Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jak ładować firmowe akumulatory?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jak ładować firmowe akumulatory?

Od dziś ( 4 godziny) jestem posiadaczem C-750 i pierwsze pytanie które mi sie nasunęło to co z akumulatorami. W komplecie nie było zadnej ładowarki a te akumulatorki wyglądają inaczej niż zwykłe paluszki aku.( są połączone)
    Jak je póżniej podładować.

Aparat ściągnąłe z Japoni i niestety nie mam instrukcji po naszemu. Kto poratuje?????!!!!!!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Z opisu wyglada jak by to byly litowe baterie Olympusa CR-V3, ktorych nie mozna ponownie ladowac. Byc moze dlatego nie ma ladowarki. Jezeli to one, to powinny wystarczyc na okolo 500-600 zdjec.
    Pozdrowienia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    nie ma takiej szansy be je naladowac, bo to nie akumulatorki tylko zwykle baterie!!!! he he
    tak samo mialem
    adorator Olka 740 UZ- to brzmi dumnie!!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Baterii litowych CR-V3 w żadnym przypadku nie wolno ładować. Próba ich ładowania jakimikolwiek sposobami może się skończyć ich eksplozją. Więc nie radzę. Oczy ma się tylko jedne

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nowy wydatek akumulatorki a ładowarka. Cena akumulatorków zależy od ich pojemości i firmy ale to jest raczej kilkanaście złotych za sztukę a ładowarka takie do aparatów już od 70 zł .
    A moze zastosować takie kupione na targu za 20 -30 zł napewno nie będa rozładowywac akumulataokró czyli moze odbić sie to na ichzywotności no i długo beda ładowac , Niewiem czy to dobre rozwiazanie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Mam Olka C-700 i po "zajechaniu" oryginalnych baterii litowych przez jakiś czas jechałem na bateriach alkalicznych też z IKEA za 10,98zł za 10 szt. Jeden komplet wystarczał na ok 50-60 zdjęć. Oczywiście zależnie od tego czy z błyskiem, czy z włączonym ekranem i ile zdjęć robiłem po jednorazowym włączeniu, bo wysuwanie i chowanie obiektywu też ładnie doi prądzik. Teraz mam akumulatory Energizer i można naprawdę zapomnieć że sie je ładuje. A tak na marginesie powiem o cenach. Mieszkam we Wrocławiu i na giełdzie elektronicznej kupiłem akumulatorki Energizer 1850mAh za 32 zł za 4 szt. Kupiłem też ładowarkę mikroprocesorową z funkcją rozładowania (do 0,9V)i kontrolą deltaU(bardzo ważny parametr przy ładowaniu akumulatorów NiMH). Posiada też funkcję doładowywania, czyli akumulatory mogą stać w niej po naładowaniu dowolnie długo. Ładuje moje akumulatory w 4,5h a kosztowała 45 zł. A żeby było lepiej to kupiłem dwa komplety akumulatorów, które po naładowaniu napewno pozwolą mi na zapełnienie mojej 128MB karty zdjęciami nawet z błyskiem.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rycho
    Mam Olka C-700 i po "zajechaniu" oryginalnych baterii litowych przez jakiś czas jechałem na bateriach alkalicznych też z IKEA za 10,98zł za 10 szt. Jeden komplet wystarczał na ok 50-60 zdjęć. Oczywiście zależnie od tego czy z błyskiem, czy z włączonym ekranem i ile zdjęć robiłem po jednorazowym włączeniu, bo wysuwanie i chowanie obiektywu też ładnie doi prądzik. Teraz mam akumulatory Energizer i można naprawdę zapomnieć że sie je ładuje. A tak na marginesie powiem o cenach. Mieszkam we Wrocławiu i na giełdzie elektronicznej kupiłem akumulatorki Energizer 1850mAh za 32 zł za 4 szt. Kupiłem też ładowarkę mikroprocesorową z funkcją rozładowania (do 0,9V)i kontrolą deltaU(bardzo ważny parametr przy ładowaniu akumulatorów NiMH). Posiada też funkcję doładowywania, czyli akumulatory mogą stać w niej po naładowaniu dowolnie długo. Ładuje moje akumulatory w 4,5h a kosztowała 45 zł. A żeby było lepiej to kupiłem dwa komplety akumulatorów, które po naładowaniu napewno pozwolą mi na zapełnienie mojej 128MB karty zdjęciami nawet z błyskiem.
    a mozesz jeszcze podac jakies namiary na te ladowarke, firma , model itp.
    dzieki
    Pozdrawiam
    Adacho

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Adacho1 ta ładowarka to: Automatyczna pulsacyjna ładowarka do ogniw NiCd i NiMH z rozładowaniem i rozpoznawaniem deltaU MW 8168 GS
    firmy EMOS Czeska Republika