Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: C-8080 problemy z manualnym ustawianiem ostrości

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    WItam

Posiadam C-7070 i dokładnie tak działa manual jak opisują wszyscy wyżej, w zależności od obiektu i tego co konkretnie znajdzie się w zaznaczonym fragmencie ostrzy się lepiej lub gorzej ale zdecydowanie nie jest to dobre rozwiązanie, jednak ja sobie z tym radzę i mocno nie narzekam - może dlatego, że nie miałem styczności z innymi - lepszymi - "patentami".
    Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    miałem przez rok c5060 i uważam ż eten powiększony fragment obrazu nie jest zupełnie do niczego, ja ustawiałem niejednokrotnie ostrość w makro za jego pomocą i się udało za każdym razem lepiej niż AF który często się gubił, macie racje mówiąc że są wielkkie piksele itp ale wystarczy obserwować zarys tych pikseli i widać kiedy fotka uzyskuje największa ostrość, bez tego powiększenia myśle że było by zdecudowanie trudniej.

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    no zeza trzeba zrobic i przejezdzac w gore i dol oscylujac wokol najlepszego efektu zawezajac poszukiwania

w wolnej chwili testuje sobie czy 'mniej wiecej' dobrze ustawiam ostrosc manualnie:
    bedac na AF, trzymajac spust migawki, (gdy aparat na bank wyostrzyl) jednoczesnie wciskam 'zmieniacz trybu fokusa' AF/MACRO/MF wtedy aparat przechodzi na MF trzymajac ostrosc ustawiona autofocusem.
    patrze na drabinke ile tam jest i czy moje wczesniejsze manualne szacunki sie zgadzaja. jesli tak to wtedy jestem happy

w sumie to MF jakis kozak moglby wprogramowac w poziome pokretlo. szkoda, ze ma takie skoki, ale tez moglo by to tak dzialac, ze normalnie skacze o jakies duze wartosci, a z jakims 'shiftem' o posrednie wielkosci umozliwiajac precyzyjne ustawienie ostrości.

robin102
    Gość
    to mozna tak zrobic w 5060 , a w 8080 ????

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    W C8080:

Można przenieść do trybu MF aktualnie ustawioną odległość ostrzenia przez Autofocus wykonując, co następuje:
    a) wcisnąć do pierwszego oporu spust migawki i odczekać aż aparat ustawi ostrość (w skrajnym przypadku - ciemno i długa ogniskowa) może to trwać 4 s;
    b) trzymając wciśnięty spust wcisnąć przycisk AF/MF (skrajny górny na lewym boku korpusu aparatu) – zostanie samoczynnie załączony tryb MF z ustawioną odległością przez AF.

UWAGA, Tryb MF nie ulegnie wyłączeniu po zwolnieniu przycisków. Aby wyjść z tego trybu, należy przytrzymać przycisk trybów AF/MF (skrajny górny na lewym boku korpusu aparatu) i w menu kontekstowym wybrać pokrętłem sterowania wartość P-F.
    Pzdr, TJ

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

ostrzenie w 8080 i 5060 i innych - podstawy fotografiki

Uwierzcie ale pierscien jest beznadziejnym rozwiazaniem w kompaktach. Jest jeszcze bardziej niedokladnym rozwiazeniem jak klikansko w olympusie. Testowalem na Panasonicu FZ50 - po prostu tragedia. Tak jak ADAM12 pisal - wystarczy ustawic zarys pixeli i fota bedzie super ostra. Kolejna sprawa kto tak dokladnie ustawia - troche podstaw fotografii LUDZIE!!! Kompakty to nie lustrzankowe analogi gdzie glebia ostrosci byla niewielka. Tu zbladzic jest raczej trudno. Stosujac odpowiednia przyslone i odleglosc obiektu na oko - mozna zrobic idealnie ostre zdjecie bez patrzenia na ekranik - no jedynie do ustawienia tej odleglosci. Ale wizualnie nie trzeba tego ustawiac! To sa podstawy fotografowania. Kiedys nie bylo takich udogodnien, ze bylo widac ostrzenie na bierzaco chyba ze w wyzszych modelach. A teraz narzekacie ze ciezko na monitorze . Jak chcecie prawdziwy manual to tak robcie przynajmniej nie bedziecie wygladali na LOL . A jezeli tak robicie to wasza sprawa. Kazdy robi jak woli - czasami tez korzystam dla upewnienia moich wyliczen. Mozna naciskajac delikatnie spust nacisnac klawisz info i wtedy na ekranie zrobi sie jeszze powiekszenie jak na MARCO. Poza tym zachecam do wyzej opisanej metody. Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar pschemo
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Posiadam 8080 od września i nie narzekam. Jasne że wolałbym pierścień, ale że nigdy nie miałem lustrzanki to szybko przyzwyczaiłem się do MF w tym aparacie i jestem zadowolony =]

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

pierscien vs przyciski w kompaktach

zeby Wam zobrazowac jak tandetny jest pierscien w kompaktach posluze sie przykladem.
    w lustrzankach gdy korzysta sie z pierscienia - odlacza sie wspomaganie silniczkiem i kreci manualnie pierscieniem w obiektywie.
    natomiast w kompaktach gdy kreci sie pierscieniem - mechanicznie tak naprawde niczego nie ustawiamy, tylko dalej wysylamy sygnaly silniczkowi ktory robi to dokladnie jak w 5060 czy 7070. tyle tylko, ze w tych kompaktach olympusa mamy - gdy nacisiemy raz na klawisz to o 1 oczko przyblizymy lub oddalimy. pierscien dziala jak potencjometr - kazdy chyba wie jak dzial i wie doskonale ze po pewnym czasie strasznie szumi, trzeszczy (np. w wiezy) takie wlasnie zachowanie podowuje niedokladnosc pierscienia. chcac ustawic o 1 oczko na + na - jest wtedy bardzo trudnym zadaniem w Panasonicu 50 (paru miesiecznym modelu - bylo to prawie niemozliwe, a w olimpusie idealnie co do ostrosci poszczegolnego piksela.
    zaleta pierscienia jest jedynie taka, ze blyskawicznie mozemy ustawic ostrosc na skrajne wartosci, a w np. 5060 trzeba niestety klikac - wiec np. rajdy samochodowe odpadaja. jednak ja mam na to sposob - ustawiam na konkretny punkt na trasie gdzie bedze kadrowal MF i pozniej foce. mozna tez tak ustawic parametry ze od 10m wszystko zawsze bedzie ostre i nie wazne w co od 10 m bedziemy celowac mamy gwarancje ostrosci.
    lub oczywiscie AF z pomiarem punktowym - szybko dziala i jezeli nie cykamy w RAW to smialo mozna zrobic ujecie z przodu i stylu auta. A rajdowki pocinaja konkretnie .

Wiec piersieniom w kompaktach stanowczo i kategorycznie mowie NIE. i nie macie czego zalowac. W lustrach to co innego. i jezeli ktos was bedzie probowal osmieszyc, ze macie slaby zoom, bez pierscienia bo ma np. panasonica fz50 co ma 12x i piersien to go wysmiejscie, ze kupil bubel .
    poza ta krotnoscia i stabilizacja ten aparat niczego nie ma. jakosc zdjec jest duzo gorsza jak w olympusie 5060. nie mowiac o tym ze w cyfrach jest gorzej dobrac kompakt z dobrym szerokoatnym obiektywem niz tele. wiec nic tylko sie cieszyc. ja ze swojego 5060 jestem bardzo zadowolony i teraz postapil bym identycznie. co najwyzej moze 8080 bym zakupil. wg mnie najlepsze kompakty jakie byly na rynku - gdyby mialy jeszcze stabilizacje to IDEAL. jedynie co ich podobno przebija to oslawiony Sony R1 - ale nie mialem w reku wiec sie nie wypowiadam.

gdy ktos ze znajomych chce kupic dobry kompakt a tanio polecam wlasnie olympusy od 5050 poczynajac.

nie zaprzatajcie sobie glowy jakimis pierscieniami, bez tego naprawde mozna super foty robic. a jezeli Wam tego brakuje - to tylko lustrzanki no i skok jakosci i pustka w portfelu od body zabawa dopiero sie rozpoczyna
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: pierscien vs przyciski w kompaktach

Cytat Zamieszczone przez rzysk
    w lustrzankach gdy korzysta sie z pierscienia - odlacza sie wspomaganie silniczkiem i kreci manualnie pierscieniem w obiektywie.
    natomiast w kompaktach gdy kreci sie pierscieniem - mechanicznie tak naprawde niczego nie ustawiamy, tylko dalej wysylamy sygnaly silniczkowi ktory [...]
    Nie wiem o jakich lustrzankach mówisz ale w obiektywach do E-systemu jest tak jak w tym FZ-50. Jest wysyłany sygnał do silniczka. Pierścieniem można kręcić w nieskończoność a w aparacie można ustawić kierunek kręcenia.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

c.d.

Mialem w reku Nikona i Canona 350 z jakimi obiektywami to nie powiem - nie interesowalem sie tym (bylo to co najmniej rok temu). I raz na gieldzie fotograficznej E1 z kitowym obiektywem - jednak nie pamietam czy tam manualem sie bawilem czy nie, ale raczej powinienem przy testach . Przy przekreceniu pierscienia byla blokada w canonie i nikonie (na bank). Nie moglem krecic jak w Panasonicu w nieskonczonosc. No i oczywiscie w mojej analogowej praktice - no ale tutaj to wiadomo. W kazdym badz razie mechanizmy pierscieniowe w kompaktach nie podobaja mi sie - bawilem sie fuji chyba 4590 czy jakos tak, panasonic fz50 i jakis kodak w M.M. A o lustrzankach nie bede generalizowal - moze tam sa lepsze mechanizmy. Wiec moze ten mechanizm w systemie E jest jakos lepiej zrobiony bo w E1 nie kojarze o jakichkolwiek opoznieniach. I jestem przekonany na 100%, ze w systemie E jak przelaczysz na manuala to nadal jest wspomaganie silniczkiem?
    Kurde padaczka - az chyba wyskocze do jakiegos sklepu pomacac . Ale w kazdym badz razie w tych 3 aparatach kompaktowych fuji, kodak i panasonic u mnie odpadaja w porownaniu z 5060 - oczywiscie szybkosc dziala na ich korzysc ale dokladnosc juz nie.

Testy trawly gora 20min. A canonem 350 nawet focilem i to majac go w reku przez co najmniej godzine i tam bylo super. Nikonem bawilem sie na wystawie fotopolis wiec tez jakies 10 min.