Witam
Czy FL36 działa z 5060
Nie stać mnie aby wywalić ponad 1000 zł
Gdzie można ją nabyć najtaniej ??
Z GÓRY DZIEKI
Witam
Czy FL36 działa z 5060
Nie stać mnie aby wywalić ponad 1000 zł
Gdzie można ją nabyć najtaniej ??
Z GÓRY DZIEKI
rowniez przylaczam sie do pytaniatez bym ja chetnie nabyl w okazyjnej cenie
![]()
BiGoSs
.: D70 + KIT :.
Mogę spróbować załatwić FL36 w lepszej cenie niz oficjalna (1099zł)
Sądzę będzie to ok 990zł.Nie jest to wielka kwota, ale...... 100zł piechotą nie chodzi i z nieba nie spada. :P
E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść
hey od dawna che kupić lampe do mojego olka [c-750UZ]Zamieszczone przez Paweł Rogowski
Ten Soligor wyglada całkiem niezle co najmniej pod wzgladem parametrów: wiecej
http://www.fotomatwij.boo.pl/product...roducts_id=233
Mógłbyś zrobic naprawde mini recanzje tej lampy,
zrobić pare fotek jej samej, zrobic pare takich samych zdjec ale raz z lampa w c-750 raz z SOLIGOR-em DG-340DZ.
Jak jest z szukaniem ostrosci w pomieszczeniach przy uzyciu tej lampy??
Olympsy C-750|tuleja 52mm|Hoya UV g-series 52mm|Hoya Polar-Standard 52mm|Fish-Eye 0.42x|Xd Olympus 128|pilot|
Cześć
Odpowiadam na prośbę jak działa Soligor DG-340DZ.
1. Lampa jak na swoją cenę ( kupiłem za 351 brutto ) jest rewelacyjna.
2. Oświetlacz jest mizerny. Daje punktowe czerwone oświetlenie, nie rzuca mozajki. Moim zdaniem oświetlacz jest nieporozumieniem, choć powiedzmy w 30% sytuacjach udaje się z ok 4m za jego pomocą wyostrzyć. Warunkiem jest złapanie czegoś na czym możemy złapać kontrast (np. przejście biała bluzka/coś ciemnego itp). W praktyce jeśli to możliwe ustawiam ostrość na coś tam w podobnej odległości i blokuję przechodząć na manual. Oczywiście przymykam przysłonę na 5,6 lub nawet 8. Przy f:8 i 100ASA odpada oświetlanie światłem odbitym, za słaba lampa, trzeba błysnąć na wprost.
3. Z lampą zazwyczaj fotografuję ze światłem odbitym od sufitu (uwaga na kolor sufitu - balans bieli) oraz na pełnym manualu. Tutaj przy świetle odbitym musicie wytestować korekcję naświetlania. Łatwo sprawdzić to na histogramie.
4. Różnica pomiędzy lampą wbudowaną a Soligorem. Porównanie nie ma sensu. Każda lampa zewnętrzna będzie lepsza, nawet jeśli nie współpracuje z aparatem (TTL), można łatwo ręcznie ustawić parametry lampy i aparatu. A że Soligor DG-340DZ jest w pełni sterowany przez aparat więc nie ma dyskusji. Dodam możliwość odchylania palnika do góry, większa moc, brak cienia od tulei z filtrem itp.
5. Uwaga na moc lampy. Liczba przewodnia to tak naprawdę 28-30 dla ISO 100, i ekwiwalent 50mm. 34 jest dla ekwiwalentu 85mm.
Moim zdaniem za te pieniądze to rewelacja, tylko trzeba potestować i wykonać trochę prób - to nic nie kosztuje.
Paweł
Olympus C-750UZ, 512MB, tuleja + UV + Polaryzacyjny + lampa Soligor DG 340DZ
btw jak szybko laduje sie ten soligor??
mozesz wrzuci pawe fotek tej lampy??
Olympsy C-750|tuleja 52mm|Hoya UV g-series 52mm|Hoya Polar-Standard 52mm|Fish-Eye 0.42x|Xd Olympus 128|pilot|
Właśnie, w specyfikacji znalazłem >>TTL Dedication Yes (with Olympus E-System digital Cameras)<< - można kupić jak ktoś ma możliwość http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...=358189&is=REG . Cenowo naprawdę atrakcyjnie - ja szukam jakiejś lampy do swojego 5050Zamieszczone przez dmkkk
pozdrawiam
Michał L.
Czy ma ktoś taki zestawik:
C-8080 + SOLIGOR DG-340DZ ?
Jeżeli ma to proszę o opinie, a szczególnie o opsanie wad takiej konfiguracji.