Krzysiek 3-miasto
ja to bym wybral ten
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/1042
Napewno nie będzie to już olympus - ze względu na BEZNADZIEJNY SERWIS.
Mam już dość tej firmy, ktora olewa klienta.
A z tych dwóch to który ??
Krzysiek 3-miasto
Witam serdecznie.
Kiedy sięgam pamięcią wstecz, to w całej mojej historii uczestnictwa w róznych listach dyskusyjnych, news-owych i forach widziałem podobne stwierdzenia co do serwisów chyba wszystkich firm. Tak to już w kontaktach z serwisami jest. Zawsze znajdzie się ktoś, komu ta współpraca się nie ułoży. Może raczej, zawsze na kogoś to trafi i wtedy robi się szum. Później sprawa ucichnie i za jakiś czas inny serwis. Itd. Problem w tym, że nie wszystko i nie zawsze da się załatwić w zgodzie z warunkami gwarancji, regulaminami itp, choćby firma miała najlepsze zamiary.
Wracając to meritum, Minoltka jest fajna, ale Canon również "dobry" Chyba ciężko wybrac nie mając preferencji cenowych lub firmowych albo jeszcze innych. Najpierw trzeba coś założyć. Póxniej wedle założeń dokonac wyboru. Nikt nie powie Ci kup to albo to, bo nie zna Twoich potrzeb.
Ja powiem Ci, kup Minoltę. Tylko później nie narzekaj, że tak Ci doradziłem. Mi się Minolta bardziej podoba. Tobie nie musi.
Z tych dwoch co podałeś brał bym Canonca, szybsza migawka, tanszy, 8MP, i matryca CMOS. Poniżej podaje link do porównania...oceń sam...
http://www.dpreview.com/reviews/koni...a7d/page20.asp
Pozdrawiam
Olympus D-560Z
Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D
Dzięki Panowie za odp.
Sam jestem z minoltą i jak tylko zdobęde te "skromne" fundusze:P to ją zakupie ...
Narazie na ten czas zamienie olka moze na coś bardziej ambitnego, ale mniej od lustrzanek
Krzysiek 3-miasto
to bierz teraz kompakta Nikona(5700,8700, 8800), skoro nei chcesz Olka![]()
Olympus D-560Z
Doskonale celujesz :]Zamieszczone przez Rick van Dyke
Mam teraz na kou te modele :
http://tiny.pl/vb7
I który z nich wybrać ??
Cenny sa podobne.....
Ale Ty piszesz nikon .... dla czego??
Może Sony, a moze własnie A2 ......
Oglądałem zdięcie i widze, że każdy ma problem z rozmazywaneim na końcach.... ale ostrosc pierwsza klasa...
Tu proszę o podpowiedz bo na 100% któryś z nich się teraz zdecyduje.
Krzysiek 3-miasto
Sony mam, co prawda poprzedni model. Ale podobno 717 ma lepsza optyke niz 828.Aberracje w 828 sa nie do przyjecia w tej klasie i za te cene. Ponad to szumy jak to w SonyTe dwa czynniki i nie tylko wg. mnie decyduja by odrzucic ten model.
Z tych modeli zastanawialbym sie nad Minolta i NIkonem(oba maja stabilizacje obrazu).
Ja brałbym Nikona ze względu na moje potrzeby oczywiście,czyli:
-lepsze makro 3cm (2 cm to juz wieksze aberracje)
-stabilizacja
-większy zoom (największy spośród wybranej czwórki)
-ISO50
-Metering dobry
-w zestawie pilot
A poza tym to NikonDo Minolt zawsze nie miałem zaufania ale moje subiektywne odczucie. Nie wiem tez jak jest z szumami w Minoltach, bo jeżeli tak jak w serii Z to szkoda gadać
![]()
Oczywiście możecie się ze mną nie zgodzićbo przedstawiłem porównanie wedle moich wymagań i tego co czytałem...
Pozdrawiam!
Olympus D-560Z
Dzięki.
Własnie wróciłem z Media Marketu gdzie bawiłem się A2 i 8800.
Sprzedawc zdecydownie polecał Nikona, ale jak chwyci się A2 to nie che sie jej puscic z dłoni :d
Pozatym Minolta ma regulacje obiektywu identyczna jak w lustrznaka za pomoca pokretla, a nie jak w 750 przez guziczki
Za to wg gostka nikon ma szybszy i jasniejszy obiektyw.
Ja tak bardzo szybkosci nie odczułem ale zoom to jak w 750 miodziochoc mi coraz czesiej brakowalo ogniskowej ponizej 30mm
Sam jeszcze nie wiem, ale jak widze to Sony już odpada a i do Canona nie ma zaufania bo za bardzo przekoloryzowuje zdiecia... wiec
albo A2
albo 8080
Narazie czekam 2 tyg na rozstrzygniecie mojej sprawy
Ps:
Wczoraj szperajac po necie znalazlem Canona 300d za ta sama kwote co nikon 8800.
A jak uwazasz pomiedzy tymi 3 aparatami ?? Moze wziac starsza ale w 100% lustrzanke ??
Krzysiek 3-miasto