... na trybie A nie wyswietla sie oczywiscie wartosc przeslony tylko czas, ale on zmienia sie wraz z domykaniem przesłony - to to działa i tak ma byc?
... na trybie A nie wyswietla sie oczywiscie wartosc przeslony tylko czas, ale on zmienia sie wraz z domykaniem przesłony - to to działa i tak ma byc?
Dokładnie tak. Jeśli przymykasz przysłonę, to automat wydłuża czas.Zamieszczone przez black_bird
Dzieki, to teraz tylko sie cieszyc i focić ..;)
Przejdzie zachwyt po jakimś czasie - z pokorą wraca się do korzeni,Zamieszczone przez black_bird
czyli dedykowanych obiektywów dla E-systemu.
Jak wreszcie chłopcy rozkminią dendalion (czy jak to to się nazywa) do Olka, to manualne obiektywy przeżyją renesans.Zamieszczone przez lech2
a jak z jakoscia? bo przeciez pisali ze pod cyfre obiektywy konstrulowane sa troszke inaczej? bylabym wdzieczna za opis jakosci fotekdzieki bardzo a.
Nie ma co narzekaćSzkła są aż za duże na potrzeby 4/3. Jedynym problemem może być manualne ostrzenie, ale to kwestia treningu.
mysle ze widac to przy bardzo jasnych obiektywachZamieszczone przez alicjamaj
tzn biel na fotkach ma poswiate i tworzy to mgielke na ciemnych partiach
to chyba dlatego ze swiatlo odbija sie gdzies w komorze z matryca bo nie pada prostopadle
trzeba je przymykac po prostu lub nie focic konktrastowych scen aby nie bylo tego efektu (oczywiscie na niskich przyslonach)
obecne obiektywyw sa konstruowane tak aby swiatlo padalo mozliwie prostopadle na matryce
Ja nie zauważyłem tego efektu ani przy 50/1.4 ani przy 50/1.8
moze masz te maski pozakladane na tyl obiektywu?
bo ja mam 3 m42 50mm i kazdy zachowuje sie tak samo
mam takumara 1.4, pancolara zeissa 1.8 oraz pentacona 1,8
jak sa jasne elementy w kadrze obok ciemnych, tzn kontrast duzy
to swiatlo z bialych rozlewa sie na ciemne i robi sie taka mgielka w obrebie styku jasnego i ciemnego
zrobie potem testowa fotke