Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: fotki a komputer

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zdjęcia jak zdjęcia z lampą błyskową. Nie widzę w nich nic szczególnego, prawdopodobnie masz problem z monitorem.
    A co do LCD w aparacie, to być może masz za bardzo rozjaśniony, przez co jest taka duża różnica w odcieniach. Wejdź w opcje aparatu i zmień to ustawienie.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja tez pozwole sobie uspokoić kolegę, u mnie choć mam zwyczajny monitor zdjęcie wyglądają jak należy w sensie kolorystyki. Tylko choinka ma lekko czerwoną firankę. W sensie jasności fotek odnoszę wrażenie, że są zbliżone do rzeczywstości.
    Co do monitorka macie rację, w pażdzierniku straciłem przez to 200 zł. Robiłem fotki na weselu mojej koleżanki i po wszystkim chciałem zrobić odbitki, przedtem jednak uparłem się "dopracować" każdą w PS. Nie skojarzyłem tylko, że monitor ustawiłem na bardzo ciemny, bo ie lubie jak mi świeci za mocno i oczywiście foty były strasznie "przejaśnione", bo podciągałem je do ciemnego monitora. I drugą serię robiłem na własny koszt, a u mnie odbitka kosztuje 1 zł...
    Aha, jeszcze jedno- karta graficzna ma fundamentalny wpływ na jakość fotki oglądanej na monitorze. Sprawdziłem. Noc i dzień
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za pomoc. Zdjecia robione na Auto, chodziło tylko o upewnienie się że to nie wina aparatu tylko monitora, chyba muszę zainwestować w coś nowszego, albo poszukać nowszych sterowników.
    c-765 i nic więcej

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Hmmm... karta jst wazna ale ja mam zwykłą Rivę TNT2 a obraz super. Bardziej złozyłbym na ustawienia monitora. Podrasowane (i to fabrycznie) LCD takze mnie zdziwiło w moim aparacie tzn. tym drugim bo w pierwszym było ok. Przez chwilę myslałem nawet ze Indonezyjczycy wypuscili lepszy model od Japonczyków

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki wszystkim za rady. Poszedłem do znajomego i na jego monitorze wszystko ok. Muszę jednak chyba sprawić sobie nowszy sprzęt.
    c-765 i nic więcej

Mieszka w
    Grodzisk Maz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RAL
    ... ale dlaczego zdjęcia innych, np. z tego forum, wyglądają normalnie, tylko mnie nie lubi?
    nie napisałeś na jakim sofcie i sprzęcie pracujesz - skoro fotki innych wyświetlają Ci się normalnie , być może masz coś namieszane w ustawieniach wyświetlania profili kolorów (w programie graficznym lub w sterowniku karty graficznej)

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A masz mozliwosc w monitorze przywrocenie fabrycznych ustawien ?

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Właśnie zainstalowałem nowy system, XP (po wcześniejszym sformatowaniu dysku), nic nie mieszałem w żadnych ustawieniach tylko wszystko tak jak chciał instalator czyli standad. No i jest tak jak było.
    Jeszcze spróbuje pożyczyć monitora od kogoś u kogo jest w porządku. Jeśli okaże się że wtedy jest dobrze to będę wiedział jednoznaczenie, że monitor do kosza.
    c-765 i nic więcej

Mieszka w
    Grodzisk Maz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nadal nie podałeś konkretnych informacji o sofcie i sprzęcie,
    nie chce mi się wierzyć że monitor wybiera zdjęcia które mają być wyświeltane normalnie, a które za ciemno, jednak podłącz inny monitor - wtedy będziesz miał pewność

Wcześniej pisałeś też że fotki robiłeś na AUTO a z danych EXIF wynika,
    że ustawiałeś aparat manualne

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Podłączyłem inny monitor i wszystko o.k. czyli jednak monitor złom.
    Dziwne tylko, że fotki z netu (np. z tego forum) mój stary monitor pokazuje o.k. a z aparatu be.
    c-765 i nic więcej