Zwracam honor. Jeszcze niedawno takie sformułowanie było błędem językowym.
W moim papierowym słowniku, dość niestarym stoi:
przysłowiowy - zawarty w przysłowiu, wzięty z przysłowia, będący przysłowiem, powszechnie znany (jako przysłowie)
Zwrot przysłowiowy.
Przysłowiowy łut szczęścia.
Jego uczciwość stała się przysłowiowa.
ps. Mimo wszystko będę używał starego znaczenia. To tak jak z lodami. Jeszcze niedawno te do lizania nie miały liczby pojedynczej. Nie można było w sklepie kupić loda (np. na patyku), tylko lody (na patyku).
Obecnie słowniki dopuszczają taką formę, ale to mnie niezmiennie śmieszy. Loda to może zrobić sekretarka swojemu szefowi.![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.11.09 o 00:03
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Mam takie pytanie jak sobie radzicie z ustawieniem aparatu w słoneczny dzień jak słabo widać zdjęcie na ekranie czy lepiej wtedy ustawić na automat czy zostać na ustawieniach manualnych tylko jak ustawić wtedy aparat żeby nie było za jasnych bądź za ciemnych zdjęć czy szukać jakiegoś cienia żeby lepie było widać zdjęcie na ekranie?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Metoda prob i bledow, a jak ci slonce swieci to schowaj sie do cienia albo zaslon reka, poza tym po jakims czasie (i o kazdy przyzna) mozna sie przyzwyczaicJa dopiero od niedawna na Auto lece i to tylko na jakichs rodzinnych imprezach, bo mi sie nie chce kombinowac i sie bawic ;p
Kadrowanie przez wizjerek, a nie przez ekran LCD potem kilka zdjęć testowych z różnymi czasami i podgląd niedoświetlonych i prześwietlonych punktów + histogram. Co do kadrowania przez ekran LCD na allegro są osłony co niwelują światło padające na ekranik nie wiem jak działają bo nie stosuje, może ktoś kto ten wynalazek ma się wypowie czy to działa.
Olympus[*] 2006-2010 http://www.gabisia.com
Właśnie tak robiłem ze chowałem aparat w cień i sprawdzałem, ale jakoś nie pomyślałem o histogramie dzięki za wskazówki.
Ostatnio edytowane przez Eddie ; 5.12.09 o 23:33 Powód: Automatyczne scalenie postów
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia