Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Prasa fotograficzna.

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Prasa fotograficzna.

Witam.

Nie zauwazylem, zeby przez forum przewinał sie taki temat, tak wiec probuje. Chcialbym abysmy skupili w tym temacie czasopisma zwiazane mocno z fotografia, ktore znacie, prenumerujecie, czytacie i ktore sa wedlug Was godne uznania, polecenia. Przy okazji moze jakis krotki opisik danego czasopisma...

Zaczynam od Foto-Video, bowiem ostatnio sobie takie zakupiłem z racji multimedialnej szkoły fotografii wydanej przez NC.

Z wazniejszych : przystepne opisy nowosci na rynku, testy, obróbka fotek w Photoshopie etc.

Cena kosmos 15,50zł
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tez od jakiegos czasu czytam Foto Viedeo Digital. Mam juz ktoras z rzedu 3-miesieczna prenumerate i wtedy 1nr kosztuje ok.11zl.
    Zdarzaja sie tam "male niescislosci", ktore coraz bardziej dzialaja mi na nerwy. Chociazby ostatnio. Piekna lautka canona 350D, test, z ktorego wynika, ze jezeli chodzi o jakosc zdjec i oddanie szczegolow model ten znacznie przewyzsza 20D. Z kolei w numerze poprzednim test lustrzanek i te sam test w ktorym 20D uzyskal calkiem inna punktacje Wnioski: chec ostrego nakrecenia rynku na sprzedaz nowego modelu
    pozdrawiam
    mina

Nasza Norwegia

mini21
    Gość
    Kolejnym z pism o tematyce foto jest: " Fotografia & aparaty cyfrowe"

Największym minusem gazetki jest jej cena bo aż 16.50, ale co do treści to jest całkiem ok, choć mogło by być troche więcej o samej fotografi.

Oczywiście płytka na której dołączono sporo programów i zdjęć testowych.
    Moge polećić to czasopismo mimo iż nie jest (chyba) zbyt sławne.

ZOOM
    13 zł za niecałe 90 stron.... mnie to jakoś nie wystarcza (ok jest cd, ale na nim zazwyczaj i tak nic nie ma).
    Ogólnym minusem jest też dla mnie to że znajduje się tu za dużo porad dotyczących obróbki zdjęć.
    Photoshop i Pain Shop Pro zajmują 45% całego miejsca.

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Prasa Fotograficzna No2.

podbijam temat z dawien dawna.

zatrzymalem sie ostatnio w empiku przy regale z gazetami foto/hobby/film. Polka niby pelna, ale...no wlasnie, wiekszosc gazet ma podobna makiete. Wydaje sie, ze kazda jest taka sama. czasu zbyt wiele nie mialem by ocenic tresc, stad kilka pytan:

- co sie zmienilo na rynku prasowym?
    - po jakie gazety siegacie najczesciej?
    - co zapronumerowac, a czego nie dotykac?
    - ktora gazeta jest interesujaca i dlaczego ja polecacie? (chodzi o merytoryke, dobre poradnictwo, a nie bicie piany i PR)
    - znajede na rynku cos takiego jak fotograficzny odpowiednik PRESSa, albo FILMu?
    - czy poza glownym nurtem znajde jakies inne periodyki w tym temacie? jakis odjechany kwartalnik, niszowy miesiecznik, foto-zin - co polecacie i dlaczego

chcialbym, aby nie omawiać tu strony www/serwisow, tu jest wybor.

Chodzi mi o pisana, drukowana, "do wziecia w łape" prase fotograficzna

bede bardzo wdzieczny za wpisy.

pzdr
    eho

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jedynym polskim pismem o fotografii, które warto czytać (z tych, które znam), jest kwartalnik Fotografia. Jest to pismo o fotografii i tylko o fotografii. Wszystkie te DFV, Aparaty cyfrowe, itp. są moim zdaniem niewiele warte.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Suchar dobrze prawi, ale dodam, że jest jeszcze Świat Obrazu. A kiedyś był Pozytyw. A tak naprawdę to najlepiej ściągać sobie pisma z sieci, jakieś 5 klatek czy coś podobnego.

rocco
    Gość
    Owszem, "5 klatek"
    http://www.5klatek.pl/
    Kiedyś (25 lat temu) lubiłem również miesięcznik "Foto" ale ten, który powstaje dziś ma z tamtym niewiele wspólnego

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Prawda, ale w Świecie Obrazu jest chyba mało krytyki fotografii, w przeciwieństwie do KF, który na tym praktycznie bazuje. Czy może się mylę?

5klatek to dla mnie ciekawa sprawa. Bardzo różny, zmienny poziom prezentuje to wydawnictwo. W obrębie jednego numeru potrafią być świetne materiały tuż obok niezbyt dobrych. Kilkukrotnie miałem wrażenie, że niektóre zestawy zdjęć są tam tylko po to, by zająć wolne miejsce.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    "Foto" jest też całkiem OK. Więcej zdjęć, mniej wykresów i tabelek (a właściwie w ogóle ich nie ma). W niektórych numera DFV jest ciekawa część poradnikowa. Jak ktoś nie chce przepłacać, to może sobie przejrzeć numery w sieci i kupić interesujący numer w wersji elektronicznej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb