Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: E 1 czy E 300

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E 1 czy E 300

zastanawiam się który kupic E-1 czy E-300
    promocja studencka właściwie zrównała je cenowo, E-1 ma lepszy obiektyw w zestawie ale brak mu lampy, E-300 ma 8mln al ma troszkę gorszy obiektyw, itd, itd
    jest już zmęczony i proszę o pomoc
    darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    E-1

dzis mialem E300 w reku no i zalozylem do niego swoj 14-54mm pozniej zobacze i sie pochwale co to wyszlo z tego

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No właśnie...a tak czysto teoretycznie jeśli mowa o E300 vs E1 i kosztach:
    Co byście wybrali
    E300 plus 14-45 za 3200zł
    .......czy.....
    E1 plus 14-54 plus 1GB za 4000zł ?
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    E-1

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DraXan
    E-1
    ??
    Czemu.

Powiedz mi.

Jak to się ma np do zdieć przy matrycy 6MPix, a 8MPix ??

Pozatym E-300 jest jakby nowsza od E-1.

i jeszcze.

Czy E-1 możana porwnywac tylko z Canonem 20, Minoltą Dynaxem 7D, czy nikonem 70D ?? Czy E- 300 tez mozna tam postawić w szranki ??
    Krzysiek 3-miasto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mjr
    Cytat Zamieszczone przez DraXan
    E-1
    ??
    Czemu.

Powiedz mi.

Jak to się ma np do zdieć przy matrycy 6MPix, a 8MPix ??

Pozatym E-300 jest jakby nowsza od E-1.

i jeszcze.

Czy E-1 możana porwnywac tylko z Canonem 20, Minoltą Dynaxem 7D, czy nikonem 70D ?? Czy E- 300 tez mozna tam postawić w szranki ??

Po pierwsze nie czemu, a dlaczego :P a dlatego, iż

Matryca oczywiście dodatkowe mpx`y nie świadczą zawsze o wszystkim.
    btw w E-1 efektywnej jest 5mpx

Olympus Zuiko Digital 14-45mm f/3,5-5,6
    Cena brutto: 1199 PLN

Olympus Zuiko Digital 14-54mm f/2,8-3,5
    Cena brutto: 2450 PLN

jak byś chciał kupić sam obiektyw zobacz jaka jest różnica cenowa, tak naprawdę to obiektyw świadczy o jakości zdjęcia, oczywiście puszka umożliwia zapisanie tego zdjęcia ;]

Różnica cenowa jest niewielka, ja osobiście do swoich potrzeb bez zastanowienia wybrałbym E-1 z 14-54 a lampę dokupił w późniejszym terminie. Zależy, do czego się będzie wykorzystywać aparat to taki się wybiera. Jeśli nie chcesz zagłębiać się w ustawienia aparatu, tylko chcesz pstrykać, i nie dokupywać nic do sprzętu, weź sobie E-300.

E-300 jakby nowszy, ale to nie ta klasa, E-300 to osobna klasa aparatów, przykład teraz wyszedł model c7070 nowszy od c8080, ale to nie ten aparat.

Może inaczej Olympus dobrze kombinuje zamiast brnąć w coraz to nowsze aparaty kompaktowe (przypominam jak się pojawił 8080 za cenę ponad 4000zl) stwierdził, iż zrobi to, czego oczekuje użytkownik aparat kompaktowy, ale z zmiennym obiektywem.

Śmiem stwierdzić, iż E-300 to taki np. c8080 tylko różniący się tym, iż można odpiąć obiektyw i założyć inny. (Oczywiści jakieś nowinki techniczne tez posiada, ale chodzi mi tu tylko o zobrazowanie tego co pisze)

E-300, posiada programy tematyczne, lampę oraz stopkę, wyobraźcie sobie taki najbardziej wypasiony dotychczas aparat kompaktowy olympusa (oczywiście +nowinki technologiczne) tylko ze ten kompakcie jeszcze ma możliwość wymiany obiektywów. To właśnie jest E-300

E-1 jest to aparat, który nie posiada tematycznych ustawień, posiada preselekcje przysłono i czasu, pełny automat no i manual, tyle. Wszystkie funkcje ustawia się z body i przycisków w menu nie ma co grzebać, posiada dodatkowy wyświetlacz, po prostu nie ta klasa aparatu, nie ta polka.

Czyli odpowiadając na twoje pytanie E-300 nie da sie postawić obok tych aparatów, co wymieniłeś, to całkiem nowa klasa aparatów, która ma trafić do grona amatorów, pasjonatów, hobbistów.

P.s
    Ale chaotycznie napiałem, myśle że ktoś to przeczyta i zrozumie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki DraXan
    twoja wypowiedź przechyla szalę wyboru w stronę E-1, ponieważ należąc do grupy tzw zaawansowanych amatorów - pasjonatów fotografii myślę o zakupie aparatu, który ma wystarczyć na kilka ładnych lat i rzeczywiście w takim przypadku bardzo ważna jest optyka powiązana z solidnym korpusem, a w tym względzie 14-54 ZUIKO jest dzisiaj nr 1
    darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ciesze sie iz moje wypociny? brednie? komus pomogly ulatwic wybor i naprawde to dobry wybor, zreszta bedziesz go mial na wlasnosc nie bedziesz chcial zamienic na zaden inny

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a co wyszło z połączenia e-300 i 14-54mm?
    darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    a mialem go tylko 5 min i to jeszcze musialem obiektyw zmienic ;]

http://draxan.olympusclub.info/Forum/P1010525.JPG

http://draxan.olympusclub.info/Forum/P1010526.JPG

w EXIF`ie wszystko jest napisane

Tagi dla tego wątku