Jest to wina producenta oprogramowania. Nic, naprawdę nic poza marketingiem nie stoi na przeszkodzie, by CS 3 potrafił działać z ACR 5.
I nie widzę problemu, by Adobe brało jakieś rozsądne pieniądze za usługę aktualizacji tego plugina. Powiedzmy 50$ rocznie.
Świat idzie do przodu, a standard przemysłowy się rozwija. Pojawiają się nowe funkcje, a ACR5 potrafi zrobić dużo więcej od ACR 3 z tym samym plikiem. Problem w tym, że może ja nie chcę nowego interfejsu, nowych funkcji? Chcę tylko nowego enginu wywoływarki. Enginu, który będzie dawać w danej chwili najwięcej jak to tylko możliwe.ACR 5 nie działa z CS3 tylko ze względu na marketing i monopol. Nic więcej. Zobacz, że produkty lowendowe, masowe rozumieją ACR w kilku wersjach. Tylko pełne wersje wymagają dopłacania kilkaset dolarów co wersja.
A to, czy firma hardwareowa zaimplementuje DNG czy nie to zupełnie inna para kaloszy. To jest kwestia polityki, uzależniania się od Adobe. W sumie nie dziwię się, że tylko słabi gracze w tej chwili ulegli naciskom. Format jest fajny, ale monopol już nie.
Pozdrawiam