Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: [Ludzkie] Msza na pl. Piłsudzkiego, 8.04

dolby
    Gość

[Ludzkie] Msza na pl. Piłsudzkiego, 8.04

Witam. Zmieszczam tutaj zdjątka wykonane podczas mszy 'studenckiej'.

Wszystko byłoby fajnie (wreszcie mam statyw), gdyby nie to, że C725 ma takie zarombiste ostrzenie... zna może ktoś jakieś sztuczki jak ostrzyć, gdy jest ciemno? Bo w dzień to najazd na pionowe linie... a nocą najazd na pkt. świetlne (latarnie itp.) i focus ZUPEŁNIE leży.

aaa i jeszcze jedno..czy te flary (#2) to normlane? czy może coś z powłokami antyrefl. na obiektywie? Jak się tego cholerstwa pozbywać?

Zdjęcia:
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Proszę o ew. komentarze, przy czym proszę wziąśc pod uwagę, moją irytację brakiem ostrości -> zniechęcenie
    Zdjęcia nieobrabiane, prócz 1-go i oraz resizu (wszystkie)

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    znam ten bol dolby, zobacz moje zdjecia, z bialego marszu... http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=3698
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    na temat krzywizny nie bede sie wypowiadał - tez miewam dowody ze Ziemia jest okrągła
    Pozostałe generalnie trochę ciemne ale wiadomo, cos za cos... a ostrosc wg mnie jest dobra biorąc pod uwage warunki...
    Pzdr.

dolby
    Gość
    @ milo: fajne foty, ale widze że też ostrość leżała... ech, trzeba się nagimnastykowac czxasami, aż AF zajarzy o co nam biega.

@ qwerty: Tak, niestety

I ponawiam pytanie...co z tą flarą ? Normalne zjawisko? czy moze starcie powłok antyrefl. ?

<dzisiaj znowu robiłem foty, jutro dorzucę te lepsze*

*- czyt. ostre>

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nie to poprostu tak sie naswietla, przy krotkich czasach czegos takiego nie zauwazysz, a co do ostrosci to i tak jestem, zadowolony, bo robione byly osoba w ruchu, z reki przy czasach ~1/10s :/
    pozdrawiam

Awatar Rick van Dyke
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @dolby
    jakie dales ustawienia? ISO? czas?

ja dalem iso800 i 1/30 sek i takie rezultaty:

mam nadzieje,ze nie przegialem z wielkoscia

miejsce:Szczecin, Jasne Błonia, msza pod pomnikiem JPII
    Olympus D-560Z
    Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kolego rick, co soniak to soniak, a niestety w c725 iso 400 to maks... chociaz szumy i tak sa potworne [ zobacz http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=3698 ]
    pozdrawiam

dolby
    Gość
    @ rick: ISO 400 (i powiem wam szczerze, że i tak te foty wyszły dosyć czyste). Czas różnie różniście, 2" - 1/2 sec. ALe raczej dłuższe czasy
    I to co napisał milo... 717 raczej nie da rady porównywać w takich warunkach z C725 (i nie tylko)

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    w olkach serii C-7XX to chyba norma z tą ostrością!!!!!!!!! Niedawno wróciłem z misata, specjalnie pojechałem w nocy żeby mi sie ludzie nie kręcili ale i tak było ich jeszcze sporo. AF daje ciała na każdym kroku ( w nocy i przy slabym swietle), manualne ustawianie ostrosci mija sie z celem przy oswietleniu "zniczowym" raz sie uda a raz nie . Dawno dawno temu na tym forum był poruszany ten temat, mianowicie: jeden z forumowiczów zaproponował oświetlenie celu za pomocą takiego zwykłego laserka (końcówka motylek chyba testowana była) z rynku, podobno dawało to jakieś rezultaty ale sam tego jeszcze nie sprawdziłem. Jak ktoś sprawdzi to niech da znać.
    NIE CELOWAĆ W OCZY!!!!!!!!!!!!!! Celować najlepiej na czoło (no laserkiem oczywiście)
    Pozdrówka!
    C-750+tulejka+UV KING & EOS 3000

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Trzeba sobie radzić z MF jak ktoś ma oczywiście.
    Dolby, Rick van Dyke naprawdę ładne zdjęcia. Wiem, że niełatwo jest zrobić zdjęcie nocne w takim tłumie, dlatego chylę czoła. No może jedynie u dobly ta 11 trochę za bardzo krzywa

To pozwolicie, że wrzucę coś od siebie w ten szczególny czas. Aleja Jana Pawła II w Gdańsku, przed i w trakcie Apelu Jasnogórskiego.

Godz. 21:37 - zgasły wszystkie światła...

I panorama na koniec

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów