> inna fotka

7) tablica (jak poprzednio niezbyt umiem tu coś ocenić (może wam sie uda), trudno się foci tablice przy 50mm)
    3.19MB f/3.5 | 50mm

dzisiejsze testy w terenie

8 ) 1.78MB f/3.5 | 50mm - tu pewnie jest poprawnie a ta GO to normalka (za to widać ze AF nie miał się jak pomylić, róg to róg)

9 ) 1.85MB f/3.5 | 200mm --- ostrość dokładnie na kancie książki gdzie spotyka sie srebrna część z biała (widać to dobrze na miniaturce)

10) 1.85MB f/3.5 | 200mm
    a) b)

Szczególnie proszę zwrócić uwagę na fotki z punktu 9 i fotki z 10. Ostrość IMHO lata jak chce. Pomiędzy zrobieniem tych zdjęć podczas drugiego ostrzenia na chwile wsadziłem przed obiektyw rękę żeby AF zgłupiał i mógł na drugie zdjęcie ponownie samemu wyostrzyć. Specjalnie na te testy pożyczyłem porządny ciężki statyw Manfrotto żeby wykluczyć jakiekolwiek poruszenia no używałem samowyzwalacza 2s.

Wnioski własne napisze później... mam nadzieje że przedtem komuś będzie się chciało przejrzeć te fotki i napisać własne odczucia co do przedstawionych tutaj zdjęć.

P.S.
    a jeśli ktoś ma jeszcze ochotę zobaczyć IMHO najlepsze najostrzejsze fotki przy f/5.6 to zapraszam do galerii https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=1966 Już parę osób tam napisało że zdjęcia są nieostre.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    No własnie - lata jak chce...

Czyli raczej nie szkło... a pucha :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    No własnie - lata jak chce...

Czyli raczej nie szkło... a pucha :/
    to wniosek po obejrzeniu fotek? czy zasugerowałeś się tym co napisałem?

W e-300 i 14-54mm miałem lekki FF przy 14mm, u kumpla z innym body chyba e-500 te samo szkło dawało taki front focus ze na monitorku wystarczyło sprawdzić (czyli wybitnie coś ze szkłem). Narazie z e-3 nie mam zamiaru testować ZD 14-54mm bo pewnie już wogle się zdołuje...
    Niedługo może zrobię testy życiowe czyli sesje z modelkami... wiadomo że nie tablicami testowymi człowiek żyje. Tak czy owak coś jest nie tak

Teraz to już chyba modle się żeby problem był z AF w body no i że wkrótce zostanie to naprawione jakimś nowym firmware. Bo do serwisu nic nie wyśle ... zresztą nie po to kupowałem coś za kupę kasy zęby teraz w serwisie było "naprawiane".
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Zdjęciami... nbie mogę się prawidłowości doszukać.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bez serwisu raczej się nie obejdzie i nie przeskoczysz tego niestety... Też bym się wq*** gdybym kupił taki zestawik i okazało by się, że coś jest nie tak;/ Też ostatnio mam problemy z AF ale olewam bo raz jest dobrze raz jest zle...a mam tylko jedno body i nie chcę się pozbywac aparatu na miesiac
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    No coś jest nie tak z tym AF-em.
    Jeronimo spróbuj zmniejszyć czujnik w ramce AF. Dziwne to jest dla mnie ale w instrukcji piszą że normalnie czujniki wychodzą poza ramki AF, tak przynajmniej to rozumiem.
    Przestaw na small i pobaw się jeszcze

Cytat z instrukcji (PDF):
    "AF SENSITIVITY
    Można ustawić zakres pola AF dla ustawiania ostrości, gdy funkcja [AF AREA] jest ustawiona
    na M.
    [NORMAL] Aparat ustawia ostrość w zakresie większym niż wybrane pole AF.
    [SMALL] Aparat ustawia ostrość tylko w zakresie wybranego pola AF. Gdy ustawienie
    [SMALL] wybrano dla opcji [AF AREA], wyświetlane jest ustawienie o."

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    No coś jest nie tak z tym AF-em.
    Jeronimo spróbuj zmniejszyć czujnik w ramce AF. Dziwne to jest dla mnie ale w instrukcji piszą że normalnie czujniki wychodzą poza ramki AF, tak przynajmniej to rozumiem.
    Przestaw na small i pobaw się jeszcze

Cytat z instrukcji (PDF):
    "AF SENSITIVITY
    Można ustawić zakres pola AF dla ustawiania ostrości, gdy funkcja [AF AREA] jest ustawiona
    na M.
    [NORMAL] Aparat ustawia ostrość w zakresie większym niż wybrane pole AF.
    [SMALL] Aparat ustawia ostrość tylko w zakresie wybranego pola AF. Gdy ustawienie
    [SMALL] wybrano dla opcji [AF AREA], wyświetlane jest ustawienie o."
    E to jest z tego co kojarzę opcja wyboru między którymi punktami AF ma skakać, a nie zawęzanie konkretnego punktu... chociaż człowiek uczy się całe życie

@Jer:
    Własnie wypstrykałem swoje szkła na tablicy i bateryjkach (ojakże daaawno tego nie robiłem)
    Wnioski dla zd50, który nie był nigdy wczesniej przeze mnie. tak testowany:
    -tablica to porażka, o ile nie przykręcisz imadłem aparatu do stołu i ustawisz całość IDEALNIE pod katem 45stopni - minimalne wahnięcie góra/dół i masz BB/FF.

Bateryjki dość podobnie, tez niby wykazywały FF (co prawda znaaacznie mniejszy niż u ciebie - ale wykazywały - a raczej raz tak raz nie)

AA normalnie pańka Tylko, ze jak odpalę portreciki, które ostatnio robiłem, to jest żyleta...

Wniosek - olać tablice / bateryjki.
    I sprawdzić co się dzieje w normalnym użytkowaniu. W Twoim przypadku ptaszki nie wskazują na nic dobrego, ale to ptaszki - czyli z natury swojej, obiekt dość ruchliwy.

Pomęcz modelki rożnymi szkłami i wtedy będziesz wiedział co i jak.
    Jak wyniki będą gorsze niż na e300 -> serwis (weź puchę zastępcza.)