rozumiem traktowac to jako cena minimalna??
mozesz mi jeszcze odpowiedziec na to pytanie dotyczace rozmiau 20 x30 cm???
rozumiem traktowac to jako cena minimalna??
mozesz mi jeszcze odpowiedziec na to pytanie dotyczace rozmiau 20 x30 cm???
Ja robilem 20x30 z c765 czyli 4mpx wychodzily idealnie..
hym... musze sprobowac....
dziekuje za rozwianie wszytskich ( jak narazie) watpliwosci
pozdrawiam
Maciek
witam...
ja tylko w kwestii pewnego małego sprostowanka... i mam nadzieje ze nikt nie wezmie za złe tego "czepiania sie"...
Pritchard napisał: "Olympus domyslnie robi zdjecia w rozdzielczosci 72dpi".
Niestety nie moge sie z tym sformułowaniem zgodzic....
Olympus jak kazdy aparat robi fotki w okreslonych rozmiarach a x b pikseli i to wszystko co mozna powiedziec!
Rozdzielczosc w dpi to tylko parametr zalezny od sposoby prezentacji fotek i tak np. na okranie 1024x768 pikseli wynosi ona własnie 72 dpi ale np. na drukarce wyniosłaby juz znacznie wiecej. Oczywiscie istnieje związek miedzy dpi a pikselami w sensie uzyskiwania wynikowej wielkosci obrazka (w cm) na jakims urządzeniu wyjsciowym
Tyle sprostowanka... Pritchard, wybacz...
Pzdr.
@ abratek sam mącisz...
Olympusy ROBIĄ zdjęcia z rozdzielczością 72dpi, co niestety wymusa przesamplowanie zdjęcia przed oddaniem do fotolabu. Wiec wykadrowanie fotki nie ogranicza sie TYLKO do użycia narzędzia do kadrowania.
Jak obliczyć rozmiar zdjęcia względem rozdzielczości, bardzo prosto:
romiar boku fotki : rozdzielczość fotki = rozmiar fizyczny zdjęcia (cale)
np. 2288ppi : 72 = ok.31 cali. 31 cali * 2.54 = 80cm
1712ppi : 72 = ok.23cale. 23 cale * 2.54 = 58cm
i to jest odpowiedź.
Przy przeskalowaniu na 300dpi rozmiar zdjecia sie zmniejsza... pzdr
-=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-
oj kolego zrobiłem tak jak pisałes i w PS wrzuciłemtylko dpi z 72 na 300 i jaki efek??
sprawdzisz sam?? czy powiedziec??
odpwiem - z fotki 1200x1600 zrobiłasie ~6600 x 8000 px wiec twierdzenie ze przy przeskalowaniu na 300 dpi rozmiar sie zmniejsza jest fałszywy
To co w końcu z tym DPI ? :] Przekonwerterowywać na 300, czy zostawić w spokoju oryginalne?
a probowałes zmienic z 72 na 300 w PS??
Koledzy!
Z tym DPI w EXIFie to w ogóle niema o czym sprzeczać się!
To jest czysta formalność.
Wg specyfikacji EXIF ma być wpisane DPI więc wpisują, jedni 72, inni 300.
To może mieć znaczenie jeśli drukujesz bezpośrednio z aparatu.
Pewnie robiłeś to w ten sposób że zdjęcie XxY cm prosiłeś przeskalować z 72 na 300 DPI?Zamieszczone przez Mecenas
W takim razie PS nie miał wyboru jak tylko zwiększyć ilość pixeli żeby zachować te XxY cm.
Ale pritchard miał co innego na myśli - przy tej samej ilości pixeli ustawić 300 DPI - wtedy zmniejszy się ten rozmiar XxY cm.
czyli znow dochodze do wniosku ze jest kilka prawd...