Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 135

Wątek: O trybie M

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    dobrze powiedziane....ale.....
    np przy fotografowaniu zmiennej scenerii szybciej i lepeij zadziała jednak automatyka aparatu. Przykład: koncert i błyskające światła. Jak w manualu ustawisz ekspozycję i przyjdzie błysk jupiterów to d..a zbita. Przepał. A automat ma zdecydowanie duże szanse na poprawną ekspozycję w tym przypadku.
    Tryb M oprócz studio jest idealny na koncert, gdzie walczysz z brakiem światła, a gorące punkty reflektorów robia ze światłomierza idiotę jojo. No chyba, że to koncert reflektorów scenicznych i za wszelką cenę musisz mieć poprawnie naświetlone snopy światła.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A ja rzadko wychodzę poza tryb P + shift, no ale ja totalny amator jestem. M używam w makro, bo mam czas i światłomierz nie głupieje, jak odsunę oko od wizjera, oraz przy sztucznym oświetleniu, gdy lepiej jest ustawić raz a dobrze, niż zgadywać korektę pomiaru na przedmiocie.
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    A ja powiem tak:

- tryb M do stałych (w miarę) warunków i lampy, do makro też się przydaje
    - tryb A + korekty ekspozycji "u cioci na imieninach" i większości innych przypadków (z marszu, "reporterka" to może za duże słowo)
    - tryb S + korekty ekspozycji do pokazów itp.

Pełnego manuala prawie nie używam, programy tematyczne tykam jak mam lenia totalnego. Na wspomniane koncerty czy też śluby to jak dla mnie A + korekta ekspozycji + punktowy pomiar światła jeżeli wybieram na czym nie chcę mieć przepałów/darków. Manual pewnie byłby lepszy ale takie mam przyzwyczajenie. Ale ja to lajkonik jestem
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja od początku rzuciłem się na M msz tak jest lepiej wszystko rozgryść od początku

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Tryb M jest fajny w niektórych sytuacjach, również dla początkujących - jak się ktoś uczy łatwiej wyczaić zależność - czas - przysolona itd.
    Generalnie jednak jakie to a znaczenie? - IMHO żadne jakiego trybu się używa, ważne jest żeby czas/przysłona pracowały dla fotografującego, zgodnie z jego zamysłem. Niezależnie od trybu współczesne aparaty i tak wyświetlają wartości czas/przysłona i pozwalają je kontrolować, nawet w "P" jest shift (Ps), więc tryb tak naprawdę wybór danego trybu ma znaczenie dla wygody i tyle.
    Ciekawe czy orędownicy wyższości trybu M nie stosują automatyki WB, ISO, jak mierzą światło, ustawiają ostrość? Żeby być konsekwentnym trzeba by chyba wyrzucić te wynalazki do śmieci... a IMHO bardzo się przydają, podobnie jak obie preselekcje czy "P".
    Nie ważne jakiego trybu się używa, ważne żeby robić to świadomie i nie dać się przechytrzyć technice
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Ciekawe czy orędownicy wyższości trybu M nie stosują automatyki WB, ISO, jak mierzą światło, ustawiają ostrość? Żeby być konsekwentnym trzeba by chyba wyrzucić te wynalazki do śmieci...
    To zupełnie nie tak. Na czym polega tryb M? Przekonałem się o tym jakiś czas temu, gdy stawiając pierwsze kroki w fotografii robiłem zdjęcia wspólnie z koleżanką, która robiła w tym już parę ładnych lat. Ja w trybie A czy nawet auto, ona w trybie M. Popatrzyłem na jej zdjęcia, na swoje... to samo, ale nie tak samo. Ona chciała mieć ciemne chmury i miała ciemne chmury. Ja miałem coś uśrednionego, co było zaledwie poprawne i nijak nie zachwycało.
    Fotografia wbrew pozorom nie polega na ustawieniu idealnej ekspozycji. Nie chodzi o to, by wskaźnik był idealnie na środku drabinki. Fotografia polega na takim ustawieniu ekspozycji, jaka jest nam potrzebna. Jeden fotografując ciemne pomieszczenie będzie chciał wydobyć detale z ciemności, inny z kolei będzie chciał by widać było jeden element w reszcie kadru tonącej w mroku.
    W trybie M ty decydujesz, co jest istotne w zdjęciu, świadomie USTAWIASZ niedoświetlenie czy prześwietlenie o 2-3 działki. W innych trybach decyduje aparat, do ciebie jedynie należy wybór czy tę decyzję a posteriori AKCEPTUJESZ zerkając na wyświetlacz.
    Wiem, wiem, tu można poddać argument, że przecież w trybie A czy S jest korekta ekspozycji. Tylko... czym to się różni od trybu M oprócz dojścia inną drogą do tego samego? W M kręcę jedną i drugą rolką, w A, rolką z guzikem. Tak czy inaczej INGERUJĘ w pomiary aparatu. Czy więc tryb A z korektą ekspozycji jest jeszcze trybem A? Czy może raczej "semi A" lub "semi M"?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    sorry że trochę odbiję od tematu ale do czego służy P? czym się różni?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Forever_k3w Zobacz posta
    sorry że trochę odbiję od tematu ale do czego służy P? czym się różni?
    Przeczytaj instrukcję.

:/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Ciekawe czy orędownicy wyższości trybu M nie stosują automatyki WB, ISO, jak mierzą światło, ustawiają ostrość? Żeby być konsekwentnym trzeba by chyba wyrzucić te wynalazki do śmieci... a IMHO bardzo się przydają, podobnie jak obie preselekcje czy "P".
    Nie ważne jakiego trybu się używa, ważne żeby robić to świadomie i nie dać się przechytrzyć technice
    Wszystkie parametry kontroluję na bieżąco. WB bądź ustawiam samodzielnie na sztywno, bądź korzystam z auto, poza tym walę w RAW, więc ustawianie WB i tak nie gra roli. ISO sam dostosowuje do sytuacji. Wiesz, jeśli mam mozliwość skrócenia czasu lub obniżenia ISO w sytuacji scenicznej, w której chcę mieć widoczny ruch, wybieram zmianę ISO. Dlatego kiedyś pisałem, że brakuje mi bardzo przycisku ISO na gripie, bo musze obracać aparat lub się gimnastykować by to zrobić w pionowym kadrze. Światło to, jak juz pisałem, 2 shoty i juz wiem jakie ustawić, a potem to już intuicja (ocena sceny i oświetlenia na niej), ewentualnie zewnętrzny światłomierz (pomiar światła zastanego/padającego). Na spektaklach i nie tylko nie uzywam też LCD, po 1 przeszkadza i jest obciachem ogladanie fot na ekraniku kiedy idzie spektakl, po 2 jakoś mam zaufanie do sprzętu i wlasnej intuicji. Zdjęcie z Daisuke zobaczyłem dopiero kilka godzin po spektaklu. Tryb M wg. mnie pozwala najbardziej świadomie korzystac z pełni funkcji aparatu, oczywiście w moim przypadku.

W pełni też zgadzam się z tym co napisal Tomek. To ja robię zdjęcie i ma ono byc takie jakie ja chcę, a nie takie jak algorytmy w puszce

ktotek: zdarza się na bieżąco robić błędy
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 24.10.09 o 14:33

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    To zupełnie nie tak. Na czym polega tryb M? Przekonałem się o tym jakiś czas temu, gdy stawiając pierwsze kroki w fotografii robiłem zdjęcia wspólnie z koleżanką, która robiła w tym już parę ładnych lat. Ja w trybie A czy nawet auto, ona w trybie M. Popatrzyłem na jej zdjęcia, na swoje... to samo, ale nie tak samo. Ona chciała mieć ciemne chmury i miała ciemne chmury. Ja miałem coś uśrednionego, co było zaledwie poprawne i nijak nie zachwycało.
    No tak ale to nie chodziło o tryb ustawiony na kółku nastaw tylko o świadomość efektu i kontrolę aparatu.
    Świadome fotografowanie równa się prawie zawsze w ingerowanie w pomiary aparatu. Ale to nie musi mieć wiele wspólnego z wybranym trybem. Właśnie o tej świadomości pisałem - nawet jak używam P, zwykle przesuwam kółkiem nastawy i często stosuję korektę ekspozycji i - jak jest czas, zerknę na histogram na żywo i jak mam jeszcze więcej czasu precyzyjnie ustawię WB bo nie lubię się grzebać w tym na kompie. Mam świadomość ustawionej czułości, zwykle wg. zasady im niżej tym lepiej, wiem też czy mam włączoną stabilizację, co ona mi daje itd, itp...
    Inaczej - istotny jest histogram, ostrość, czas, przysłona a nie w którym miejscu mam ustawione kółko trybów w aparacie, zresztą w E-3 wcale go nie ma i jak przestawiam tryb robię to tylko dla wygody... M dość często się przydaje ale jestem daleki od fetyszyzowania tego trybu, nie muszę mieć M żeby kontrolować aparat, mogę mieć M i robić foty nieświadomie... ot co.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook