mam pytanko:
jak wykonac konwersje w PS na format 10 x 15 cm z 1200x1600 px
a 2 jakia powinna byc wielkosc zdjecia w px by otrzymac zdjecie wilkosci 20 x 30 cm i czy wystarczy do tego wielkosc 2048 x 1563 px...
pozdrawiam
Mec
mam pytanko:
jak wykonac konwersje w PS na format 10 x 15 cm z 1200x1600 px
a 2 jakia powinna byc wielkosc zdjecia w px by otrzymac zdjecie wilkosci 20 x 30 cm i czy wystarczy do tego wielkosc 2048 x 1563 px...
pozdrawiam
Mec
wystarczy... a co do pierwszego pytania to niezabardzo wiem o co ci chodzi... ale jak chcesz miec po wywolaniu 10x15 to musizz przyciac zdjecie do wymiarow 3:2
pozdrawiam
Olympus domyslnie robi zdjecia w rozdzielczosci 72dpi, a fotolaby pracuja w ok.300dpi. Musisz swoje zdjecie przesamplowac z 72 na 300dpi i automatycznie spadna ci rozmiary (szerokosc i wyskosc) fotki. potem ustaw sobie narzedzie do kadrowania na 300dpi i rozmiar 10cmX15cm i przytnij. to taki chyba najprostszy sposob. pzdr
-=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-
własnie jak zrobic zeby było 3:2bo dzi odebrałem fotki i dostałem w wymiarze 10 x 13 i nie pasuja do zadnyc standardowych ramek (9x13 lub 10 x 15)
Jak ustawisz sobie kadrowanie na 15x10 to nie bedzie innej mozliwosci. A fotografie, te ktore odebrales, maja taki rozmiar bo pewnie w fotolabie przycieli je jak lecialo...:/
-=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-
Mecenas - jesteś następny który strzela z armaty do muchy.
nie obraź się ale jeśli chcesz to robić PS`em to wysil się i przeczytaj pomoc do programu ( tym bardziej że to jest operacja prosta jak barszcz).
Osobiście polecam Ci programik JPEGCrops, obecnie chyba w wersjii 0.6.6b http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/ , bardzo prosty w obsłudze,program do kadrowania zdjęć ( w dodatku po polsku)
- nic nie musi ,nie mąć człowiekowi.Zamieszczone przez pritchard
Wystarczy że wykadruje do formatu 3:2 i wystarczy
Kadrowanie - zajrzyj tu:http://www.forum.olympus.hat.pl/view...=kadrowanie+ps
"Wybierasz znarzędzie "Rectangular Marquee Tool (M)" - standardowo pierwsze u góry z lewej.
W opcjach narzędzia wybierasz Style: "Aspect Ratio". format 3:2.
zaznaczasz obszar zdjecia który Cię interesuje . Teraz Image > Crop i obraz zostanie przycięty do maski.
własnie takiej odpowiedz oczekiwałem
dziekuje kolego
a co do PS to jakos tak z przyzwyczajenia...
dziekuje za pomoc jeszcze raz
co do przyjetych foto to poprosiłem o taki rozmiar ale powiedziano mi ze wyjada z marginesami
jeszcze raz duze THNX
Ręczne kadrowanie ma jeszcze jedną, bardzo ważną cechę - to Ty, a nie lab decydujesz co będzie na odbitce ( które fragmenty wyciąć)
teraz juz nie dam sie zrobic w "oko"...
niedosyc ze za 2 foto zapłaciłem 5.17PLN bo nikt mnie nie poinformował ze za otwarcie sesji pobierana jest opłata to jeszcze nie zrobili mi takich fotek ja chciałem.. to sie nazywa pech...
ale juz wiem co i jak i nie dam sie zrobic...
A spytam z ciekawości gdzie robiłeś odbitki?