Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: e-300 czy 300d

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

e-300 czy 300d

Jak w temacie, cena za kit e-300 to 3400zł, canon trochę tańszy około 2900 ale w sumie ma gorszy obiektyw.

Co mi poradzicie bo mam mętlik w głowie. Na inne modele juz nie patrzę bo d70 troche za duży jak dla mnie. Fotografia codzienna czyli imprezki domowe, zdjęcia dzieci, wakacje, pejzarze itp. raczej amatorsko, napewno nie zawodowo.

Nie chcę kompakta ponieważ jak dla mnie mają słaby AF i strasznie wolną migawkę.

ps. tak naprawde to myślałem o e-300 + zuiko od e-1 ale nigdzie takiego zestawu nie ma, a oddzielnie to kosztuje że głowa mała.

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak amatorsko to ja bym nie bral lustrzanki. Ostatnio dostalem CD ze zdjeciami robionymi przez amatora Canonem 20D. Powiem tylko: TRAGEDIA. Pomijam juz ze koszmarnie wykadrowane, ale 90% zdjec wyszla nieostra, przeswietlona albo niedoswietlona, z bezsensownie ustawionym balansem bieli. Sto razy lepsze zdjecia robil ten sam czlowiek na swoim starym olympusie c3020.

Lustrzanki sa dla ludzi ktorzy wiedza co robia i lubia/potrafia miec pod kontrola kazdy z parametrow wplywajacych na zdjecie. Jesli chcesz kupic lustrzanke z mysla o trybie "auto" to nie tedy droga.

To takie moje 3gr.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To, że zdjęcia robię amatorsko nie znaczy, że nie wiem co i jak robię. A skoro zdjęcia wychodza teraz koszmarne to tym lepiej, jak myślisz ile klisz trzeba zrobić aby stwierdzić 'wiem co robię'.

Amatorsko nie znaczy, że nie chcę się bawić fotografią, a chyba o to chodzi.

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No wybacz, ale jak ktos sie napala na cyfrowa lustrzanke i pisze ze chce focic "imprezki domowe", to... no sam pomysl. Po drugie nie ma czegos takiego jak "canon ma gorszy obiektyw", jak Ci nie pasuje kitowy to kupujesz samo body i dobierasz do niego jakies dobre szklo.

Podaj jakies konkretne powody dla ktorych potrzebujesz wlasnie lustrzanki. Szybki AF? Sprobuj Canona PowerShot S1 IS, albo jakiejs Minolty z serii A czy Panasonica Lumixa. Chcesz sie bawic fotografia? Dowolny aparat z manualem.

Zreszta co tam. Zeszlismy z tematu. Jaka lustrzanka? Canon 300d albo poczekaj troche i kup 350d. To wlasnie akurat takie lustrzanki zrobione z mysla o amatorach.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że mimo wszystko nie ma sensu ładować się w zaawansowany kompakt za 2500zł skoro już prawie za tę cenę można mieć 300d;

Myśłałem na początku nad 8080, ale imho sensu brak ...

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tylko ze 300d w tej cenie jest w zasadzie do niczego. Wydawac prawdziwe pieniadze to sie dopiero zaczyna na obiektywy. Poszukaj sobie ile musisz zaplacic za obiektyw do 300d ktory ma parametry jak na przyklad w kosztujacym 1600pln PowerShot S1 IS, czyli 38-380mm przy jasnosci f/2.8 - f/3.1 z stabilizacja obrazu (IS) i silnikiem ultradzwiekowym (USM).

8080 faktycznie nie ma sensu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A mnie się wydaję że radoslavv dobrze kombinuje. Dla imprez domowych kompakt słabo się nadaje. DSLRy mają zdecydowanie lepszy AF i czułość. Znajomy pokazywał fotki z 300d(EF-S 18-55mm/3.5-5.6 - bez żadnych cudów) na iso1600. Owszem, jest szum w cieniach, ale nie taki jak przy iso400 na naszych...

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie ulega najmniejszej watpliwosci ze lustrzanka jest lepsza niz kompakt. Chodzi mi tylko o to ze nie kazdy jej potrzebuje, to tak jak kupowanie ferrari z mysla o jezdzeniu z domu do pracy. Oczywiscie ze mozna, ale po co przeplacac jak nie bedzie sie wykorzystywalo mozliwosci sprzetu.

| OlyJedi Awatar Grzes55
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja też jestem zdania jeżeli ktoś lubi fotografować i chce (może) kupić lustrzankę, to niech kupi. Robienie zdjęć daje znacznie więcej frajdy i jednocześnie sprzęt zachęca aby doskonalic swoje umiejętności. Robienie dobrych zdjęć na imprezkach wcale nie jest takie trywialne. Fotografowanie , na tym forum, jest głównie hobby i niekoniecznie musi sie finansowo zwrócić.
    By the way, ja bym jednak wybrał e-300, ale chyba warto zaczekać na 350d i wtedy się zastanowić.
    Olympus E-1, ZD 14-54, ZD 50, Sigma 55-200, Sigma 105, FL-36, Metz 58, E-PL1, 20mm 1,7

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Grzes55
    Ja też jestem zdania jeżeli ktoś lubi fotografować i chce (może) kupić lustrzankę, to niech kupi.

Robienie dobrych zdjęć na imprezkach wcale nie jest takie trywialne.
    Otóż!
    Kompakt może po prostu sobie nie poradzić.