Wreszcie zakupiłem sobie tulejkę do Olka, a że na zewnątrz zimno, to można siedzieć w domu i eksperymentować.
I właśnie zaczynam eksperymenty z odwróconym obiektywem od Zenita, Helios 44-2 58mm.
Jak wiadomo można uzyskać dzięki temu ogromne powiększenia, niestety głębia ostrości spada do takiego poziomu, że lepiej nie mówić![]()
Chcę tutaj opisać moje pierwsze próby i spostrzeżenia.
Najpierw kwestia mocowania obiektywu, otóż nie mam pierścienia odwrotnego mocowania, dlatego zastosowałem sposób domowy, na taśmęTutaj jednak polecam nieco inne rozwiązanie, nie taśma klejącą tylko teflonową, rewelacyjnie się sprawdza. Zero kleju, zero brudu, wystarczy owinąć kilka razy i trzyma jak cholera. A co najważniejsze później można ją odwinąć i wykorzystać znowu bez żadnych przeszkód.
Tak się prezentuje aparat(zdjęcia robione apratem komórkowym, dlatego jakość ten tego...):
Teraz o zdjęciach z takiego zestawu. Otóż średnica obiektywu od Zenita nie jest zbyt duża i trzeba dość mocno pojechać z zoomem, przez co jak wiadomo zmniejsza się głębia ostrości. Żeby nie było winiety trzeba dać ekwiwalent przynajmniej koło 250mm. Maksymalne zbliżenie mamy oczywiście przy 380, ale głębia ostrości jest grubości kartki papieru![]()
Przy 200mm jest ładna obwódka dookoła zdjęcia, ale głębia ostrości jest już lepsza, przy dobrym wykadrowaniu, można uzyskać całkiem dobry efekt.
Odległość od fotografowanego przedmiotu (nie mierzyłem) na oko to około 5cm.
Niestety przy takim zbliżeniu wychodzi jak człowiekowi trzęsą się ręcę![]()
Bez podpórki się nie obejdzie, przydałby się statyw z regulacją głowicy przód/tył, ale takiego nie mam.
Przesłona na maksa, manual focus na nieskończoność i ostrość łapię zbliżając i oddalając aparat od przedmiotu. No i trzeba się ratować wyższym ISO.
A teraz przykładowe zdjęcia, wszystkie robione z ręki, dlatego na 40 zdjęć wyszły mi 2 nieporuszone, niestety.
Dla ratowania sytuacji zmniejszyłem je maksymalnie i wyszło nienajgorzej, hehe![]()
Oto moje piersze testy, wszystkie zdjęcia robione przy sztucznym świetle z lampki:
Maksymalne powiększenie bateryjki
ISO64
F8.0
1/40 sek
max zoom: 380mm
Mniej więcej połowa długości ogniskowej, zdjęcie wykadrowane, bo dookoła była obwódka od Heliosa
ISO64
F8.0
1/25 sek
zoom: 198
Zapałka, widać jak mała jest głębia ostrości
ISO100
F8.0
1/8 sek
zoom: 380
Znów zapałka![]()
ISO64
F8.0
1/13 sek
Seria siewek kaktusów, największy ma 5cm wysokości, a taki zalążek kolców to ok. 1-2mm![]()
ISO200
F8.0
1/15 sek
ISO200
F8.0
1/30 sek
zoom: 188
ISO200
F8.0
1/40 sek
ISO200
F8.0
1/30 sek
zoom: 179
ISO200
F8.0
1/40 sek
zoom: 380mm
Jeśli ktoś z was ma jakieś uwagi i już miał z czymś takim do czynienia to proszę o wskazówki![]()
Pozdrawiam