witam,
zakupiłam sobie tulejkę do montażu filtrów do mojego olka c-4000. chciałam zapytać czy wam też aparacik winietuje przy szerokim koncie kiedy jest wkręcona ta tulejka?
witam,
zakupiłam sobie tulejkę do montażu filtrów do mojego olka c-4000. chciałam zapytać czy wam też aparacik winietuje przy szerokim koncie kiedy jest wkręcona ta tulejka?
nie mam osobiscie c4000 ale chyba winietowanie nie jest normalnym zjawiskiem w tym modelu z zalozona tulejka, no chyba ze sie z 5 filtrow przykreci...
pozdrawiam
winietuje w przypadku uzywania flesza wraz z krótkim czasem. Flesz + odpowiednio długi czas ratuje nas przed winietą a najlepiej robic bez flesza (wtedy odpowiednio dłuższy czas ale mile widziany statyw). Jesli będzie flesz oraz musi byc krótki czas to albo skadrowac tak zeby dało sie odciąc winietkę albo zdjąc tulejkęMozna jeszcze dostosowac zoom tak aby uniknąc winietki.
Pzdr.
Jesli przez winietowanie rozumiesz pojawiajace sie cienie w rogach kadru (przy minimalnej ogniskowej), to tak - moj Olek winietuje. I uwazam to za zjawisko zupelnie normalne, tak samo jak pojawiajacy sie cien w lewym, dolnym rogu kadru, podczas uzywania lampy blyskowej. Wystarczy nieznacznie zwiekszyc ogniskowa i po bolu![]()
-=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-