mozesz podac parametry?
mozesz podac parametry?
pozdrawiam
Parametry? Większość F5.6 czas 4sek, ISO64, balans bieli na światło żarowe, ostrość ręcznie.
Zresztą zdjęcia są z exifem![]()
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
@milo
jeśli dobrze zrozumiałem to twierdzisz, że szumy są większe z Olku? Muszę Cię pocieszyć. Jest dokładnie odwrotnie. Soniak sypie kaszą jak młynarz![]()
Na moich może tego nie widać bo były odszumiane. Robiłem też fotki iso 400, ale były troszke ciemne i nie chciało mi się levelami bawić. Poza tym robiłem wszystkie bez lampy,więc 1/30 to minimum(bez statywu). Twoje fotki tylko niekiedy miały widoczne szumy a tak to ładnie i czysto. Podobają mi się.
@dolby
Chodziło Ci o AF? Nie używałem tych udziwnień typu laserowy AF, więc możemy porównywać te fotki![]()
@No-shadow Kick
dzięki
umieścił bym więcej (mam ich jakieś 50), ale 800 na szerokość tu nie wejdzie więc dałem tylko pionoweJak zwykle zrobiłeś super fote płomienia. Ja to jakoś nigdy nie wpadam na takie pomysły
![]()
To co mi się zawsze podobało w Olkach to ten naturalny WB, w soniakach jakoś jest trudno go dobrze ustawić. Przynajmniej jeśłi chodzi o te programowe-po prostu sa do du.. One Touch jedynie się przydaje...Choć i tak na drugiej mojej fotce pomnik 3 orłów już ma WB ni w 5 ni w 10, bo gołym okiem wyglądał inaczej
![]()
Olympus D-560Z
Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D
rick to daj linki... nie musisz przeciez wstawiac koniecznie obrazu ...
a co do szumow, to powiem tak nie wiem od czego to tak naprawde zalezy, ale mysle ze od kontrastow? chociaz sam nie wiem... a co do Twoich fotek, to są bardzo dobre, bo na malym iso mala dziura i dlugi czas, a takze po odszumieniu nie staly sie miekkie... ja niestety nie moge robic zdjec w czasach powyzej 1 s... poniewaz pojawia sie cale morze hotpiksow...no i chcialem uchwycic ludzi statycznie...
pozdrawiam
@ No-shadow, "strzelałem" do tłumu ze świecami: na manualu f 2,8- 5,6 i czasami 1-3,5 sekundy (ISO 100).
Na wszystkich fotach ludzie wyszli mi co najmniej troche "zamazani" co uwazałbym za normalne... gdybym nie widział Twoich fotek... az nie do wiary ze z czasem jaki podawałes mozna taką ostrosc postaci/płomienia złapac...
@no-kick shadow: huh, cud-miód poprostu.
@qwerty: hmm, nie wiem o którą moją wypowiedź Ci chodzi :P odnośnie AF, to ja strzełałem z AF (to MF nie ma w C725)
@Milo
Ok, juz wstawiam. Niestety jest to postać katalogowa (FTP) więc trzeba się troszkę naklikać![]()
LINK
No i dzięki za dobre słowa.
To prawda szkło mam jasne więc mogłem sobie pozwolić na strzały z ręki. A z Iso 800 korzystałem pierwszy raz, zawsze robie tylko na 100 bo mi szumy przeszkadzają, ale nawet tak źle nie wyszły. Choć jak zwrócisz uwagę na pomnik to widać podejrzanie wygładzony materiał
A hotpixów to u mnie jest najwięcej niebieskich (zawsze) dlatego pewnie dało się przy takich ciemnościach je "zamazać".
Jak obejrzysz reszte fotek to jest tam jedno czy dwa noktowizorem, tam juz widać zniszczenia poczynione szumami![]()
Olympus D-560Z
Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D
no calkiem mi sie to podoba, a co do pomnika to rzeczywiscie takie rozplyniety wrecz jest... a co do hotpiksow to w c725 jest tez niestety duzo czerwonych wiec to juz praktycznie dyskwalifikuje ... a powiedz mi jaka jasnosc ma ten twoj soniak? i jakbys mogl to zrob jakies zdjecie w iso 800 w nocy na czasie cos ok 1/10 i zamiesc bez odszumiania...
pozdrawiam
@qwerty: Tak jakoś wyszło, że ludzie stali w miejscu i nie chcieli się za bardzo ruszać, może to przez toCo do płomnienia, to ten jest już 1/10sek.
@Rick van Dyke: Sporo udanych fotek, choć na niektórych balans bieli raczej poszedł w lasAle dalej podtrzymuję swoje słowa, że robienie zdjęć w takich warunkach nie jest łatwe.
Wczoraj byłem na Westerplatte na Spotkaniu Młodych, ale nie zabrałem statywuZrobiłem kilka zdjęć, jeszcze ich nie przeglądałem, żeby zrobić coś w nocy z ręki to dałem ISO400 więc raczej rewelacja to nie będzie. Jak jakieś uznam za w miarę udane to przedstawię tutaj
Do tego pierwszy raz skorzystałem z aparatu do nakręcenia kilku filmików
![]()
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
Do usuwania hotpixów polecam DCE Tools Hot -> Hot pixels fix (plugin do PS). Efekty b.dobre, nie traci się na ostrości i chropowatości (np.: ścian budynków).