Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 109

Wątek: Plug-in Camera Raw (dla Photoshopa)

| OlyJedi Awatar vitoos
    Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam.
    Przekopuję to forum i przekopuje, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem. A jest on następujący. Kiedy wywołam plik orf w Camera Raw, inne niż PS programy do przeglądania zdjęć nie widzą poprawek naniesionych w CR. W programie Raw Therapee jest opcja, aby takie dane zapisywały się razem z wynikowym plikiem i wtedy jest OK. a jak to sie ma w przypadku CR?? Co trzeba zrobić, jakie ustawienia zmienić? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

zonkinho
    Gość
    Ja jak wywołam w ACR to otwieram to w Photoshopie, zapisuję do JPEGa i jest ok.

| OlyJedi Awatar vitoos
    Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Otóż to, robię identycznie i czy zapisuję w tif czy jpg, przeglądarka owszem widzi obrazek, ale bez zmian naniesionych przeze mnie w Camera Raw. Czyli wg domyślnych ustawień. Jakiś koszmar wrrr...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    To jakiś błąd twojego działania.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

rocco
    Gość
    Adobe udostępnia już tę wtyczkę w wersji 5.2
    http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html
    Niby nic szczególnego w tym nie ma. Normalny rozwój, dodanie nowych profili aparatów i funkcji.
    Wkurza natomiast co innego. Wtyczki mozna używać tylko z PS4. Ostatnia działająca z CS3 to 4.6.
    Na razie mam szczęście, Nikona D90 mozna obsłużyć wtyczka 4.6 ale co z posiadaczami nowych puszek, np Panasonika DMC-G1? Czy S-Marka II?
    Takie działanie to nic innego, jak wyciąganie forsy z kieszeni. Pełny Photoshop kosztuje kupę kasy i stawiać kupujących w takiej sytuacji jest nie fair :/
    Kupiłem jakiś czas temu program i wtyczkę do PS: PTLens (to program usuwający winietowanie, dystorsję i aberrację chromatyczną) za $30 i na stronie producenta mam na bieżąco aktualizacje z profilami nowych puszek i szkiełek, działające z zakupioną licencją.
    Za głupie trzydzieści dolarów! A co robi Adobe?
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 13.12.08 o 19:49

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Smak monopolu.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar youlekart
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Adobe udostępnia już tę wtyczkę w wersji 5.2
    http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html
    Niby nic szczególnego w tym nie ma. Normalny rozwój, dodanie nowych profili aparatów i funkcji.
    Wkurza natomiast co innego. Wtyczki mozna używać tylko z PS4. Ostatnia działająca z CS3 to 4.6.
    Na razie mam szczęście, Nikona D90 mozna obsłużyć wtyczka 4.6 ale co z posiadaczami nowych puszek, np Panasonika DMC-G1? Czy S-Marka II?
    Takie działanie to nic innego, jak wyciąganie forsy z kieszeni. Pełny Photoshop kosztuje kupę kasy i stawiać kupujących w takiej sytuacji jest nie fair :/
    Kupiłem jakiś czas temu program i wtyczkę do PS: PTLens (to program usuwający winietowanie, dystorsję i aberrację chromatyczną) za $30 i na stronie producenta mam na bieżąco aktualizacje z profilami nowych puszek i szkiełek, działające z zakupioną licencją.
    Za głupie trzydzieści dolarów! A co robi Adobe?

święta racja . Ja mam PS2 i kosztował kupę kasy i z tego co wiem czy z Photoshopa 7 czy też z PS2 aktualizacja kosztuje jednakowo około 900 złotych .
    Rawy z E 3 nie chodzą na Ps2 wielka szkoda .
    YoulekArt Juliusz Zełudkowski
    www.yart.5x.pl

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Prawdę powiedziawszy bzdury piszecie. Winę za taki stan rzeczy ponoszą tylko i wyłącznie producenci aparatów.
    Mam CSa (pierwszego) i z powodzeniem otwieram w nim RAWy znajomego z D90. Jeżeli chcesz mieć kompatybilność - Adobe udostępnia darmowy RAW Converter, a pliki DNG są czytane z powodzeniem przez ACRa od wersji bodjaże 2.5 (choć tu mogę siętrochę mylić - nie pamiętam dokładnie numeru).
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

rocco
    Gość
    Nie chciałbym być niegrzeczny ale czy Twoje sformułowanie: 'bzdury" nie jest zbyt kategoryczne?
    Fakt, można skonwertowac do DNG, są nawet już aparaty, które swoje RAWy zapisują od razu w tym formacie ale nie o to mi chodzi.
    Kupując soft za ponad trzy tysiące złotych chciałoby się wiedzieć, ze producent będzie dbał o swoich klientów i dodawał nowe wersje swoich wtyczek, działające ze starszymi wersjami swoich, nietanich przecież, programów.
    I tyle

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie Rocco, nie było to stwierdzenie nazbyt kategoryczne. Bowiem nie jest to wina oprogramowania Adobe, tylko producentów aparatów. Po prostu żale kierowane były nie pod ten adres.
    Prosty przykład. Kilka lat temu wyszedł nowy wówczas Pentax DL. I oczywiście pojawił się problem z kompatybilnością softu czytającego RAWy. Nasz forumowy kolega Dojarek napisał wówczas mini program, który zamieniał w RAWach z DLa nagłówki w tych plikach w taki sposób, że były odczytywane jako pliki z DSa.
    Choć nie znam się zbytnio na programowaniu, to jednak wysnuję śmiałą tezę, że podobnie rzecz wygląda z plikami z np. E400 i E410.
    Prawdę powiedziawszy nie do końca rozumiem twardogłowy upór producentów aparatów przy trwaniu w swoim formacie plików, mając do dyspozycji otwarty standard w postaci DNG.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=