Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: polaczenie lornety i aparatu ...

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Obawiam sie ze olympusy (przynajmniej c4000 ktory posiadam) maja za duze obiektywy i trzeba by miec lornetke z bardzo duzym okularem. W przeciwnym wypadku na zdjeciu bedzie widac tylko male kolko na srodku.

Dzisiaj bawilem sie zwykla lornetka i malym coolpixem 2200 - tam jest w porzadku bo jak sie da maksymalny zoom w aparacie to obraz z lornetki jest wiekszy niz kadr. Niestety nie mialem zadnego montazu i musialem trzymac w jednej rece aparat a w drugiej lornetke, przez co praktycznie nic nie wyszlo - zdjecia byly poruszone.

Ogolnie rzecz biarac pobawic sie mozna ale trzeba miec super optyke, inaczej nic z tego nie wyjdzie. A ceny troche odrzucaja:

http://republika.pl/digiscoping/ceny+optyka.htm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    pozwolę sie włączyc z małym dowodem... tym razem "nieporuszonym" a wiec co prawda nie lornetka + C4000 ale C4000Z + MIR1B z Zenita. Wstawiam tylko jako ciekawostkę w 2 wersjach tzn. z "kółeczkiem" o którym wspomina Pazurek oraz po wykadrowaniu zawartosci kołeczka (obie po pomniejszeniu do dopuszczalnego tu rozmiaru):

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No zgoda, ale to jest zdjecie robione po podpieciu obiektywu zenita "tylem do przodu", przez co zyskuje sie troche inne mozliwosci.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    masz rację... odwrotnym podpięciem nie udało mi sie osiagnąc sensownego efektu

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No coz, zeby uzyskac sensowny efekt podlaczajac obiektyw "normalnie", trzeba dodac jakis okular. Dyskusja na ten temat znajduje sie w watku: http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=1757

Wracajac do tematu, przed chwila zrobilem maly interface do polaczenia nikona coolpixa 2200 z moja lornetka. Kluczowym elementem pomiedzy obiektywem a okularem jest... fragment oprawki do zarowki wyciagniety z zepsutej lampy.

Niestety jest juz ciemno i nie mialem jak przetestowac tej konstrukcji, cyknalem tylko jakies fotki w mieszkaniu ale nie ma co ich pokazywac. Wydaje mi sie tez ze odleglosc od obiektywu do okulara jest troche za dluga i nawet na max zoomie nikona calosc lekko winietuje. Bede musial przypilowac oprawke.

Zestawik wyglada mniej wiecej tak: http://arturo.serv01.net/olympus/paz...lpix-tento.jpg

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A narysuj jakiś schemat tego połączenia, bo nie bardzo rozumiem

Awatar Pazurek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jaki schemat? Po prostu chodzilo o wsadzenie pomiedzy lornetka a aparatem tuleki dzieki ktorej wysuwajacy sie obiektyw nikona nie uderzal w okular lornetki.

Awatar milo
    Mieszka w
    łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ni z gruszki ni z pietruszki sie wyrwal... ;]
    pozdrawiam

Awatar kondi
    Mieszka w
    Travel world ;)
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    I jak ? jakies fotki przykladowe tego polaczenia mozna zobaczyc ?

Thx.
    Podróże Fotografia | SnowBoard

-> Olympus c-4000 (był) / Fuji s6500fd (jest obecnie)

Awatar pritchard
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    też bym zobaczył rezultaty tej konstrukcji. Aż mnie moja lornetka swędzi...
    -=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-