Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Nowy wymiar makro

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Nowy wymiar makro

Wreszcie zakupiłem sobie tulejkę do Olka, a że na zewnątrz zimno, to można siedzieć w domu i eksperymentować.
    I właśnie zaczynam eksperymenty z odwróconym obiektywem od Zenita, Helios 44-2 58mm.
    Jak wiadomo można uzyskać dzięki temu ogromne powiększenia, niestety głębia ostrości spada do takiego poziomu, że lepiej nie mówić
    Chcę tutaj opisać moje pierwsze próby i spostrzeżenia.

Najpierw kwestia mocowania obiektywu, otóż nie mam pierścienia odwrotnego mocowania, dlatego zastosowałem sposób domowy, na taśmę Tutaj jednak polecam nieco inne rozwiązanie, nie taśma klejącą tylko teflonową, rewelacyjnie się sprawdza. Zero kleju, zero brudu, wystarczy owinąć kilka razy i trzyma jak cholera. A co najważniejsze później można ją odwinąć i wykorzystać znowu bez żadnych przeszkód.
    Tak się prezentuje aparat (zdjęcia robione apratem komórkowym, dlatego jakość ten tego...):

Teraz o zdjęciach z takiego zestawu. Otóż średnica obiektywu od Zenita nie jest zbyt duża i trzeba dość mocno pojechać z zoomem, przez co jak wiadomo zmniejsza się głębia ostrości. Żeby nie było winiety trzeba dać ekwiwalent przynajmniej koło 250mm. Maksymalne zbliżenie mamy oczywiście przy 380, ale głębia ostrości jest grubości kartki papieru
    Przy 200mm jest ładna obwódka dookoła zdjęcia, ale głębia ostrości jest już lepsza, przy dobrym wykadrowaniu, można uzyskać całkiem dobry efekt.
    Odległość od fotografowanego przedmiotu (nie mierzyłem) na oko to około 5cm.
    Niestety przy takim zbliżeniu wychodzi jak człowiekowi trzęsą się ręcę
    Bez podpórki się nie obejdzie, przydałby się statyw z regulacją głowicy przód/tył, ale takiego nie mam.
    Przesłona na maksa, manual focus na nieskończoność i ostrość łapię zbliżając i oddalając aparat od przedmiotu. No i trzeba się ratować wyższym ISO.

A teraz przykładowe zdjęcia, wszystkie robione z ręki, dlatego na 40 zdjęć wyszły mi 2 nieporuszone, niestety.
    Dla ratowania sytuacji zmniejszyłem je maksymalnie i wyszło nienajgorzej, hehe

Oto moje piersze testy, wszystkie zdjęcia robione przy sztucznym świetle z lampki:

Maksymalne powiększenie bateryjki
    ISO64
    F8.0
    1/40 sek
    max zoom: 380mm

Mniej więcej połowa długości ogniskowej, zdjęcie wykadrowane, bo dookoła była obwódka od Heliosa
    ISO64
    F8.0
    1/25 sek
    zoom: 198

Zapałka, widać jak mała jest głębia ostrości
    ISO100
    F8.0
    1/8 sek
    zoom: 380

Znów zapałka
    ISO64
    F8.0
    1/13 sek

Seria siewek kaktusów, największy ma 5cm wysokości, a taki zalążek kolców to ok. 1-2mm
    ISO200
    F8.0
    1/15 sek

ISO200
    F8.0
    1/30 sek
    zoom: 188

ISO200
    F8.0
    1/40 sek

ISO200
    F8.0
    1/30 sek
    zoom: 179

ISO200
    F8.0
    1/40 sek
    zoom: 380mm

Jeśli ktoś z was ma jakieś uwagi i już miał z czymś takim do czynienia to proszę o wskazówki

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

| OlyJedi Awatar (A)rturo
    Mieszka w
    Bełchatów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Wyglada zawodowo
    Ale widze ze strasznie spadla glebia ostrosci
    A obiektyw to miales czy kupowales? Bo tez sie zastanawiam nad takim patentem

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Obiektyw miałem od starego Zenita, zresztą mam jeszcze drugi, niby też Helios ale jakiś ciężki, więc wolę użwać tego co teraz

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar DoktorA
    Mieszka w
    Dębowiec
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ładny zoom, zrób fotki oka muchy, powinno ładnie wyjść, niestety ja sobie nie mogę pozwolić na takie eksperymenty, nawet przy max zoomie w mojej Minolcie mam winete na 70%foty czyli lipa

Awatar Rick van Dyke
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Skoro jesteśmy przy makro to mam pytanko
    Ostatnio wypatrzyłem na forum stronke http://www.systembank.pl/
    Są tam tzw. filtry makro. Trzy rodzaje +1,+2,+4 Dioptrie w komplecie. Czy ktoś z Was używał temu podobnych? Czy są aberacje, spada GO, itd..?
    Olympus D-560Z
    Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D

Awatar DoktorA
    Mieszka w
    Dębowiec
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To są soczewki makro, często mylnie nazywane filtrami. Ja mam taki zestawik +4+2+1 firmy Makin. Moje prace możesz zobaczyć na www.doktora.prv.pl w dziale Owady np. Co do GO to oczywiście, że spada, czym więcej soczewek założysz tym mniejsza GO (bo oczywiście można je nakręcać jedna na drugą). Ale najważniejsze jest nie przesadzenie z mocą soczewki. Ja używam max +6D. Mam też soczewkę makro +10D, ale tam juz są straszne zniekształcenia, chociaż 1 udaną fotkę mam - w dziale ważki, również na tej samej stronie (taka żółta ważka).

Awatar DoktorA
    Mieszka w
    Dębowiec
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A to moje prace tą samą "technologią" co autor, obie wystawiona na plfoto, także w wolnej chwili zapraszam. Przyznam, że poczyniłem je po przeczytaniu tego posta. Z tym, że około 3-4 w nocy przy lampie i z ręki. Postaram się coś poprawić wtedy wrzuce jeszcze raz.
    http://www.plfoto.com/zdjecia/506829.jpg
    http://www.plfoto.com/zdjecia/506832.jpg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Moje muszki co niektórzy już znają, dla przykładu, ja podobną metodą wyciagam takie coś . Więcej fotek w dziale Ocena zdjęc....
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    a u mnie tak na 480 mm
    strasznie malutka jest wtedy głębia ostrości rzędu ułamka milimetra. Niewiele powiększa ją przysłona 32

ale powiększenie gigantyczne, przy zmianie ogniskowej płynnie reguluję jednak powiększenie, tutaj jednak pokazuję max
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl