Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Lampa błyskowa

Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

FL36

Witam
    Czy FL36 działa z 5060

Nie stać mnie aby wywalić ponad 1000 zł

Gdzie można ją nabyć najtaniej ??

Z GÓRY DZIEKI

Awatar bigoss
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    rowniez przylaczam sie do pytania tez bym ja chetnie nabyl w okazyjnej cenie
    BiGoSs

.: D70 + KIT :.

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mogę spróbować załatwić FL36 w lepszej cenie niz oficjalna (1099zł)
    Sądzę będzie to ok 990zł.Nie jest to wielka kwota, ale...... 100zł piechotą nie chodzi i z nieba nie spada. :P
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

Awatar k2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: Lampa Błyskowa

Cytat Zamieszczone przez Paweł Rogowski
    Znalazłem lampę Soligor DG-340DZ z dedykacją do Olympusa. Osobiście mam C-750UZ. Wszystko działa tzn: TTL, oświetlacz, redukcja czerwonych oczu (jeśli ktoś ztego korzysta, lampa ma odchylany palnik). Oświetlacz działa też jeśli wyłączymy lampę w aparacie.
    Mankamenty: jeśli wyłączę lampę to aparat nadal widzi, że jest włączona. Muszę zmienić ustawienia w aparacie (wyłaczyć lampę w aparacie) aby nie widział lampy. Mankamentem jest też jakość ale za tę cenę jest bardzo bardzo dobrze.
    Patrz: http://www.soligor.com/
    Polski dystrybutor: http://www.rudimex.com.pl
    Paweł
    hey od dawna che kupić lampe do mojego olka [c-750UZ]
    Ten Soligor wyglada całkiem niezle co najmniej pod wzgladem parametrów: wiecej
    http://www.fotomatwij.boo.pl/product...roducts_id=233

Mógłbyś zrobic naprawde mini recanzje tej lampy,
    zrobić pare fotek jej samej, zrobic pare takich samych zdjec ale raz z lampa w c-750 raz z SOLIGOR-em DG-340DZ.
    Jak jest z szukaniem ostrosci w pomieszczeniach przy uzyciu tej lampy??
    Olympsy C-750|tuleja 52mm|Hoya UV g-series 52mm|Hoya Polar-Standard 52mm|Fish-Eye 0.42x|Xd Olympus 128|pilot|

Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Lampa Soligor DG-340DZ

Cześć
    Odpowiadam na prośbę jak działa Soligor DG-340DZ.
    1. Lampa jak na swoją cenę ( kupiłem za 351 brutto ) jest rewelacyjna.
    2. Oświetlacz jest mizerny. Daje punktowe czerwone oświetlenie, nie rzuca mozajki. Moim zdaniem oświetlacz jest nieporozumieniem, choć powiedzmy w 30% sytuacjach udaje się z ok 4m za jego pomocą wyostrzyć. Warunkiem jest złapanie czegoś na czym możemy złapać kontrast (np. przejście biała bluzka/coś ciemnego itp). W praktyce jeśli to możliwe ustawiam ostrość na coś tam w podobnej odległości i blokuję przechodząć na manual. Oczywiście przymykam przysłonę na 5,6 lub nawet 8. Przy f:8 i 100ASA odpada oświetlanie światłem odbitym, za słaba lampa, trzeba błysnąć na wprost.
    3. Z lampą zazwyczaj fotografuję ze światłem odbitym od sufitu (uwaga na kolor sufitu - balans bieli) oraz na pełnym manualu. Tutaj przy świetle odbitym musicie wytestować korekcję naświetlania. Łatwo sprawdzić to na histogramie.
    4. Różnica pomiędzy lampą wbudowaną a Soligorem. Porównanie nie ma sensu. Każda lampa zewnętrzna będzie lepsza, nawet jeśli nie współpracuje z aparatem (TTL), można łatwo ręcznie ustawić parametry lampy i aparatu. A że Soligor DG-340DZ jest w pełni sterowany przez aparat więc nie ma dyskusji. Dodam możliwość odchylania palnika do góry, większa moc, brak cienia od tulei z filtrem itp.
    5. Uwaga na moc lampy. Liczba przewodnia to tak naprawdę 28-30 dla ISO 100, i ekwiwalent 50mm. 34 jest dla ekwiwalentu 85mm.

Moim zdaniem za te pieniądze to rewelacja, tylko trzeba potestować i wykonać trochę prób - to nic nie kosztuje.
    Paweł
    Olympus C-750UZ, 512MB, tuleja + UV + Polaryzacyjny + lampa Soligor DG 340DZ

Awatar k2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    btw jak szybko laduje sie ten soligor??
    mozesz wrzuci pawe fotek tej lampy??
    Olympsy C-750|tuleja 52mm|Hoya UV g-series 52mm|Hoya Polar-Standard 52mm|Fish-Eye 0.42x|Xd Olympus 128|pilot|

Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: FL36

Cytat Zamieszczone przez dmkkk
    Witam
    Czy FL36 działa z 5060

Nie stać mnie aby wywalić ponad 1000 zł

Gdzie można ją nabyć najtaniej ??

Z GÓRY DZIEKI
    Właśnie, w specyfikacji znalazłem >>TTL Dedication Yes (with Olympus E-System digital Cameras)<< - można kupić jak ktoś ma możliwość http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...=358189&is=REG . Cenowo naprawdę atrakcyjnie - ja szukam jakiejś lampy do swojego 5050
    pozdrawiam
    Michał L.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C-8080 + SOLIGOR DG-340DZ

Czy ma ktoś taki zestawik:
    C-8080 + SOLIGOR DG-340DZ ?
    Jeżeli ma to proszę o opinie, a szczególnie o opsanie wad takiej konfiguracji.