Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Sylwester

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Sylwester

Witam wszystkim. Posiadam Olympusa C-4000 i chciałbym zrobic fajne zdjecia zimym ogniom. Jak musze optymnalnie ustawic olka.

Z góry dzieki
    mirek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    No coz, ten aparat nie nalezy do mistrzów szybkosci wiec musisz przewidziec gdzie mniej więcej nastąpi "wybuch" a zatem najlepiej zwiększ zakres obejmowanego nieba ustawiając maks oddalenie zoomem a potem proponowałbym na manualu f9 - f11 i czas co najmniej 6 sekund. Reszta to juz szczescie... Powodzenia!

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Oj, wydaje mi się, że 6 sekund to za dużo. Przy takim czasie istnieje prawdopodobieństwo, że wszystko się na zdjęciu 'rozjedzie'. Chyba, że chodzi o sztuczkę z przesłanianiem obiektywu po każdym wybuchu. Osobiście kombinowałbym przy czasie coś ok. 1-2 sek albo i krócej.
    Hmm, tak się teraz zachęciłem, że może wyjdę dziś na miasto i sam spróbuję szczęścia

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    to w szystko zalezy od intensywnosci fajerwerkow i jaka bedzie pogoda.... w zeszlym roku o ile dobrze pamietam robilem fotki z 4sek
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Awatar martha
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Co prawda jest juz po Sylwestrze, ale to co ja wyczytałam o fajerwerkach1 teraz zacytuje:

"FAJERWERKI. Sztuczne ognie potrzebują od 5 do 10 sekund na ukazanie na niebie w całości ognistego wzoru. Bedziesz więc potrzebował statywu, aby uchwycić płynna przemianę, a jednocześnie uniknąć poruszenia, rozmazujacego ich subtelne kontury. (...) "

"Czas ekspozycji powinien oscylować między jedną a czterema sekundami. Dokładna wartość zalezy od natężenia sztucznych ogni. Przetrzymanie otwartej migawki moze spowodować prześwietlenie zdjecia. Nie ustawiaj aparatu w wysoki tryb czułosci ISO, ponieważ w kombinacji z długim czasem naświetlania otrzymasz na zdjeciu zakłócenia w postaci szumu kolorów. Na koniec najważniejsza porada - używaj statywu."

Te cytaty pochodzą z jednego numeru pisma.
    Więc jak można wydedukować - nalezy wyczuc ile czasu potrzeba na otworzenie migawki aby nie prześwietlić zdjęć.

Wskazany byłby pilot do aparatu, żeby nie dodtykać aparatu podczas wykonywania zdjęcia.

760uz + King zamiennik CLA 4 + King UV 52mm + statyw
    Reguły są po to, aby je łamać, ale nalezy je wcześniej dobrze poznać.

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Osobiście robiłem zdjęcia sztucznych ogni z dość daleka, więc niebezpieczeństwa przepalenia zdjęć nie było, dlatego w tej sytuacji najlepsze zdjęcia wyszły z czasami 6-8 sekund przy przesłonie F5,6-F8,0.
    Myślę, że bądąc bliżej, trzeba jednak obniżyć czas otwarcia migawki.
    Efekt można zobaczyć >> TUTAJ <<

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez No-shadow Kick
    Osobiście robiłem zdjęcia sztucznych ogni z dość daleka, więc niebezpieczeństwa przepalenia zdjęć nie było, dlatego w tej sytuacji najlepsze zdjęcia wyszły z czasami 6-8 sekund przy przesłonie F5,6-F8,0.
    Myślę, że bądąc bliżej, trzeba jednak obniżyć czas otwarcia migawki.
    Efekt można zobaczyć >> TUTAJ <<

Pozdrawiam
    E X T R A !
    pozdrawiam
    Michał L.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witam

Laickie pytanie: jak udało ci się zrobić takie świetne zdjęcia - przy czasie 6-8 sekund ??? Wydaje mi się to niemożliwe, petarda spala się dużo szybciej .... a może źle to kalkuluje??
    Pzdr

OK! - już chyba wiem o co chodzi ))

| OlyJedi Awatar Tomek18
    Mieszka w
    chojnice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    mam pytanie też dotyczące fajerwerków obecnie posiadam fe-110 i nowiutkim statywem http://sklep.vobis.pl/produktinfo.aspx?symbol=861704 ,Jaką ja mam szansze na zrobienie dobrych zdjęc fajerwerków

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam.
    Również robiłem fotki fajerwerków na czasach ok 4-8 sek i wyszły super. Może nie takie jak wcześniej przykładowo pokazane ale też nieźle. Acha i fotki robione aparatem c4000z z f ok 5,6. Fotki robiłem z daleka i zupełnie "na oślep". Pstrykałem bez przerwy i czekałem na fart, że akurat coś wystrzeli. 1/10 wyszło całkiem całkiem. W tego Sylwestra będę czatował w tym samym miejscu ale już z nowym sprzętem. Zobaczymy.
    Powodzenia.
    mente et malleo