Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: e-300 czy 300d

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Myslę, że jeszcze rzeba wziąć pod uwagę jeden aspekt sprawy:

Kompakt za rok mi sie znudzi i co? będę go musiał opchnąć tracąc sporo kasy.
    Kupując teraz lustro z kitem mam spokój na jakiś czas, za rok opchnę kit, który i tak jest tani, a dokupując nowe szkło mogę radykalnie zwiększyć jakość wykonywanych fotek. W nastepny rok zmieniam body i cały czas sie rozwijam.

Ale proszę o radę czy warto zainwestować w format 4/3 i czy olek e-300 to dobry wybór???? Jakość wykonania i kita pewnie lepsza niż 300d, ale matryca mniejsza i jakoś na rynku ten model nie ma wielu zwolenników...

Apropo kto miałby namiar na zestaw e-300 z kitem od E-1 ??

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez radoslavv
    Ale proszę o radę czy warto zainwestować w format 4/3 i czy olek e-300 to dobry wybór???? Jakość wykonania i kita pewnie lepsza niż 300d, ale matryca mniejsza i jakoś na rynku ten model nie ma wielu zwolenników...
    Nie sluchaj Pazurka i innych "*******" powiedz mi po co wydawac np 2899zl na C7070 i miec zero frajdy a dolozysz nieco wiecej i masz znacznie lepszy sprzet i o wiekszym zastosowaniu muwie tu o E-300

Nawet powiem Ci lepiej, czy warto wchodzic w 4/3 alez oczywiscie.

poczekaj jeszcze do polowy marca ma sie pojawic zestaw
    E-300 + Zuiko Digital 14-45 f3,5-5,6 + Zuiko Digital 40-150 f3,5-4,5
    za 3999zl i wtedy 300d czy nawet 350d moze sobie canon wsadzic w buty.

dostaniesz dwa swietne szkla z dobra 8MPx puszka, a paranoja ze matryca mala i inne bzdury ja jakos nie mam z tym problemow.
    mowa tu o szklach Zuiko w stndardzie daje szkla ED zmniejszajace aberacje, w tej samej cenie co ciemniejsze ZD sa obiektywy Sigmy do systemu 4/3 ale oczywiscie szkiel ED nie posiadaja co dyskfalifikuje je na starcie, bo cenowo sa tak samo jak ZD, oczywiscie w stanach sa o polowe tansze ale nie u nas.

Czyli poczekaj do polowy marca (przypuszczalnie na/po targach w Łodzi) akurat dozbierasz te 500zl i za 3999zl zakup E-300 z Dwoma obiektywami, i ciesz sie z fotografowania. A jako amator bedziesz mial wszystko co Ci potrzeba i pokryjesz zakres ogniskowej 28-300mm czyli to co smieszne kompakty z plastikowymi obiektywami :P

Apropo kto miałby namiar na zestaw e-300 z kitem od E-1 ??
    Nie ma takiego zestawu i nie bedzie w najblizszym czasie.

P.s
    Pazurek nie obrazaj sie :P

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pazurek
    Tylko ze 300d w tej cenie jest w zasadzie do niczego.
    nie zgodze sie z tym zdaniem! Wiadomo ze wszystko zalezy od obiektywow no ale bez przesady. Z kitowym obiektywem da sie robic calkiem fajne zdjecia. Dwa dni temu bawilem sie tym aparatem (zamierzam go kupic) i jesli ktos lubi sie ostro bawic to mozna zrobic naprawde fajne zdjecia. Napewno nie nadaje sie domowe imprezki. Jednak przy tej cenie ok. 2700-3300zl to mysle ze to najlepszy wybor! Po wgraniu ruskiego oprogramowania sprzet jest jeszcze bardziej funkcjonalny.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Awatar Leon13th
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Poczekaj troche do premiery Canona 350D,to troche korpusy zejdą z cen,Nikona D70 można kupić za 3200zł !Testowałem e-300 i jakoś mnie nie powalił na kolana,dla mnie to nowy 8080 z wymiennym obiektywem.Do nikosia jest tyle tych szkieł że głowa pęka,pomyśl nad systemem.Nikon|Canon|Olympus|Pentax|Konica Minolta.
    SprzętOlympus OM1|Zuiko 50/1,8|Nikon D70|AF-S Nikkor 18-70/3,5-4,5 DX|Nikon F801s|SB-24|Nikkor 28-70/3,5-4,5|Nikkor 85/1,8

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie obrazam sie, ale nie zmieniam tez zdania ze lustrzanka NIE jest potrzebna kazdemu ktory chce robic zdjecia na imieninach u cioci. Lustrzanka nie jest cudownym narzedziem robiacym wylacznie wybitne zdjecia, bo to zalezy w glownej mierze od fotografa i jego umiejetnosci.

Ale tak jak mowilem na poczatku, to tylko moja uwaga, wiedz nie jedzcie teraz po mnie za to ze smialem komus powiedziec ze nie musi miec lustra zeby sie cieszyc z robienia dobrych zdjec.

A co do wyboru systemu to ja mimo wszystko jestem za canonem. :P

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    IMHO ja mysle o lustrzance dlatego ze mnie fascynuje wlasnie to co powiedziales.... ze fotograf musi sam wszystko zrobic. W ten sposob mam nadzieje ze bede mogl zaglebic sie w prawdziwa fotografie

@DraXan - nie klinij
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czyli nadal jestem w punckie wyjścia.

Dlaczego wszyscy polecają canona/nikosia pomijając zupełnie e-300. Jest to nieco zastanawiające.

Czy ktos moze ma praktyczne doświadczenia z tym sprzętem z obiektywem kitowym?

Myslę, że to lekka paranoja nie widzieć nic poza okularami 300d. Przecie na samym forum canona obiektyw kitowy jest ośmieszany. Po drugie to przecież już bardzo stara konstrukcja, poblokowane funkcje aparatu, zdjęcia jak dla mnie troche mydlane. Rozumiem, że moge dokupić obiektyw z serii L, ale przecie on ma cene wyższą niż same body.

Z kolei pełno osób juz się zachwyca 350d, a kit ten sam i dodatkowo zero zdjęć i opinii...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    @DraXan - nie klinij
    Nadgorliwosc gorsza od faszyzmu.

Jakos nie wiedze bym gdzies przeklol lub tym bardziej kogos dobitnie obrazil czy zmieszal z blotem. Jesli sie czepiasz slowa "*******" to nie mamy wogole o czym dyskutowac i stane sie bierny na tym forum ale tylko w czytaniu.

hehehe teraz przeczytalem to bez pl literek chodzilo o "Pierdół" nastepnym razem prosze czytac ze zrozumieniem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Czyli nadal jestem w punckie wyjścia.

Dlaczego wszyscy polecają canona/nikosia pomijając zupełnie e-300. Jest to nieco zastanawiające.

Czy ktos moze ma praktyczne doświadczenia z tym sprzętem z obiektywem kitowym?
    Widze ze nie przeczytales mojego postu na koncu pierwszej strony.

Ja polecam E-300. + Dwa obiektywy w cenie 3999zl ;]

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja mam Olka C4000 i to jest stara konstrukcja a uwazam ze jest to rewelacyjny aparat - wiec argument ze jest stara konstrukcja do mnie nie przemawia.

Cananiarze pewnie sa bardziej obcykani w tym wszystkim i wiedza ktory lepszy ktory gorszy obiektyw. Jedno zastrzezenie jakie mialem na dziendobry jak ostanio bawilem sie KITem to ze przy ostrzeniu manualnym byl taki duzy przeskok (w innych obiektywach mozna krecic dluzej i ustawiac dokladniej ostrosc).
    Co do odblokowania tj. wgrania ruskiego wasia to z tego co czytalem to rewelacja. I to jest duzy plus...

Na zakonczenie mojej wypowiedzi powiem tak: ja wybralbym Canona 300D przedewszystkim za to ze jest tani!!! (tj. najtanszy... bo w sumie to nie jest tanio) W tej cenie moge juz miec aparat ktorym mozna sie niezle bawic! Jako zakup nr 2 to bedzie lepszy obiektyw.. ale to za jakis dlugi czas... akurat zdarze dokladnie poznac aparat i obiektyw KITowy do tego mi wystarczy.

Pozdrawiam