Przy jakich ustawieniach działa Multi metering w Olku c 760 uz??
![]()
Przy jakich ustawieniach działa Multi metering w Olku c 760 uz??
![]()
760uz + King zamiennik CLA 4 + King UV 52mm + statyw
Reguły są po to, aby je łamać, ale nalezy je wcześniej dobrze poznać.
w P A/S oraz kazdy tematycznym pod warunkiem ze pod cutom button masz AE Lock a nie cos innego, a wie ktos jak tego uzywac w ogole ?po nacisnieciu AE Lock pojawia sie na dole taki pasek z zielonym koleczkiem na dole i strzaleczka na gorze i o co w tym chodzi ?
![]()
E-300, 14-45, 40-150, Lexar CF 1Gb
To jak masz ten zielony pasek, to spróbuj kilka razy naciskac AEL i obserwuj efekty. Może jakieś wnioski będą z tego.
Bo mnie się wydaję, ze to jest tak.
Multi metering mierzy parametry w bodajże 8 punktach obrazu i do niech dobiera optymalna ekspozycję. Przy mocnych kontrastach przydaje się.
Natomiast możemy wprowadzić te wartości ręcznie, tzn ustawiamy pole AF i naciskamy AEL, zmieniamy pole i AEL i tak 8 razy można. Na pasku pojawiają się kropki, które pokazuję poziom oświetlania kolejnych wprowadzanych wartości. Po tym wszystkim spust do połowy i automatyka wyliczy wszystko optymalnie.
Tak mi się wydaje. Chętnie poczytam sprostowanie, jeśli źle mi się wydaje
C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280
udało mi sie ustawić multi metering![]()
teraz próbuje rozszyfrować tajemniczy pasek na dole LCD :P
co sadzicie o osłonie na LCD ?? warto zainwestowac ??
jesli chodzi o ta co jest reklamowana na gorze strony to ja jestem na niejak juz to jakas folia ten plastik jakos mi nie podchodzi
E-300, 14-45, 40-150, Lexar CF 1Gb