Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Zostawianie/wycinanie koloru PS

| OlyJedi Awatar GieKa
    Mieszka w
    Małopolska
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Zostawianie/wycinanie koloru PS

Jak uzyskać taki efekt w PS. Całe zdjęcie mono, jeden obiekt kolorowy o dość skomplikowanej strukturze np. drzewo. Coś jak dziewczynka w czerwonym płaszczyku w "Liście Shindlera". Jeszcze jak uzyskać efekt odwrotny, całe zdjęcie kolorowe i element monochromatyczny. Może ktoś rozeznany w PS napisałby jakiś tutorialik.

Awatar Rick van Dyke
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    co prawda w PSie nie próbowałem czegoś takiego ale mam program, który ma gotowy pędzel do ręcznego wyjaławiania z koloru dowolnie wybranego obszaru. Photo Brush, jest na www.mediachance.com czy jakoś tak
    Tutaj podam przykład: LINK
    Co do PS to nie obejdzie się bez masek. Pewnie by należało wyciąć dany obiekt a raczej usunąć w niego tło-Background Eraser Tool, zrobić monochroma i nałożyć na kolorową wersje no i Flatten image. Ale nigdy tego nie robiłem, więc nie wiem czy to jest ten najprostszy sposób.W każdym razie ja bym tak to zrobił bo w PS jestem raczej raczkujący

Może bardziej zaawansowani się wypowiedzą
    Olympus D-560Z
    Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie trzeba az tak kombinowac, wystarczy:

1. zaznaczyc wszystko co ma byc czarno-biale (albo zaznaczyc to co ma byc kolorowe i "odwrocic" zaznaczenie)
    2. zjechac saturacje na zero

gotowe

| OlyJedi
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tak jest! A jeśli element ma kontrastowe kontury to najlepiej sprawdzi się lasso magnetyczne (kliknij i przytrzymaj "Lasso" w przyborniku i wybierz "Lasso Magnetyczne").

Mieszka w
    Grodzisk Maz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Częściowe przywracanie kolorów po konwersji do bw. z zastosowaniem pędzla historii:
    krok 1 - konwersja do czarnobiałego
    następnie:

Powiel warstwę Ctrl J. Pojawi się Warstwa 1 na której będziemy pracować.

Wybierz Pędzel historii z miękką końcówką
    W palecie Historia kliknij z lewej strony kolorowej miniaturki swojego zdjęcia (jest na samej górze listy historii)

Pomaluj miejsca którym chcesz przywrócić kolor.

Jeżeli kolor jest zbyt intensywny, zmniejsz suwakiem Krycie Warstwy 1 aż do uzyskania odpowiedniego nasycenia kolorem.

według mnie ta metoda daje największą precyzję - choć jest czasochłonna

Co do usuwania koloru z fragmentu zdjęcia to jest takie narzędzie "Zastępowanie koloru" (zdaje się że od wersji 8CE)
    ale lepiej jest powielić warstwę, z warstwy "Tło" usunąć kolor podciągając trochę kontrast, a następnie na "Warstwie1" wymazać gumką odpowiednie fragmenty