Czy tryb portret w olku c 760 zawsze wychodzi poruszony jak robi się zdjęcie z ręki ??
Czy tryb portret w olku c 760 zawsze wychodzi poruszony jak robi się zdjęcie z ręki ??
760uz + King zamiennik CLA 4 + King UV 52mm + statyw
Reguły są po to, aby je łamać, ale nalezy je wcześniej dobrze poznać.
To chyba zalezy od czasu jaki aparat ustawia widocznie za malo swiatla wpada.
Jakie parametry aparat ustawia? Moze pokaz przyklad?
Dobry portret to najwieksza dziura w aparacie aby GO bylo jak najwieksze.
Chyba największa dziura, żeby GO była jak najmniejsza, co zresztą i tak za dużo nie da, jeśli nie zwiększy się ogniskowej.
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
No mowie
Jakbys byl to Canon swietna jest tania portretowka: 50mm 1.8 boska do portretow![]()
Pogram Portretu w olympusie zmienia lekko kolorystyke, aby lepiej odwzorowac barwy skory.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
a to ciekawe nie wiedzialem.... ja robie w Menualu a przed tem wybieram reczny balans bieli na szara kartke.
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Aby ukazać mniej więcje oco chodzi z ogniskową, przesłoną i odległością poniżej daje linki do 3 fotek.
Zmieniałem ogniskową i przybliżałem się do obiektu tak aby mniej więcej tak samo wyglądał on na zdjęciu. W zalezności od ogniskowej widać co się dzieje z tłem (GO oraz wielkość plakatu)... Nie zwracajcie uwagi na balans bieli
Odległość od obiektu do ściany około 2,5 metra.
F=4.8, ogniskowa 110mm, odległość do obiektu około 100-120cm
F=3.2, ogniskowa ok. 48.5mm, odległość do obiektu około 40-50cm
F=2.8, ogniskowa 27mm odległość do obiektu około 10-15cm
Odległości mogą się minimalnie różnić, nie mierzyłem.
Wracając do tematu.
1. Jeśli masz poruszone zdjęcie tzn. , że czas był za długi. Czyli było zbyt ciemno. Możesz podnieść ISO np na 200.
2. Czas przy który powinieneś sięgnąć po statyw lub inne podparcie to właściwie już 1/30s tyle, że w trybie programowym nprawdopodobnie nie wiesz z jakim czasem naświeltasz.
3. Zatem pozostaje przejść na ASM, ustawić obiektyw na jakieś 70 mm ( według miary dla błony światłoczułej; jeśli ustawisz krótszą ogniskową wyjdzie wielki nochal) i ustawić tak przesłonę by czas nie schodził poniżej 1/60s.
Jeśli będziesz się tego trzymał to zdjęcia z ręki przestaną "się ruszać" . Musisz pamiętać, że w trybie "portret", apatrat ustwia duży otwór przesłony by pozbyć się głębi ostrości. Jeślio zatem będziesz używać ASM to również trzymaj duży otwór przeslony. W przeciwnym razie tło za modelem również będzie ostre i model poprostu zleje się z tłem.
Miłych eksperymentów.
![]()