Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 770 a 5060

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

770 a 5060

WItam Państwa,
    W perspektywie kilku tygodni myślę o zamianie 760 na... właśnie.
    Proszę nie kazać mi korzystać z "szukaj" nie odsyłac do stron z porównaniami, ani nie mówić o MPX. Jeśli ktoś nie chce nic powiedzieć to nich nie mówi. Ale liczę na morze rzetelnych opinii.
    Aha, zapomniałem zadać pytanie
    C770 czy 5060?
    Zależy mi na swobodnej twórczości, tych którzy znają oba modele. Poczytam i będzie mi łatwiej decydować.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

mini21
    Gość
    Bierz 5060.

Nie zwracaj uwagi na jakieś tam gadki o jego awaryjności, bo mogą się taki pojawić.

Tylko jedna rada, bierz aparat z kraju, a nie z poza granicy.

Ja mam go prawie pół roku (wiem że to niedługo, ale przedtem miałem C220 więc to kolosalna różnica).

Teraz C5060 zdążył już troche stanieć i np na Fotozakupach możesz dostać go za 2000 razem z pokrowcem i kartą 512 (chyba) ale poszukaj jeszcze.

Ogólnie mówiąc C5060 RULEZ !!!

Awatar jimorrison
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Bierz 770 . Ja juz wytrzaskalem ponad 4000 zdjec na 770 aparacie i jestem b.zadowolony. z tuleja jest za co go chwycic.. . jak znajde dzis czas to wrzuce zdjecia zamego aparatu na moja www (-->SPRZET).
    Pozdr. Jimorrison
    Olympus c-770 UZ (sliver) + Olympus 256MB xD + tuleja + filtr UV + Vivitar 950, Hanimex HX-80;
    moja galeria: www.jimorrison.prv.pl oraz plfoto

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a ja powiem tak.... zalezy jakie masz raczki... c770 jest dla mnie za maly, czuje jakbym robil jakas zabawka zdjecia, natomiast 5060 to juz czuc w rekach, masz wieksze poczucie stabilnosci, jedyny minus to zoom 3x, no ale jeszcze jeden plus na korzysc 5060 ze wspolpracuje z cf...
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam.
    Nie mam ani 770 ani 5060 ale ja bym brał c5060. Wydaje mi się że jakość fotek znaczy się optyka przemawia na korzyść tego modelu. Nie wierzę w obiektywy z UZ x10 albo więcej bez utraty na jakości.
    mente et malleo

mini21
    Gość
    Milo trafił w 10 ze swoim stwierdzeniem.

Ja mam wielkie łapska i 770 jest dla mnie stanowczo za mały.

Po drugie jakby ktoś chciał zaszpanować nowym sprzętem to bardziej efektownie wygląda jednak C5060 :P
    ale to szczegół.

Co do zoom'u to zupełnie wystarczy, a przy 10 krotnym zoomie ręka trzęsła by się za bardzo i i tak nic by to nie dało.

Więc bierz go bierz!

Olympus C5060 RULEZ!

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zależy czgo się chce...
    Jak miałem 750, to czasem był problem: "CO JA ZROBIE Z TYM KLOCKIEM"
    Teraz 770 nie jest jakiś szczególnie mniejszy, ale jendak na tyle mały, ze do kieszeni w kurtce spokojnie sie miesci (oczywiscie pokrowiec mam po 750).

Co do 5060
    To juz wg mnie stary sprzet. Fakt faktem, ze niezły, a na 100% lepszy od G5.
    Za to jest WIELKI, co mi średnio odpowiada.
    Na dodatek ma mały 1,5 " wyświetlacz.

Ja urzywam sticto amatorsko aparatu, i nie mam kasy by ładowac w nastepne tyle w obiektywy, tuleje i temu podbne sprawy.
    Za to pozyczam lub juz sam niedługo kupie lame zewnetrzna i pstrykam fotki w plenerze, gdzie czesto wykorzystuje zoom x10 (czy nawet x14 bo 770 takowy ma).

Ja bym wybrał OLYMPUSA C-770!UZ !!!!!!!
    Krzysiek 3-miasto

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    c770 ma zoom optyczny 14x??

a moim zdniem jeszcze na korzysc 5060 przemawia ruchomy wyswietlacz oraz wspomaganie af...
    pozdrawiam

mini21
    Gość
    O fakt!

Dobrze że o tym wspomniałeś milo bo wszyscy zapomnieli o takim "szczegule" jak obrotowy wyświetlacz.

No i Af......

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dla mnie podstawową różnicą tych modeli są zupełnie inne zakresy ogniskowych.

Sebastan, skoro już masz ultrazooma to chyba jesteś w stanie ocenić jak często chciałeś dodatkowo poszerzyć kąt widzenia (a nie dawało się) i jak często robiłeś zdjęcia na długiej ogniskowej.
    To ostatnie ja osobiście poczułem dopiero kiedy pstrykałem pożyczonym Nikonem z max ogniskową około 120mm. Często zdarzało mi się odruchowo ciągnąć zoom do siebie, ale więcej już nie było.

Czego częściej potrzebujesz - żeby w kadrze zmieściło się jak najwięcej czy maksymalnie przybliżyć obiekt?
    W wyborze kierowałbym się odpowiedzią na to pytanie.

Pozdr!