no cos ty ?? zoom x 10 przy fotografowaniu osoby z 2m. bluhahaha
na poważnie eraz
Zawszez sprawdzam czy zlapal mi ostrość aparat przed zrobieniem zdjecia. I niby wszystko było ok, ale jak zobaczyłam je na kompie to juz nie bylo tak jakbym chciala![]()
no cos ty ?? zoom x 10 przy fotografowaniu osoby z 2m. bluhahaha
na poważnie eraz
Zawszez sprawdzam czy zlapal mi ostrość aparat przed zrobieniem zdjecia. I niby wszystko było ok, ale jak zobaczyłam je na kompie to juz nie bylo tak jakbym chciala![]()
760uz + King zamiennik CLA 4 + King UV 52mm + statyw
Reguły są po to, aby je łamać, ale nalezy je wcześniej dobrze poznać.
A można gdzieś obejrzeć to zdjęcie? I żeby EXIF był na miejscu.
Jakie dane interesuja cie odnosnie zdjecia ?? Mam problem z importem danych z exifer'a bo jest po niemieckua ja za bardzo nie gadam w tym jezyku :P
tutaj masz zdjecie pieska z serii złego łapania AF
ad dekielków na obiektyw:
Dzisiaj połaziłam po sklepach fotograficznych w Gdyni i jest duzy problem z kupnem dekielka do mojego Olka. Na obiektyw 37mm średnicy cięzko dostać dekielek - trzeba zamawiac u producenta (te są drogie) a o zamiennik trudno. Wysyłali mnie do komisów fotograficznych, a zieloneggo pojecia nie mam czy są takie instytucje w Gdyni :P. Więc kupno dekielka do Olka c760uz to wcale nie takie prosta sprawa.
![]()
Co do dekielka 37mm,to zobacz to:
http://allegro.pl/show_item.php?item=38795538
chivas
C3040Z + SM 2x64MB,32MB,16MB + tulejka52mm + UV+Polar+FD + Macro + 0,48xWild Lens + Velbon DX-888 + mini statyw + Remote Control + dekielek(i)
Live well,laugh often,love much
Witka,
nie mozna do Twojego aparatu zamontowac tzw. zestawu ochronnego?
Mam na mysli tulejke, filtr UV i dekielek (wtedy np. 52mm).
Na Allegro znajdziesz to bez trudu, w sklepach foto raczej tez. O ile pamietam chodzi to po jakies 70-100 zl.
Pozdrawiam.
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
Mój Olek c 760 ma problemy z łapaniem ostrości.
Przy różnych próbach nie radzi sobie z nią. Bardzo długo ustawia ostrość i zdjęć w ruchu w ogóle nie opłaca sie robić bo obiekt mi ucieka (nawet tryp sportowy).
Drugi problem: przy ustawianiu ostrości na dalszy plan i tak łapie ostrośc na pierwszym albo na trzecim planie. Nie zawsze jest czas zeby korzystać z MF bo przestawianie odległości tez chwile trwa. Zaczynam się irytować i watpić w markę Olympusa.
Trzeci problem: łapanie ostrości w przyciemnionych pomieszczeniach to istna walka i traci sie ochotę robienia zdjęć.
Czwarty problem: aparat jest bardzo wrazliwy na ruch i zdjecia sa rozmyte.
Przyczyny:
Wersja 1: aparat jest do d**y
Wersja 2: jestem matoł fotograficzny i nie powinnam uzywać cyfraków
a moze ktos ma inny pomysł ??
Nie czytalem calego watku, ale mam kilka uwag:
problem 1) jezeli chcesz SZYBKIEGO ostrzenia to sprzedaj kompakta i kup lustrzanke.
problem 2) przestaw ostrzenie z trybu "yntelygentnego" na SPOT, naucz sie wykorzystywac AF lock (celujesz, wciskasz przycisk do polowy, kadrujesz, wciskasz do konca)
problem 3) tak juz jest z AF. niektore aparaty maja wspomaganie polegajace na podswietlaniu fotografowanego obiektu. nawet profesjonalisci z lustrzankami uzywaja roznych trickow do wspomagania AF w swoich aparatach
problem 4) nie patrz na lcd tylko do wizjera, dociskaj aparat do twarzy (tylko bez przesady), wybierz shutter priority i ustaw krotki czas otwarcia migawki, uwazaja na duze ogniskowe, kup sobie dodatkowa lampe, kup sobie statyw
http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=pazurek
Olympus C-4000, Canon 350D
W moim ol 725 najbardziej mnie wkurza że w czasie ostrzenia jest moment że ostrość jest ok a potem ustawia się ostatecznie na mniej ostro. Co gorsza nie można tego skorygować ręcznie.Staram się wyciągnąć głębią ostrości ale wtedy jest kłopot z długim czasem i lampa prześwietla. Nie mam trybu slow - czy to to samo co zdjęcia nocne ( wg oznaczenia na lampie?).
Zenitem TTL ustawiałem wszystko raz dwa i zdjęcia były ok. A tu głupiejąca automatyka i jeszcze balans bieli.
Nie jest łatwo być fotografem cyfrowym..![]()
[quote="martha"]ad dekielków na obiektyw:
Dzisiaj połaziłam po sklepach fotograficznych w Gdyni i jest duzy problem z kupnem dekielka do mojego Olka. Na obiektyw 37mm średnicy cięzko dostać dekielek - trzeba zamawiac u producenta (te są drogie) a o zamiennik trudno. Wysyłali mnie do komisów fotograficznych, a zieloneggo pojecia nie mam czy są takie instytucje w Gdyni :P. Więc kupno dekielka do Olka c760uz to wcale nie takie prosta sprawa.
Pytasz o komisy w Gdyni? Starowiejska 16, Armi Krajowej przy postoju taksówek.
Ponadto sklep fotograficzny na Władysława IV nie znam numeru, ale wychodząc z Traugutta w lewo. Napewno znajdziesz.
Pozdrawiam,
Marek