nierzetelności
przyład pierwszy:
sprawa dotyczy wyboru pomiedzy c5060 a c 770 (przykład)
1.Lepszy c5060 bo ma ful funkcji manualnych i to jest wymieniane jako plus
jako minus c770 wymieniacie BRAK funkcji manualnych
2. Jesli za to chodzi o zoomy pomiedzy UZ a zwykłymi z zoomami 3x to sugerujecie ze zoomy 3x sa lepsze bo optyka światła lepsza
to troche naciągane. Bo......roznica miedzy malym zoomem a dużym jest....DUŻA.
Natomiast między jakością zdjęcia bez zoomu w tych z małymi zoomami jest większa ale już niewiele od tych z dużymi zoomami.
Jednym słowem, wybieracie aparat ktory robi niewiele lepsze jakosciowo foty od tego ktory ma potężny zoom a tak na dobrą sprawę foty nie wiele się różnią.
3. Dla was lepiej mieć 5 mpix niż np dodatkowe sanki
4. No i najgłupsza sprawa która wyczytałem juz 2 razy na tym forum.
Uważacie że teraz lepiej kupować ciężki aparat w stylu c5060 jak lzejszy c770 bo........i tu uwaga......jest CIĘŻSZY.
To dziwne, ta tendencja sie odwraca bo jeszcze nie tak dawno zwracało sie uwagę na to aby aparat nie był za ciężki, świadczyło to o stabilności ręki. Teraz nagle wg was stabilnie znaczy ciężko
Podobna sprawa z tymi wykonaniami, jestescie przekonani że jesli aparat jest ciężki to lepiej wykonany. Ktoś nawet nazwal olka ultra zuma aparatem plastikowym, w momencie kiedy ktos sie odezwal ze ultra zumy są metalowe to nagle temu narzekającemu chodzilo o metaforę
5. najwazniejsza sprawa, zbyt wielu z was ostatnio zaczelo sie skupiac juz nawet na wyglądzie aparatu, ja rozumiem ze ktoś nie jest fachowcem, wiadomo.......piękne oko cieszy....ale tu SAMI fachowcy są dla których najwazniejsze to wygląd (tez ze 3 wątki znalazłem). Co tam dobra jakość zdjęć.......ważne są te popaprane szczegoły
6. Zoom Ultra to takie ustrojstwo ktorego sie nie uzywa a jesli JUZ sie uzywa to powstają szumy, zdjęcia sa zamazane bo mało światła. No ja tylko przypomne ze do słabego światła wystarczy nie uzywać full zoomu (kiepscy tacy jestescie w tej fotografi ze o tym nie wiecie czy co?). Podczas gdy Pan X uzywa o zmierzchu aparatu z zoomem na 5x to pan Y uzywa o tej samej porze aparatu z zoomem 3x. Malo tego....Pan X moze cofnąć zoom i używac go w 3x tak jak Pan Y. Sytuacja nie ma sie juz tak kolorowo dla posiadaczy aparatów z 3 krotnym zoomem w pełnym słonecznym dniu....o tej porze Pan X używa full zoomu i podgląda sobie panienki opalające sie na srodku jeziora....a Pan Y? a Pan Y dalej chodzi na forum olympus.hat i opowiada wszystkim jak to mało przydatny jest ten 10 krotny zoom.....
pozdrawiam