Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czyszczenie obiektywu !!!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czyszczenie obiektywu !!!

Witam wszystkich,
    posiadam Olka 5050. Tak jak każdy, mnie także spotkał problem zabrudzenia obiektywu, tzn. uzywając aparat w plenerze jest to nie do uniknięcia. Mam w związku z tym do Was pytanie, w jaki sposób oczyścić obiektyw. Czy wystarczy czysta watka najpierw nasączona czystą wodą a potem przetarte na sucho, czy może jakieś inne środki ? Czy przypadkiem po kilku lub kilkunastu takich czyszczeniach nie zetrze się zewnętrznej warstwy znajdującej się na obiektywie ?
    Dzięki wszystkim za odpowiedź
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja w swojej Minolcie [analog] juz nie pamietam odkad czyszcze obiektyw huhajac na niego [SIC!] i przecierajac szmatka do czyszczenia szkiel optycznych. Nic do tej pory sie nie stalo [odpukac ], warstwa AR jest

Natomiast wyczytalem, ze nie jest to dobry sposob i najlepiej kupic zestaw do czyszczenia optyki - buteleczka z plynem, szmatka lub papierki, 'dmuchany pedzelek'. Zakupilem sobie wiec taki komplecik Hamy i uzywam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    heh ja tam jestem zwolennikiem plynow procentowych :P heheh ale to dlatego ze takie cos szybko paruje po przetarciu i nie zostawia sladow
    oczywiscie delikatna sciereczka do czyszczenia szkiel konieczna

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Siro
    heh ja tam jestem zwolennikiem plynow procentowych :P heheh ale to dlatego ze takie cos szybko paruje po przetarciu i nie zostawia sladow
    oczywiscie delikatna sciereczka do czyszczenia szkiel konieczna
    czy nie zostawia sladow, to pewny nie jestem, sproboj na zwyklym szkle , bez wycierania

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    alkohol szybciej paruje niz woda/slina wiec napewno nedzie tego mniej. jesli do tego mamy jakas miekka sciereczke do czyszczenia szkiel to powinno byc spoko

ja osobiscie unikam plucia na obiektyw a zamiast tego wole wlasnie cos na spirytusie (zreszta sam plyn jest bardziej czysty)

| OlyJedi Awatar bazi
    Mieszka w
    Wrocław,PL
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Siro
    ja osobiscie unikam plucia na obiektyw

Noo to hardcore pluc sobie na obiektyw... Zreszta nie wydaje mi sie, zeby lepka slina dobrze spelniala swe zadanie... Jak juz nie macie pod reka zadnego plynu do czyszczenia, to CHUCHANIE i miekka szmatka dzialaja rewelacyjnie