Witam.
Mam pytanko. Przy jakiej wartości przesłony otrzymamy najlepszą ostrość w Olympusie C-4000?
Witam.
Mam pytanko. Przy jakiej wartości przesłony otrzymamy najlepszą ostrość w Olympusie C-4000?
Rychu
Sprzęt: kiedyś c-4000 teraz
Canon EOS 300D+grip BG-E1+russian help/Canon EOS 300 ; 50 1.8/17-50 2.8/ Canon 430EX nareszcie jest
Przyjete jest powszechnie, ze w aparatach fotograficznych maks. ostrość uzyskuje się przy przyslonie mniej więcej 5,6 +/- 0,5 EV. Większy otwór przyslony, to soczewki w obiektywie pracują na większej średnicy, a tym samym dają więcej błędów nieostrości (astygmatyzm, koma, aberracja chromatyczna), zbyt mały otwór przysłony, to wzrasta udział promieni ugietych na blaszkach przysłony (dyfrakcja), co jest drugim powodem zmniejszenia ostrości. Wpływ tych czynników z pewnością nie jest widoczny na odbitkach 10 x 15 cm, a nawet 13 x 18 cm.
Pozdrawiam, TJ.
Dziękuję serdecznie za fachową odpowiedz. Miałem podobne spostrzerzenia ale potrzebowałem potwierdzenia i fachowego wytłumaczenia dlaczego takie są właściwości obiektywów.
Pozdrawiam
Rychu
Sprzęt: kiedyś c-4000 teraz
Canon EOS 300D+grip BG-E1+russian help/Canon EOS 300 ; 50 1.8/17-50 2.8/ Canon 430EX nareszcie jest