Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: C4000Z a ISO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

C4000Z a ISO

Chciałem prosic o opinie uzytkownikow tegoz modelu bo mam pewne wątpliwosci. Przyznam sie ze generalnie do tej pory uzywałem ustawienia ISO: AUTO. Od kilku dni probuję recznie dokonywac innych wyborów i mam nastepujące watpliwosci:
    1. Czy reczna zamiana ISO jest skuteczna takze w trybie "P"? Albo aparat nie reagując na ustawienie z menu sam przyjmuje takze to ustawienie automatycznie?
    2. Czy podczas zmiany ISO widzicie obrazującą tą zmianę rożnicę na lcd? Bo ja niestety nie (zarowno jasnosc obrazu jak i parametry F/czas nie zmieniają mi sie podczas nacisniecia spustu do połowy, takze ev pozostaje generalnie na 0,0) i dopiero po pstryknięciu widze efekt co ma tą wadę ze nie jestem pewien efektu przed "pstryknieciem" i nie wiem o ile mogę zmniejszyc czas chcąc uniknąć np. rozmazania obiektów w ruchu.
    W miarę mozliwosci i cierpliwosci prosiłbym o szczegółowy opis jakie efekty widzicie na lcd po recznej zmianie ISO w trybie P/A/S/M.
    Pzdr.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam.
    Ja powiem krótko,jak zmieniam ISO ręcznie to na LCD jest wyraźna różnica w jasności, poza tym parametry też się zmieniają. Na P zawsze będziesz miał 0,0 bo tam ustawiesz korekcję a nie parametry i ty ich nie widzisz bo są nastawiane automatycznie. Myślę że to dopiero widać na A,S,M.
    Pozdrawiam
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    no to chyba wysle aparat do serwisu bo u mnie na lcd nie widac niczego i jak np. na iso 100 mam na manualu f 5,6, i 1/30 to po zadaniu iso 400 dalej to samo mi sie wyswietla - myslałem ze w tej sytuacji własnie ta korekcja wskazałby np. +2 i dopiero trzeba byłoby zmienic czas lub przysłonę... a roznicy w jasnosci na lcd nie ma wcale...

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Faktycznie dziwna sprawa bo pomiędzy 100 a 400 to juz jest niezla róznica
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dzieki za odp... chociaz sama jej tresc wcale mnie nie cieszy... ech ta technika...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Niestety, no ale muszę potwierdzić, że u mnie przy zmianie iso widać zdecydowanie zmianę na LCD. Co do ustawienia to najczesciej mam ustawione na 100, a gdy już potrzeba to 200. 400 praktycznie nie używam.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dzieki... niestety ja czasem "musze" focic imprezy w ciemnych lokalach...

Awatar DoktorA
    Mieszka w
    Dębowiec
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zaraz, nie pamiętam już jak działał mój C-4000, ale jedno mi nie pasuje. Jeżeli jest na manualu i zmienisz na ISO 400 to wiadomo, że parametry się nie zmienią, przecież to manual, jedyne co to obraz się powinien zmienić. Chyba, że ten manual to tylko np. priorytet przysłony wtedy się już powinien czas zmienić, ale jak mówię, nie pamiętam już jak to było u mnie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Sprawdziłem to iso raz jeszcze ale juz nie w trochę ciemniejszych a naprawde ciemnych warunkach... a wiec przy przełaczaniu z iso 100 na 200 nie widac na LCD ZADNEJ roznicy ale przy przełaczaniu z 100/200 na 400 widac ze obraz jest troche jasniejszy. Przedtem nie testowałem w tak ekstremalnych wiec roznica na lcd była niezauwazalna. W trybach S, A wyswietlane parametry wcale nie sygnalizują zmiany ISO.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To i tak dziwne bo jednak te roznice pomiedzy 100 i 200 sa u mnie nawet niezle widoczne. Parametry zmieniaja sie przy kazdej takiej zmianie.
    mente et malleo