Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: jak zrobic format 10 x 15

Awatar Mecenas
    Mieszka w
    KONIN
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    własnie... ostatnia sentencja oddaje sedno sprawy... widze ze czesc osob potraktowała to ambicjonalnie i nawet chyba zbytnio... chodziło mi o prosta rzecz... a wyszła dysputa na kilka stron...
    mimo to dziekuje za wszystkie wypowiedzi

pozdrawiam
    Maciek
    Olympus C-310 + xD 16 + (w oczekiwaniu na xD128 i statyw)
    Olympusclub.pl member #328
    moja galeria

Mieszka w
    Grodzisk Maz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Życie nasze z prostych rzeczy się składa, ale niema takiej której nie dałoby się skomplikować.

Fora mają to do siebie że służą do wymiany poglądów i pomocy innym (przeważnie)

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mecenas
    teraz juz nie dam sie zrobic w "oko"...
    niedosyc ze za 2 foto zapłaciłem 5.17PLN bo nikt mnie nie poinformował ze za otwarcie sesji pobierana jest opłata to jeszcze nie zrobili mi takich fotek ja chciałem.. to sie nazywa pech...

ale juz wiem co i jak i nie dam sie zrobic...
    Uahaha, pewnie FotoJoker ?

Wczoraj z Tesco w Krakowie zrobilem tam duza wojne. Moja pani dala tam zdjecia do wywolania, bo w sumie nienajdrozej (10x15) i dostala format 10x13. Na dodatek musiala zaplacic za otwarcie sesji, cale 3.99zl. Zaczym tam dotarlem, zadzwonilem i rozmawialem z pania kierowniczka informujac ja ze zaraz bede, kiedy dotarlem, kierowniczki juz nie bylo. Byla mocna akcja, czekalem tylko kiedy ochrona mnie wyprowadzi. Ogolnie pani przyjela reklamacje, probujac wmowic mi, ze moja pani zostala poinformowana o tym, ze fotki moga wyjsc o takim rozmiarze jak 10x13 noi rowniez zostala poinformowana o kosztach otwarcia sesji, czyli wlozenia plyty do CD. Jaja panskie !! zeby za taki incydent pobierac prawie 4 zeta. Ogolnie bylo ostro, reklamacja zostala przyjeta i czekamy na rezultaty. Jesli beda negatywne, bede odwolywal sie dalej ze skarga na pana przyjmujacego fotki, ktory nie poinformowal o w/w niescislosciach. O tym ze nie poinformowal, potwierdzila rowniez mama mojej pani, bowiem z nia oddawala zdjecia.

Ja z kolei daje zawsze fotki do wywolania w Kodaku i nigdy podobne problemy mnie nie spotkaly. No moze raz na Kalwaryskiej w Krakowie, gosc zarzadal 1zl za otwarcie sesji za co zostal nieco malo delikatnie potraktowany bo rowniez o tym mnie nie poinformowal, ale przy kolejnym odbieraniu zdjec, pan byl milutki i nawet kazal wybrac te ktore mi sie podobaja, i tylko za te zaplace.

Ogolnie w Polsce podejscie sprzedawcy do klienta to : plac pan i sp...**alaj.

Sorry za moje wypociny.
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A fotoJoker chcial klub olympusa miec za partnera. Dobrze ze sie nei zgodzilem

Awatar Mecenas
    Mieszka w
    KONIN
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ja kupiłem tam aparat w dobrej cenie.. nic pozatym... odpowiedzi na pytania ktore zadałem sprzedawcy nie otrzymałem do dzis.. dobrze ze wczesniej poczytałem bo znow by mi premiera wcisneli jak ostatnim razem...

zdjecia roba drogo a otwarcie sesji jest kosmiczne... jak ja bym brał u klijenta 4 zł za włozenie cd do napedu to bym był juz milionerem...

mam mały zakładzik sygnowany kodakiem i tam nie dosc ze nie biora nic za otwarcie sesji to jeszcze mam 20% rabatu...

a co do fotojokera to wskocze tam jeszcze tylko raz - dostałem 20 zdjec do zrobienia za free z otwarciem sesji... ale to dopieo jak uzbieram 20 fotek
    Olympus C-310 + xD 16 + (w oczekiwaniu na xD128 i statyw)
    Olympusclub.pl member #328
    moja galeria

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ja zawsze robie fotki w fotojokerze, mam 10x13 [ no bo 4:3 ] i wszystko co powinno byc nic mi nie obcinaja przynajmniej... place 39gr za odbitke i 4zl otwarcie sesji, a ze wywoluje przewaznie ok 100 zdjec to za dobitke wychodzi mi 41groszy wiec bardzo przyzwoicie... obsluga tez jest niezla oprocz takiego pana tentego... aha robie w fj w galerii lodzkiej
    pozdrawiam

dolby
    Gość
    Z tych artykułów wynika, że monitor i PS powinny być ustawione na profil sRGB...

..., a co, jeśli producent do drukarki (Epson, profil EE_125), oraz monitora (LG Flatron) dali swoje, "firmowe" profile ??

Wywalić je i dać tym urządzeniom sRGB ?

Mieszka w
    Grodzisk Maz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    w tym temacie nie omawialiśmy przestrzeni kolorów,tylko rozdzielczość.

Ale- profil monitora (dołączony do sprzętu) ustawiasz w sterowniku windows (właściwości ekranu),
    PS wyjściowo przestrzeń roboczą powinien mieć ustawioną na sRGB , a dopiero jeśli masz profil maszyny ze swojego labu, konwertujesz fotkę do tego profilu ( trzeba pamiętać o dobrym skalibrowaniu monitora)

dolby
    Gość
    Zaraz...
    ... jak zmienię profil z Flatrona na sRGB w PS, to i automatycznie zminia mi we właściwościach ekranu...
    Czyli jak to powinno być ustawione? Każde urządzenie wg. jego profilu kolorów, czy dla wszystkiego trzasnąć sRGB ?

Mieszka w
    Grodzisk Maz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    profil monitora ustawiasz we właściwościach ekranu w zakładce zarządzanie kolorem, a nie w PS (tutaj sRGB , bo w takiej pracują aparaty , przeważnie)