W tym roku robilem starym olkiem c720 na 2s, wychodzilo niezle. Teraz mam nadzieje ze bedzie lepiej, szczegolnie z poszerzonym katem widzenia![]()
W tym roku robilem starym olkiem c720 na 2s, wychodzilo niezle. Teraz mam nadzieje ze bedzie lepiej, szczegolnie z poszerzonym katem widzenia![]()
1) Szumy powstają bardziej przez wysokie ISO, czy przez długi czas? Mianowicie myslałem o tym, żeby przy ISO100 zastosować czas B - Tak, aby uchwycić jak najwiecej fajerwerków w jednym kadrze. W międzyczasie będę przysłaniał obiektyw. Co z szumem?
2) Myślałem tez o tym, aby na drugim statywie, z drugim aparatem (Zenit z filmem ISO400) ciupnąć bardzo długi czas (liczę już w minutach). Jak będzie wyglądał efekt? Nie będzie za jasno? Chcę zrobić zdjęcie mojej wsi w blasku fajerwerkówWyjdę na pobliską górkę i z tamtąd mam zamiar strzelać. Chodzi mi czy nie wyjdzie fota 'jak w dzień'. Nie ma bardzo dużo lamp ulicznych itd.
A trzecie zdjęcie będzie wykonane otworkiem - czas to pewnie z 20-30 min - ciekawe co wyjdzie
Pozdrawiam.
Na szumy ma wplyw i czas ekspozycji i czulosc. Nie uzywalem jeszcze czasu B ze wzgledu na brak wezyka, ale u mnie 15s na iso 50 nie szumi za bardzo, 100 tez sie da przezyc. Przeslanianie obiektywu zapobiegnie nadmiarowi swiatla, ale nie wplynie na szum z matrycy.
Podoba mi sie pomysl z zenitem, powinno byc widac ze to noc. Zobacz parametry tego zdjecia: Noc
Na szumy ma wplyw przede wszystkim wyzsze ISO. Przekladajac z naszego na chlopski to wyzsze ISO to wieksze wzmocnienie sygnalu z matrycy. Wzmacniacz wzmacnia zarowno syganl (info o obrazie) jak i szum to wiadomym jest ze jesli jest malo uzytecznej tresci obrazu (ciemna fotka) to i szum wzrosnie. Pomijam kwestie ciepla ktore sie wydziela przy tym, a cieplo wzmaga szum... I tak od slowa do slowa robi sie problem i stad tez firmy maja z tym problem.
...był Olek jest A6000
dzięki za info.
pozdrawiam
Przemek