Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: C-8080 problemy z manualnym ustawianiem ostrości

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C-8080 problemy z manualnym ustawianiem ostrości

Witam!
    Osobiście nie posiadam tego aparatu, więc może jestem w błedzie uważając, że takie problemy z tą ostrością występują.
    Otóz jestem bardzo bliska zakupu tego aparatu. Dwa razy byłam oglądać go w sklepie, bawiłam się nim dobrych kilkanaście minut. Za każdym razem jednak, gdy chciałam manualnie ustawić ostrość coś było nie tak. Pojawia się na środku LCD powiększony kwadracik, gdzie mogę sobie ustawić ostrość na danym punkcie. Jednak kwadrat ten na LCD jest dość nieczytelny. Tzn widać, że coś ta ostrość się zmienia, ale poprzez dosyć widoczne piksele (zwłaszcza przy dużym zoom'ie) praktycznie nie da się odczytać czy dany punkt jest już ostry, czy jeszcze nie do końca.
    Jak mówiłam nie jestem JESZCZE posiadaczką tego Olka, więc być może jestem w błędzie.
    Byłabym wdzięczna za opinie autentycznych posiadaczy Możliwe, że w sklepie coś źle robiłam, a możliwe, że aparat ten rzeczywiście ma taki defekt. Jeśli ma to jak sobie posiadacze aparaciku z tym radzą?
    Osobiście wolałabym gdyby manualne ustawianie ostrości było pierścieniowe tak jak w lustrzankach cyfrowych, no ale cóż... wszystkiego mieć nie można...
    Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Otóż, tak jest niestety - powiększony wycinek obrazu w środku kadru w C8080 bardzo słabo nadaje się do dokładnego ustawienia ostrości, nawet majac sokole oko nie wypatrzy sie w nim maksimum ostrości, widzi się raczej piksele, a nie obraz, przynajmniej ja to tak odbieram, ciekaw jestem, jakie zdanie o tym mają inni użytkownicy.
    Pozdrowienia, TJ

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dokladnie. Tez mialem takie wrazanie testujac 8080

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

hmm

Czyli moje przypuszczenia i obawy nie były pezpodstawne... Dzięki za odpowiedź... Chętnie poczytam jeszcze inne wypowiedzi

Awatar Vandroiy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ten problem dotyczy chyba również c-5060. Niedokładny obraz na wyświetlaczu + "pykanie" strzałeczkami nie stwarzają najlepszych warunków do ręcznego ustawiania ostrości. Jednak aparaciki z ostrością na pierścieniu są sporo droższe.
    C-5060WZ + 512MB CF

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Niestety nikt chyba nie wymyslił nic lepszego niz pierscien na obiektywie do recznego strojenia ostrosci.
    Miałem C8080ok 3 miesiące i w zasadzie nie korzystałem z "MF" bo się zwyczajnie nie dało utrafić w odpowiednia ostrośc.
    To w/g mnie jedyna wada tego aparatu. No moze jeszcze kłopoty z ostrzeniem przy słabym świetle, ale aparaty cyfrowe chyba w 99% tak mają.
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

Mieszka w
    Z serca Kujaw;-) - Włocławek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zgadzam się z poprzednikami. Obrazek w momencie ustawiania manualnie ostrości jest porażką - widok może przerazić. Mam aparat od ponad misiąca i rzeczywiście diabli człowieka biorą jak sobie nie może pierścieniem pokręcić. Ale poza tym w mojej subiektywno-obiektywnej opinii auto focus sprawuje się dobrze....więc nie ma co narzekać. W macro istnieje możliwość precyzyjnego ustawienia ostrości - robiłem kilka zdjęć i za każdym razem były ostre. W innej sytuacji pozostaje wykonać kilka fotek i któraś będzie trafiona - to jedyne rozsądne wyjście jakie mi przyszło do głowy. Póki co molestuję auto focus :P
    Olympus C-8080 WZ, CF Lexar Professional 1 GB, Fotobank Apacer Share Steno CD211 40GB, Filtr UV B+W MRC, Polarek kołowy B+W MRC SLIM, Fox mini tripod DT-10D, plecak Lowepro Orion Trekker II, Canon EOS 300+28-80 Tamron+Lowepro Nova Mini

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    za poprzednikami ,manualne ustawienie ostrości w 5060 wz graniczy z cudem -jest niemożliwe

Mieszka w
    włocławek
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wszystko to prawda.
    Ale jest jeszcze skala w metrach albo stopach, tzw drabinka.
    Jak uzywam MF to tylko z tego korzystam w 7070 bo kwadrat ostrości to nieporozumienie i nie udało by sie za jego pomocą wyostrzyć.
    Metr czy nieskończoność, wyglądają podobnie.
    uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ

OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń
    Kanał YT ---------> Filmy promocyjne i reklamowe - Onyksfilm

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Identyczny kwadrat jest również w C-760. Kompletna porażka. Pikseloza i tyle, nie wiem jak według konstruktorów tym można ustawić ostrość. Jade praktycznie tylko na AF.