Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: wcon - 07C + CLA7 + 5060

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

wcon - 07C + CLA7 + 5060

hey

Juz sie troche na polityce tej firmy nacialem kupujac FL36 do 5060, bedac w przekonaniu ze chociaz AF bedzie dzialal..

teraz z koleji sie napalilem na wcon07c, ogladalem to w sklepie i jest calkiem potezne, nie powiem spodobalo mi sie, ale...

jak juz gdzies wczesniej pisalem zalezy mi bardzo na jak najlepszym dzialaniu AF, bo robie zdjecia na koncertach w wyjatkowo trudnych warunkach glownie oswietleniowych, ale nie tylko..

no i tak sobie ogladalem ten konwerter.. i wydal mi sie na tyle duzy ze zasloni system AF? o ile dobrze rozpoznaje te dwie niby "diody" zaraz nad obiektywem, a moze i sam AF illuminator...

wiec pytanie czy ktos mial juz z tym jakies doswiadczenia, bo w zapewnienia olympusa ze cos jest dedykowanbe zaczynam powatpiewac nieco.

z gory dziekuje, jezeli gdzies popelnilem blad merytoryczny, prosze go bez skruplow wytknac

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez xpontonx
    no i tak sobie ogladalem ten konwerter.. i wydal mi sie na tyle duzy ze zasloni system AF? o ile dobrze rozpoznaje te dwie niby "diody" zaraz nad obiektywem, a moze i sam AF illuminator...
    Sporo szans że właśnie tak jest. Niestety! Najlepiej samemu dokładnie wszystko zmierzyć.

Mnie się wydaje że 5060 i tak ma dosyć krótką minimalną ogniskową, jak na zdjęcia z fleszem. WCON jeszcze bardziej poszerzy kąt widzenia, a przy użyciu "rozpraszacza" może zabraknąć mocy lampy.
    To wszystko, oczywiście IMHO!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok znalazlem to :

While observing the LCD monitor, place the AF target mark on the subject and release the shutter.
    Notes:
    • When this lens is attached to your camera, it is recommended to set the camera’s mode dial to “P” and select [Mode Menu]
    → [Shooting] → [Accessory] → [ ] from the menu button.
    • Resolution in the peripheral area may deteriorate when a larger aperture than f4 is used.
    • Ghosting may occur if a strong light source such as sunlight is present in the shooting area or surroundings.
    • The camera’s built-in flash cannot be used.
    • The camera’s viewfinder cannot be used.
    • Filters cannot be used with this product.
    • Be sure to read the camera’s instruction manual as well.

watpliwosc nr:

1. AF target mark - co to jest . ten kwadracik na LCD czy swiatlo AF illuminatora?

2. wewnetrzny flasz nie dziala, a to moze nie tak zle ze kupilem FL-36

3. ani slowa o tym czy obiektyw nie przysloni AF

4. czy tylko to bedzie pracowalo z P modem, ktorego w ogole nie uzywam i wszytsko robie na S?

hmmmm cos srednio to wszytsko wydaje mi sie dopracowane..

z ostatniej chwili hehe:

znalalazlem ciekawe foto obrazujace wielkosc wcon07c

czyli jak sprawdzilem miarka na moim 5060 to zaslania AF i te dwie diody na bank..

teraz pytanie ogolnie do specow of AF czy jezeli jest szerszy kat to czy przypadkiem AF nie ustawia sie latwiej?

za wszelkie odpowiedzi na moje nie do konca pro pytania z gory dziekuje.

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czesc,

proponuje przeczytac tutaj, byc moze cos Ci sie wyjasni:

http://wrotniak.net/photo/c5050/wcon-tcon-c.html

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    hej

wielkie dzieki, starosc nie radosc hahahah

czytalem ten artykul po lebkach i nic nie znalazlem... teraz widze dosc szczegolowy opis, pozno wczoraj bylo..jeszcze raz dzieki..

ciekawe czy ktos testowal wcon07c w warunkach kiepskiego oswietlenia, bo takie robie zdjecie..

z koleji nastunela mi sie mysl zemoze jak sie uzyje opcji wlaczonych akcesori to moze AF z FL 36 zaskoczy , dzis bede probowal.

pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na szerokim kącie (27mm*0.7), przysłonie F2.8 i MF ustawionym na "nieskończoność" wszystko co leży dalej 1m od obiektywu, będzie ostre.
    Przy takich warunkach można po prostu se darować AF.

Ale tylko na szerokim kącie!

Pozdrawiam!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    powiem szczerze ze wlansie na taka odpowiedz czekalem.. jutro ide kupic, ale najpierw wezme sprzet do sklepu i zobacze jak leci na zwyo...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

c5060WZ + FL-36 + CLA7 + WCON 07C

swiatlo odbite, TTL off, w pokoju bylo zupelnie ciemno