Rick... na 90% masz ten sam problem.
Jak pixel występuje na ekraniku i na zdjęciach to na 100% bad na CCD. Jak wystepuje na tle menu aparatu to na 100% bad na ekraniku.
Rick... na 90% masz ten sam problem.
Jak pixel występuje na ekraniku i na zdjęciach to na 100% bad na CCD. Jak wystepuje na tle menu aparatu to na 100% bad na ekraniku.
Na zdjęciach właśnie nie występuje, więc do końca nie wiadomo co to jest(?)
Zakładając że mam domyślny (nie widoczny dla użytkownika) pixel mapping to Ty masz racje, a jeśli nie to....serwis raczy wiedzieć![]()
Olympus D-560Z
Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D
Myślę że twój aparat automatycznie wykonuje aproksymację (dla dobra zdrowia psychicznego klienta).
też tak sądze![]()
Olympus D-560Z
Panowie... miałem 740 z wypalonym pikselem na lcd, objawem była niebieska kropka (naprawde mała) nie oddawałem do serwisu bo bardzo nie przeszkadzała, poza tym dowiedziałem się że dopiero przy 3 wypalonych pikselach na lcd można reklamować (tak mi powiedzieli w sklepie).
proponuję program "DeadPixelTest" poszukajcie w sieci program jest mały i służy do testowania matryc na obecność martwych i gorących pikseli. Wystarczy zrobić zdjęcie przy odpowiednich ustawieniach w kompletnej ciemności (najlepiej TIFF lub RAW) a potem do programu.
Oly 5060 i ja
Zwracam uwagę, że kolega pisze o wypalonym pikselu na ekranie LCD. Pixel mapping nic tutaj nie pomoże.
Pozdrawiam
przy robieniu zdjec jest niebieska plamka, natomiast przy przegladaniu juz jej nie ma, dlatego napewno nie jest to martwy pixel na wyswietlaczu
Poza tym co ma piernik do wiatraka. LCD to tylko ekran a matryca to zupełnie inna sprawa. DeahtPixelTest wykrywa tylko błedy matrycy CCD a nie wyświtlacza LCD. Zreszta u mnie ten program nic nie wykrył, więc albo mam interpolacje albo to zupełnie coś innego...
Olympus D-560Z