Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Rola koloru w reportażu [wieczór 5]

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Rafał się lansuje na artystę tymi przekleństwami. Ma wąsy, może nawet brodę... znaczy się na odwrót, ma brodę, może nawet wąsy.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    sa tacy, co im sie znudzil i kolor i B&W. dlatego cieszymy oczy crossami, podczerwienia, zdjeciami rentgenowskimi i innymi wynalazkami.
    co powiecie o tych? dobre, bo dobre, czy dobre, bo inne?
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 27.10.09 o 18:53
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Osobiście wydaje mi się, że z zasady reportaż jest kolorowy. Tylko nieliczni decydują się na B&W. Dlaczego? Moim zdaniem z przekory. Sam swoje "koncertówki" najchętniej widzę bez barw, właśnie dlatego, że w zdjęciach koncertowych dominuje kolor (eh, te ukazanie gry świateł). Jak słusznie zauważył Radek - NG jako pewien wyznacznik dla osób uprawiających reporterkę jest kolorowy. Tak samo jak zdjęcia z pierwszych stron gazet - niezależnie czy będzie to Pani Domu, Wyborcza, czy Fakt. Kolor rządzi! A ci którzy robią swoje prace w b&w przypominają, że "można inaczej".
    MK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Rafał się lansuje na artystę tymi przekleństwami. Ma wąsy, może nawet brodę... znaczy się na odwrót, ma brodę, może nawet wąsy.
    No, mam brodę ale małą. Wąsy też nieduże. Bom na razie artysta małego kalibru. Ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa. Jak się nauczę porządnie obrabiać foty kolorowe to klękajcie narody.

Myślę, że to dyskusja o wyższości szkoły falenickiej nad otwocką. Ja wolę falenicką.

ps. A co to będzie jak Gudzowaty wreszcie nauczy się obrabiać w Fotoszopie kolorowe foty? Te wszystkie World Press Foto jurorzy przyznali mu chyba po pijanemu.

http://sylwiamucha.pl/old/blog-photos/gudzowaty.jpg

http://images.google.pl/images?q=gud...ed=0CBkQsAQwAw

W kolorze Nagrodę Półlitera ma w kieszeni.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 27.10.09 o 19:47
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    To są miejsca do dyskusji. Trudno, aby każdy miał takie samo zdanie. Jednak są zdjęcia, którym to kolor nadaje sens. A w reportażu? Dobry reportaż obroni się w kolorze. Takie moje zdanie. Ale złe opanowanie kolorów, tuszowane bw (nie mówię o celowym zastosowaniu) mnie nie przekonuje.
    Mogę odnaleźć na forum zdjęcia, które mi się podobają, bo widzę, że autor celowo zrobił je w czerni i bieli, ale to DLA MNIE, zdecydowana mniejszość!
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Mogę odnaleźć na forum zdjęcia, które mi się podobają, bo widzę, że autor celowo zrobił je w czerni i bieli, ale to DLA MNIE, zdecydowana mniejszość!
    przyklady prosze, przyklady
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dla mnie foty BW pozostawiają więcej miejsca dla wyobraźni. Zdjęcia kolorowe są dla mnie często zbyto dosłowne, dopowiedziane.

Co kto lubi.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    przyklady prosze, przyklady
    Będzie dym, będzie dym
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    No, mam brodę ale małą. Wąsy też nieduże. Bom na razie artysta małego kalibru. Ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa. Jak się nauczę porządnie obrabiać foty kolorowe to klękajcie narody.

Myślę, że to dyskusja o wyższości szkoły falenickiej nad otwocką. Ja wolę falenicką.

ps. A co to będzie jak Gudzowaty wreszcie nauczy się obrabiać w Fotoszopie kolorowe foty? Te wszystkie World Press Foto jurorzy przyznali mu chyba po pijanemu.

http://sylwiamucha.pl/old/blog-photos/gudzowaty.jpg

http://images.google.pl/images?q=gud...ed=0CBkQsAQwAw

W kolorze Nagrodę Półlitera ma w kieszeni.
    Możliwe, że tak. Chciałbym wiele z tych fotek zobaczyć w kolorze.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Dla mnie foty BW pozostawiają więcej miejsca dla wyobraźni. Zdjęcia kolorowe są dla mnie często zbyto dosłowne, dopowiedziane.

Co kto lubi.
    A widzisz, może tu siłą jest niedopowiedzenie. Jeżeli tak - a po krótkim namyśle wydaje mi się, że tak - to Czarno-Białe ma większą siłę przekazu. Bo trzeba się zastanowić, pomyśleć, i wtedy włączają się zazwyczaj nieużywane zwoje mózgu, człowiek zaczyna patrzeć - interpretować. W takim razie, ja się przyznam, że nie wiem kiedy mógłbym użyć koloru a kiedy samych odcieni szarości.

Oj zaczynam się plątać, raz mi się takie podoba, a innym razem takie.
    Ostatnio edytowane przez kateb ; 3.11.09 o 10:44 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Fujifilm X10

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Wg mnie, rola koloru w reportażu jest taka sama jak rola koloru w każdym innym rodzaju fotografii.
    Kolor (lub jego brak), jego odcień ("pastelowość"), temperatura fotografii, itp. - wszystko to sposoby gadania z oglądającym.
    Kolor musi byc uzasadniony (tak samo jak jego brak). Jeśli kolor odwraca uwagę od tego co jest istotne - dziękujemy Panu Kolorowi. Jeśl kolor podkreśla to co jest istotne - zapraszamy kolor do podkreślania. Pamiętam zdjęcie z World Press Photo z opadającą kroplą krwi judoki albo zapaśnika - bez koloru nie wiadomo byłoby o co chodzi. Z tego samego (chyba) WPP - bezkolorowe dzieciaki i konie Gudzowatego, których nie wyobrażam sobie inaczej niż jako cz/b obrazy.