Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: E 1 czy E 300

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Fajnie że grono uzytkowników E1 wciąż sie powiększa.
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czesc
    wlasnie sam sie zastanawiam nad kupnem 300d, d70 albo e-1 (studencka promocja ), i mam dylemat ktory wybrac. Preferuje reporterke, w studio raczej sie niebawie wiec ktory bedzie najlepszy dla tego typu zastosowan?
    dzieki za pomoc

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Z wymienionej trójki najlepsze standartowe szkło ma E1. Body D70 jest z tworzywa, E300 ma najwiekszą rozdzielczość matrycy....itd...itd...

Byłem bliski decyzji zakupu D70 bo E300 jeszcze nie było w sprzedaży a E1 był dla mnie za drogi. Kolega z Olympusa powiedział żebym się wstrzymał jeszcze chwilkę z zakupem bo przygotowują właśnie promocję i napewno E1 przebije konkurencję. Trochę się napaliłem ale nikt ze znajomych nie miał E1 i nie znałem opinii "z pierwszej reki".Kolega widział moje rozterki i sprytnie mnie podszedł Dostałem propozycję wypożyczenia aparatu na kilka tygodni w celu sprawdzenia czy mi będzie pasował.
    Co było potem już wiecie.......

Ja nie zamienił bym "ejedynki" na inny sprzęt.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a d70, 300d itp robiles zdjecia? chodzi mi o jakos zdjec, czy e1 ma szybki AF, sledzenie AF itp.. ile robi zdjec w serii???? moz cos wiecej niz tylko warto i super :>

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    3 klatki na sekunde do 12 zdjęc w serii z max. rozdzielczością.

A tak poza tym jeśli naprawdę interesujesz się aparatami i nie wiesz co kupic , to powinieneś znać takie parametry i samemu sobie je porównać.

E300 robiłem zdjęcia , D70 nie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Spokojnie chodzi mi o to ze mozna porownywac "na papierze" to co pisze i top nic raczej nie da ;] to co pisza niezawsze musi sie zgadzac z rzeczywistoscia. Po prostu lepiej posluchac co ma do powiedzenia osoba ktora uzywala dany aparat niz czytac tabelki ;]

Awatar baster
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja chyba zaopiekuje się e1.draxan ma dobry dar przekonywania.myśle jeszcze o e300 jest tańszy i ma 8mpix .co to jest ta (promocja studencka)??

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    promocja studencka e-1 : dla studentow 4999.00 zl ;D (z obiektywem) tel: 022 3346603 do konca marca podobno

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    przegladalem pobnownie zdjecia robione e1 i dochodze downiosku ze jak na ta klase aparatu to ma bardzo duze szumy (( oczywiscieto moje odczucia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    rozjasnij zdjecia z d70 czy d100 i popatrz jak on szumi w cieniach, a jak e-1
    gadanie o szumach jest smieszne, nikt nie patrzy w druga strone, szumy musza byc jak wystepuje ziarno na kliszy o wyzszej czulosci, nikt juz na to nie zwraca uwagi ?

nie uwazasz ze przy d70 czy d100 iso200 to za malo ? przy tej klasie aparatu powinno byc minimum 100 nie wspomne juz o 80 czy 50, nie ma zlotego srodka, zawsze sa dwie strony medalu/monety
    relatywnie niskie iso i relatywnie niewielkie szumy do relatywnie wyzszego iso gdzie i szumy sa troszke mniejsze, chociaz zdjecie na plastycznosci traci wiele, oczywiscie ze ze zdjecia robionego d70 czy d100 mozna dojsc za pomoca kompa do wygldu pozodnego zdjecia ale nakladem znacznie wiekszej pracy na kompie

tudziez nie naklaniam do niczego, ja uwazam to za swietny aparat z dobrymi zalozeniami mowie tu o systemie 4/3

jak to mowia kazdy towar ma swojego klienta, jesli sie patrzy tylko na cyferki czy info i na tej i tylko tej podstawie kupuje sie aparat, wybaczcie dla mnie to blazenada

a gdzie ergonomia, przyjemnosc pracy, dobra zabawa, wykonanie sprzetu, jakosc obiektywu, i wiele wiele innych, ktorych bym nie zamienil za nic innego.

Jesli mam za to zaplacic stosunkowo niewielkimi szumami jestem gotow poniesc takie "koszty"

co do szumow od czego sa programy typu NeatImage, czyzbysmy zapomnieli iz rozmawiamy tu o fotografii cyfrowej i nasza ciemnia jest wlasnie komputer i oprogramowanie jakim dysponujemy,

E-1 zrobilem zdjecie w jesieni psa, na iso400 odbilem strykte to co mi wyszlo z aparatu na format A4 jakos rewelacja, szum nie widze, z lupa znajde ale czy to jest przyjemosc ogladania zjdjecia, ja uwazam ze nie, zreszta 90% ludzi nigdy na to nie popatrzy popatrzy za o na kompozycje, aparat cyfrowy i tak zrobi dla laika/zwyklego odbiorcy piekne zdjecie nawet z tymi szumami, ktorych i tak nie bedzie widzial
    a co powiemy o bilbordach tam to jest dopiero ziarno, im wieksze zdjecie tym wieksza odleglosci i wykozystanie "niedoskonalosci" naszego oka
    dla mnie iso800 i zdjecie 10x15 rewelacja bez dotykania zdjecia, nawet gosciom ktorzy sie znaja ciezko w to uwiezyc.

Jesli ktos nie widzial odbitek a tylko postac cyfrowa to wogole o czym my rozmawiamy,
    tak jak juz napisalem jesli ktos chce kupic aparat i patrzec tylko na cyferki, to szkoda zeby sie za to bral, oczywiscie nie mowie tu o cyferkach typu $ bo to inna bajka, ale 4999zł za taki aparat jak jest E-1 z Zuiko Digital 14-54mm to sa relatywnie smieszne pieniadze w porownaniu do konkurencji.

Jeszcze jedno
    Pamietajcie iz to nie body robi zdjecie a obiektyw, body pomaga je tylko zarejstrowac i przerobic na wersje cyfrowa.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów