Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: HOWTO: nakładka na lampe zmiękczająca światło

Awatar Rick van Dyke
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

HOWTO: nakładka na lampe zmiękczająca światło

(...)Zawsze widziałem w TV, że reporterzy maja taki plastikowe nakladki na palnik lampy, które prawdopodobnie zmiękczają światło. Szukałem po e-sklepach ale nic z tego nie wyszlo bo nieznalazłem czegoś takiego nawet dla samych lamp a co dopiero do lamp kompaktowych. Postanowiłem więc sam zrobić coś takiego Nakładka zrobiona po najmniejszej linii oporu, ale funkcję swą spełnia. Przy odrobinie wyobraźni można zrobić o wiele lepszą
    Do "urządzenia" wykorzystałem opakowanie listków WinterFresh Thin ICE (to nie jest reklama) bo jest dość przezroczyste i pasuje do wielkości obudowy palnika Do tego jeszcze użyłem plaskikowego opakowania od .......karty pamięci. Ale nie pudełka na kartę tylko opakowania ze sztywnej folii :P
    Doapsowałem, skleiłem i działa! Jako wstawke zmiękczającą wsuwam w środek kalkę techniczną (dostępną w sklepach papierniczych).
    Oto rezultat:
    (jakoś fotek niska, bo robiłem automatem,więc wybaczcie)

1.widok z przodu

2. Widok z przodu z wysuwaną kalką

3. Na aparacie może to nie wygląda profesjonalnie, ale chyba ważne, że działa.

4. Widok z boku

Wiem, że fotki może zbyt wiele nie mówią o temacie. Ale najważniejszy pomysł.

Jakie sa efekty tej nakładki?
    Efekt czerwonych oczu znika, poznieważ światło nie jest takie ostre.
    Poza tym, zmiękcza i przez to nie widać odbłyskówn twarzy.

Powodzenia!
    Olympus D-560Z
    Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D

Awatar marwit
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moglbys zaprezetowac dwie fotki, z "urzadzenie" i bez zrobione w tych samych warunkach i na tych samych ustawieniach, najlepiej bez ruszania aparatu?

PS: a czy zmniejszczenie mocy blysku nie daje podobnych rezultatow ?
    E-300, 14-45, 40-150, Lexar CF 1Gb

Mieszka w
    Grodzisk Maz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marwit
    PS: a czy zmniejszczenie mocy blysku nie daje podobnych rezultatow ?
    Raczej nie - tu chodzi o rozproczenie światła a nie o jego intensywność

Awatar Rick van Dyke
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Abratek ma racje, rozpraszanie to nei zmiana natężenia.

@marwit
    Co do fotek próbnych w tych samych warunkach to będzie teraz ciężko, bo nie mam komu zrobić,b o jeśli chodzi o przedmioty to aż takiej dużęj różnicy nie ma. Najlepiej widać na twarzach i oczach. Jak się uda to coś wrzuce. Muszę tylko dorwać modela :P
    Olympus D-560Z

Awatar bigoss
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    szczerze mowiac watpie zeby cos ten patent dawal... bo nie zmienia to odleglosci blysku od osi obiektywu... a to jest przyczyna "czerwonych oczu"...
    BiGoSs

.: D70 + KIT :.

Awatar Rick van Dyke
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    @bigoss
    Muszę Cię zaskoczyć Daje ten patent, bo już sprawdzałęm. Te nakładkę zrobiłem jakiś miesiąc temu i testowałem. Niestety jak już wspomniałem wyżej nie porównywałem w tych samych warunkach bez, więc trudno mi to teraz udowodnić.
    W przypadku c5060 najprościej by było nalepić taśmą kalkę na lampe, bo tutaj nie da się tak łątwo zamocować
    Olympus D-560Z

Awatar bigoss
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    jest to dla mnie zupelnie nie logiczne... zrozumialbym jezeli powierzchnia rozpraszajaca byla wieksza od flasha i byla nieco oddalona od palnika... a tak... i tak ta sama powierzchnia blyska... i w tym samym punkcie..., byc moze ten patent oslabia blysk przez co w wiekszym stopniu jest uzywane naturalne oswietlenie zastane... przez co efekt moze byc taki, ze reflexy sa mniejsze na twarzach a oczy mniej czerwone, jak dla mnie jedynym i niezawodnym sposobem jest flash w sufit (gdy sufit jest bialy)
    BiGoSs

.: D70 + KIT :.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cienkie to ale jak spełnia swoje zadanie to luzik :d ja widzialem cos takiego ;]

Tym wykonano zdjecie po srodku

a tym wykonano zdjecie po prawej

zdjecie po lewej zrobione z wbudowana lampa blyskowa

Juz widze tych fotoreporterow w sejmie biegajacych z czyms takim

Awatar Rick van Dyke
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    @DraXan
    Hehe, sprzęt niczego sobie, ale ile to musi kosztować
    A biegać z tym to jak z parasolką na wietrze...

@bigoss
    Po części masz racje, ale w takim razie czemu reporterzy mają takie plastikowe nakładki na swoich lampach(?) Ja się aż tak bardzo nie zagłębiałem czy to działa w ten czy inny sposób. Założyłem, że skoro używa sie takich "mlecznych" plastikowych nakładek to musi to działać, a ja zrobię sobie taki "zamiennik"
    Co do czerwonych oczu, to u mnie jak jest słabe oświetlenie to nawet funckja redukcji w aparacie nie pomaga w 100%. Ta nakładka przy pojednczym błysku też 100% nie eliminuje aczkolwiek, jeśli chodzi o same czerwone oczy, nie jest praktycznie widoczny.
    Nie chce się zagłębiać w tajniki optyki, ale przy skierowaniu lampy w sufit i tak trzeba zachować odpowiednią odległość by światło odbite nie poleciało sa obiekt...więc to wszystko nie jest tak hop-siup Można by spekulować godzinami
    Olympus D-560Z

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rick van Dyke
    Założyłem, że skoro używa sie takich "mlecznych" plastikowych nakładek to musi to działać, a ja zrobię sobie taki "zamiennik"
    niekiedy odleglosci w tlumie sa tak male ze lampa nie ma az takiej minimalnej mocy, i fakt zmiekcza swiatlo ale tez redukuje moc blysku, by z 50cm w.......c takiemu tuskowi blyskiem w twarz, i zeby mial jeszcze jakies rysy na tej twarzy a nie biala plame

ps nie znalazlem innego stosownego slowa :P