a Hama niby miała być dobra Więc pozostaje tylko HoyaZamieszczone przez Pazurek
a Hama niby miała być dobra Więc pozostaje tylko HoyaZamieszczone przez Pazurek
Więc wreszcie jak to jest z tymi filtrami? Mając nakręcony polar warto dokręcić jeszcze do niego UV? Jeśli tak to czy tylko dla ochrony polara?
Właśnie kupiłem sobie polar HAMA, efekty (pozytywne) są widoczne gołym okiemMam też UV i nie widzę różnicy w fotkach robionych z obydwoma filtrami i z tylko jednym (polar). pzdr
-=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-
W górach chyba warto...
A tak tylko dla ochrony PL.
No właśnie się wybieram w góry więc obydwa filtry zaprzągnę do robotyW sumie można chyba używać cały czas dwóch filtrów, tylko nie wiem jak to wpływa na ostrość zdjęć. Może ktoś, kto ma jakieś doświadczenie w tej kwestii się wypowie?
-=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-
Góry to fajna rzecz!
A propos gór, przydała by się tam też blenda na obiektyw.
Właśnie jestem na etapie poszukiwania blendy, na 52mm. Widziałem u znajomego fajną gumową blendkę Hoya.
Składana - na ogniskową od 35 do 200 mm, w sam raz na 7XX! Z cienkim czerwonym paseczkiem.
Ale niema jej, tylko na zamówienie i chcą za nią aż 69 zł!!![]()
Są blendy Hama i Marumi tylko wyglądają jak uszczelki do zlewu i nie są wcale dużo tańsze. Sprzedawcy z tymi cenami chyba z choinki się urwali!
Może ktoś przypadkiem wie gdzie w W-wie można znaleźć gumową blendę Hoya w miarę tanią?
Bo inaczej chyba pójdę do Stodoły i kupię na razie metalową za 15 zeta.
Pozdr!
Wracając do tematu, pogorszenie o którym pisałem zauważyłem na zdjęciach z bocznym światłem.
Pritchard, spróbuj popstrykać kiedy masz słońce z prawej lub lewej i trochę z przodu. I nie chowaj się w cień!![]()
blende (rozumiem, ze chodzi o oslone p/sloneczna) to ja mamUzywalem ja jezcze przy moim starym ZENICIE TTL, gwint 52mm,wiec przeszlo na Olka
. pzdr