Witam.
Wybieram się latem na urlop do Tunezji.Mam Olympusa C740 i nie wiem czy filtr polaryzacyjny jest niezbędny(czy warto wydać z 200zł za trochę lepszy filtr),żeby zrobić trochę zdjęć.
Za porady serdeczne dzięki.
Pozdrawiam
Adam
Witam.
Wybieram się latem na urlop do Tunezji.Mam Olympusa C740 i nie wiem czy filtr polaryzacyjny jest niezbędny(czy warto wydać z 200zł za trochę lepszy filtr),żeby zrobić trochę zdjęć.
Za porady serdeczne dzięki.
Pozdrawiam
Adam
nie jest niezbędny ale ułatwia pracę... Pzdr.
by mieć widoczne efekty wystarczy taki za 70pln
wszedzie tam gdzie jest duzo swiatla slonecznego CPL sie przydaje
jak napisal qwerty niezbedny nie jest, ale zawsze mniej obrobek w fotoszopie![]()
Olympus D-560Z
Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D
ha, Rick dzięki... zwłaszcza ze... ja mając taki tanszy chciałem napisac to co Ty napisałes ale obawiałem sie ataku fanów droższego sprzętu![]()
Ja osobiście uważam, że w takich miejscach,gdzie wybiera się nasz kolega - filtr polar jest wręcz niezbędny!!! Dużo słońca(powodującego refleksy), piękne błękitne niebo, z małą ilością chmur(jeśli wogóle są), no i woda. Ech, gdybym ja na Krecie miał polarka....
Nie ważne czym, ważne jak!!!
E-3, E-1 (14-54,B+W UV MRR)+ FL 50
byłem na Wyspach Kanaryjskich... fociłem jak oszalałyfakt ze to była moja pierwsza wieksza sesja z prawieze nowym Olkiem i popełniałem błędy... ale jakos nie załuję braku polarka
![]()
qwertyja wlasnie mam takiego polarka Kinga za jakies 70pln'ów i mi on w zupełności wystarcza. A jakbym miał kupić filtr za 2-3 stówy to bym chyba po nocach spać potem nie mógł...
![]()
Co do Olympusów to jest tak, że w nich niebo jakoś lepiej wyglada niż w innych aparatach, wiec ja pstrykając Sonym musze go mieć![]()
Olympus D-560Z
Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D
Jestem swiezo po zakupie polarka HAMA. Efekty widoczne golym okiem, w sumie dziwie sie jak moglem tak dlugo zwlekac z zakupem. UV mam Kinga zobaczymy jak sie "dogadaja"Pole do testow bedzie bo wybieram sie w gory wiec jak cos, to moje spostrzezenia opisze. pzdr
-=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-