Witam wszystkim. Posiadam Olympusa C-4000 i chciałbym zrobic fajne zdjecia zimym ogniom. Jak musze optymnalnie ustawic olka.
Z góry dzieki
Witam wszystkim. Posiadam Olympusa C-4000 i chciałbym zrobic fajne zdjecia zimym ogniom. Jak musze optymnalnie ustawic olka.
Z góry dzieki
mirek
No coz, ten aparat nie nalezy do mistrzów szybkosci wiec musisz przewidziec gdzie mniej więcej nastąpi "wybuch" a zatem najlepiej zwiększ zakres obejmowanego nieba ustawiając maks oddalenie zoomem a potem proponowałbym na manualu f9 - f11 i czas co najmniej 6 sekund. Reszta to juz szczescie... Powodzenia!
Oj, wydaje mi się, że 6 sekund to za dużo. Przy takim czasie istnieje prawdopodobieństwo, że wszystko się na zdjęciu 'rozjedzie'. Chyba, że chodzi o sztuczkę z przesłanianiem obiektywu po każdym wybuchu. Osobiście kombinowałbym przy czasie coś ok. 1-2 sek albo i krócej.
Hmm, tak się teraz zachęciłem, że może wyjdę dziś na miasto i sam spróbuję szczęścia![]()
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
to w szystko zalezy od intensywnosci fajerwerkow i jaka bedzie pogoda.... w zeszlym roku o ile dobrze pamietam robilem fotki z 4sek
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Co prawda jest juz po Sylwestrze, ale to co ja wyczytałam o fajerwerkach1 teraz zacytuje:
"FAJERWERKI. Sztuczne ognie potrzebują od 5 do 10 sekund na ukazanie na niebie w całości ognistego wzoru. Bedziesz więc potrzebował statywu, aby uchwycić płynna przemianę, a jednocześnie uniknąć poruszenia, rozmazujacego ich subtelne kontury. (...) "
"Czas ekspozycji powinien oscylować między jedną a czterema sekundami. Dokładna wartość zalezy od natężenia sztucznych ogni. Przetrzymanie otwartej migawki moze spowodować prześwietlenie zdjecia. Nie ustawiaj aparatu w wysoki tryb czułosci ISO, ponieważ w kombinacji z długim czasem naświetlania otrzymasz na zdjeciu zakłócenia w postaci szumu kolorów. Na koniec najważniejsza porada - używaj statywu."
Te cytaty pochodzą z jednego numeru pisma.
Więc jak można wydedukować - nalezy wyczuc ile czasu potrzeba na otworzenie migawki aby nie prześwietlić zdjęć.
Wskazany byłby pilot do aparatu, żeby nie dodtykać aparatu podczas wykonywania zdjęcia.
![]()
![]()
![]()
![]()
760uz + King zamiennik CLA 4 + King UV 52mm + statyw
Reguły są po to, aby je łamać, ale nalezy je wcześniej dobrze poznać.
Osobiście robiłem zdjęcia sztucznych ogni z dość daleka, więc niebezpieczeństwa przepalenia zdjęć nie było, dlatego w tej sytuacji najlepsze zdjęcia wyszły z czasami 6-8 sekund przy przesłonie F5,6-F8,0.
Myślę, że bądąc bliżej, trzeba jednak obniżyć czas otwarcia migawki.
Efekt można zobaczyć >> TUTAJ <<![]()
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
E X T R A !Zamieszczone przez No-shadow Kick
![]()
pozdrawiam
Michał L.
Witam
Laickie pytanie: jak udało ci się zrobić takie świetne zdjęcia - przy czasie 6-8 sekund ??? Wydaje mi się to niemożliwe, petarda spala się dużo szybciej .... a może źle to kalkuluje??
Pzdr
OK! - już chyba wiem o co chodzi))
mam pytanie też dotyczące fajerwerków obecnie posiadam fe-110 i nowiutkim statywem http://sklep.vobis.pl/produktinfo.aspx?symbol=861704 ,Jaką ja mam szansze na zrobienie dobrych zdjęc fajerwerków
Witam.
Również robiłem fotki fajerwerków na czasach ok 4-8 sek i wyszły super. Może nie takie jak wcześniej przykładowo pokazane ale też nieźle. Acha i fotki robione aparatem c4000z z f ok 5,6. Fotki robiłem z daleka i zupełnie "na oślep". Pstrykałem bez przerwy i czekałem na fart, że akurat coś wystrzeli. 1/10 wyszło całkiem całkiem. W tego Sylwestra będę czatował w tym samym miejscu ale już z nowym sprzętem. Zobaczymy.
Powodzenia.
mente et malleo