Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Programy do skanowania ....

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Programy do skanowania ....

Witam. Nie mogłem nic wyszukać na forum na ten temat więc zakładam nowy wątek.
    Mam pytanko : Czy ma to jakieś znaczenie w jakim programie się skanuje zdjęcie ? Chodzi mi o jakość itd. itp.
    Ja osobiście do tej pory skanowałem w programie ScanWise ale zdjęcia wychodzą jakby z ziarnem - nie podoba mi się za bardzo.... Czy wogóle program nie ma na to wpływy tylko skaner - jego jakośc itd ?

POZDRAWIAM

P.S. Mam nadzieje, że temat umieściłem we łaściwym dziale
    Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jakość oczywiście głównie zależy od samego skanera. Ale każdy skaner musi mieć program go obsługujący, dostarczany przez producenta. Nie pamiętam do końca, chyba nazywa się to twain czy jakoś tak, nie bić jak coś pomyliłem W zależności od modelu producenci skanerów umieszczają w nim różne opcje poprawy jakości fotografii. Zazwyczaj jest możliwość ręcznej zmiany większości parametrów. Eksperymentując trochę można znaleźć najlepsze ustawienia dla swoich potrzeb.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

.

No wlasnie ja mam skaner AGFA no i do niego byl program ScanWise ale w nim jest tak mało ustawień - tak m isię wydaje przynajmniej... A można np. skanowac innym programem niż ten co dostałem razem ze skanerem ? POZDRAWIAM
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Zapewne mozna, inaczej w wielu programach nie dołaczanych do sprzetu lub wrecz kombajnach graficznych nie byłoby mozliwosci bezposredniego skanowania. Nawet Irfan chyba pozwala... ale z jakim efektem nie wiem bo sam uzywam softu dołaczanego do Plusteka.
    Jezeli Tobie wychodzą zdjecia z ziarnem to sprobuj jakies opcje poustawiec bo Agfa jest ponoc niezła. A moze skanujesz na nieodpowiednim ustawieniu dpi??? Bo zakładam ze sterowniki masz z własciwego skanera...

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

.

Oczywiscie sterowniki i wszystko jest takie jak nalezy..... dpi tez jest oki..... Ciekaw jestem czy przez photoshopa albo painshopa da sie takie operacje robic tzn skanowac. Probowal ktos moze ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    teraz sprawdziłem: PSP 8.1 skanuje korzystając z juz zainstalowanego oprogramowania TWAIN.

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

.

No to zobaczcie sami :

http://republika.pl/gosstekk/140dpi.jpg

Zdjęcie prosto ze skanera. Nic z nim nie kombinowałem. 140dpi.
    No sami zobaczcie czy ten skaner skanuje oki czy to ja jestem za mocno przewrażliwiony ? )

Bo po takim skanie to mi sie wydaje tylko poziomy pokombinowac, kontrast itd .... szum moze usunac ? no nie wiem ?
    Jakies propozycje ?
    POZDRAWIAM

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie no nie jest tak źle. A próbowałeś skanować powiedzmy na 300dpi i później zmniejszyć obraz w programie graficznym? Wydaje mi się że efekt powinien być lepszy.
    Nie znam softu od Agfy, ale u mnie w Canonie można na przykład wybrać w jakim formacie ma być zapisywany obraz. Może u ciebie też jest coś takiego i masz jpga z za dużą wartością kompresji ustawione?

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

.

Dobra pokombinuje i potem dam znać jakie rezultaty ewentualnie pokaże POZDRAWIAM

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

.

No więc kombinowałem i wnioski są takie :
    Wielkośćkompresji w tym wypadku nie odgrywa roli, natomiast zrobiłem tą kombinacje, że zeskanowałem z 300dpi i pomniejszyłem później w PS no i efekt jest Minimalny ale jest... Oczywiscie ziarno znika .... Później lekka zabawa z kontrastem itd i zdjęcie wychodzi jakie takie.

Oto tutaj przykład :

150dpi : http://republika.pl/gosstekk/150dpi.jpg

300dpi zmniejszone : http://republika.pl/gosstekk/300dpi_pomniejszone.jpg

No to jednak z tego taki wniosek, że z tym moim skanerem nie jest jeszszcze aż tak tragicznie mimo, że już swoje przeżył :>
    Teraz bede cudował z PaintShopem Może będą jakieś pozytywne efekty.

POZDRAWIAM